Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Čučoriedky na tanier! Čo sa stane s telom, ak ich budete jesť každý deň?

Proti bolesti a zápalom môžete vyskúšať čučoriedky.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Čučoriedky si získali srdcia a chuťové poháriky mnohých ľudí. Nie sú len chutné, ale aj dostatočne výživné. Ponúkajú množstvo zdravotných výhod, ktoré dokážu stále prekvapiť. Viete, ktoré?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Na cukrovku aj na srdce. Toto sú zdravotné výhody čučoriedok
    Zdroj: Canva

    Výživová hodnota čučoriedok

    Čučoriedky sú vlastné malý prírodný zázrak, sú plné základných živín, ktoré podporujú celkové zdravie.

    Sú bohaté na vitamíny A, B6, E a K, mangán, foláty a cholín. Ich modrofialový odtieň pochádza z množstva antokyanínových pigmentov, silných antioxidantov, ktoré prispievajú k pôsobivým zdravotným účinkom.

    Zdroj: Shutterstock

    Čučoriedky už nie sú nedostupný luxus.

    Považujú sa za superpotravinu, pretože sú plné vlákniny, vitamínov, minerálov a antioxidantov. Obsahujú veľmi málo tuku a žiadny cholesterol. Jedna porcia čučoriedok obsahuje viac antioxidantov ako porcia iných bobuľovín ako sú brusnice či jahody. Toto sú najlepšie zdravotné účinky čučoriedok:

    Ochraňujú pred chronickými ochoreniami

    Čučoriedky sú bohaté na antioxidanty, flavonoidy a antokyány. Tieto chránia telo pred oxidačným poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, čím znižujú riziko chronických ochorení, ako sú srdcové problémy, obezita, cukrovka a rakovina.

    Zlepšujú hladiny cholesterolu a zdravie srdca

    Konzumáciou jednej šálky čučoriedok denne môžete zlepšiť hladinu dobrého cholesterolu a znížiť hladinu toho zlého. Čučoriedky neobsahujú cholesterol a ich vysoký obsah draslíka a vlákniny pomáha predchádzať hromadeniu cholesterolu. Sú bohaté na antioxidanty, ktoré zabraňujú oxidácii cholesterolu a tvorbe upchávok v tepnách. Antioxidanty tiež zabraňujú zápalom a chránia zdravie vášho srdca.

    Nedávna štúdia odhalila, že konzumácia čučoriedok môže znížiť riziko srdcových problémov o 12 až 15 % u ľudí s metabolickým syndrómom - ktorý zahŕňa vysoký krvný tlak, hladinu cukru v krvi, telesného tuku a cholesterolu, píše webová stránka Medicinenet.

    Znižujú vysoký krvný tlak

    Vysoký krvný tlak je predchodcom srdcových problémov a mŕtvice. Čučoriedky uvoľňujú krvné cievy a znižujú krvný tlak, najmä u žien po menopauze. Antioxidanty v čučoriedkach zohrávajú úlohu pri regulácii oxidu dusnatého v bunkách, ktorý má zásadný význam pre zdravie ciev, zabraňujú poškodeniu buniek a zápalom.

    Regulujú hladiny cukru v krvi

    Denná konzumácia čučoriedok môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi tým, že zlepšuje citlivosť na inzulín. Vďaka nízkemu glykemickému indexu a vysokému obsahu vlákniny sú vynikajúcou voľbou pre cukrovkárov. Antioxidanty tiež zabraňujú vzniku zápalov a hromadeniu tukov, čím pomáhajú kontrolovať hmotnosť.

    Podporujú zdravie čriev

    Vysoký obsah vlákniny v čučoriedkach nielenže zabraňuje zápche, ale podporuje aj rast prospešných črevných baktérií. Štúdia odhalila, že nápoj z divokých čučoriedok podporuje rast črevných baktérií Bifidobacteria, čím sa zlepšuje trávenie a imunita.

    Prevencia rakoviny

    Pravidelná konzumácia čučoriedok môže znížiť riziko vzniku rakoviny ústnej dutiny, žalúdka a hrubého čreva. Vláknina a antioxidanty v čučoriedkach tiež pomáhajú kontrolovať hmotnosť a hromadenie tuku, čím sa znižuje riziko rakoviny. Flavonoidy v čučoriedkach chránia bunky a DNA pred poškodením, čím brzdia rast rakoviny.

    Zlepšujú pamäť a funkcie mozgu

    Antokyány v čučoriedkach chránia mozgové bunky, zlepšujú pamäť a celkové kognitívne funkcie. Výskum ukázal, že čučoriedky môžu pomôcť starším osobám s problémami s učením a pamäťou a zároveň znižujú depresiu.

    Už ste počuli náš podcast?

    Zdravé kosti

    Zdroj: Shutterstock

    Aká silná je vaša kostra a aké pevné kosti máte?

    Čučoriedky obsahujú vápnik, fosfor, horčík a vitamín K, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí. Niektoré štúdie na zvieratách dokonca naznačujú, že čučoriedky môžu zabrániť úbytku kostnej hmoty.

    Ako dostať čučoriedky do stravy?

    Zaradenie čučoriedok do jedálnička je vďaka ich všestrannosti a dostupnosti veľmi jednoduché. Tu je zopár chutných spôsobov, ako si ich vychutnať:

    • Pripravte si čučoriedkové smoothie alebo mliečny koktail
    • Spravte si čučoriedkový džem alebo kompót
    • Pridajte ich so ovocného šalátu
    • Urobte si čučoriedkovú zmrzlinu
    • Vyskúšajte čučoriedkový koláč, drobenku, palacinky, muffiny alebo iné dezerty
    • Vychutnajte si šálku čerstvých alebo sušených čučoriedok

    Zdroj: Shutterstock

    Musli s jogurtom a čučoriedkami

    Jedna šálka, čiže zhruba 150 g čučoriedok, obsahuje:

    • Kalórie: 84.4
    • Bielkoviny: 1,1 g
    • Tuk: 0,488 g
    • Sacharidy: 21,5 g
    • Vláknina: 3,55 g
    • Cukor: 14,7 g
    • Vápnik: 8,8 mg
    • Horčík: 8,8 mg
    • Fosfor: 17,8 mg
    • Draslík: 114 mg";i:10;s:18:"Vitamín C: 14,4 g

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Po manažérskej pozícii v divadle pôsobí od roku 2007 ako novinárka. Venovala sa spravodajským témam, zákulisiu televíznej tvorby a od roku 2022 problematike zdravia. Okrem písaného textu pripravuje aj obrazové a video materiály, zabezpečuje obsah na sociálnych sieťach. Má za sebou vysokoškolské štúdium teatrológie na VŠMU a poľštiny na FF UK.