Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Čokoláda bez výčitiek: Posilní srdce, cievy a zlepší náladu

Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa 70 % obsahuje veľké množstvo antioxidantov

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Kým priemerný Slovák zje ročne približne 4,2 kilogramu čokolády, obyvateľ EÚ takmer o dva viac. Najviac čokolády skonzumujú Švajčiari - okolo 9 kilogramov. Koľko si jej doprajte vy?

Čokoláda obsahuje vysoký podiel antioxidantov, magnézia, vitamínu B, ktorý priaznivo pôsobí na kožu a nervy, kalcium pre pevné kosti a železo pre lepšiu krvotvorbu.

Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa 70 % obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré chránia pokožku, oči, mozog, pretože tlmia proces starnutia. Má antidepresívne účinky, zmierňuje úzkosť a navodzuje príjemnú náladu,“ uviedla Alžbeta Béderová z Odboru zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

Podľa jej slov odborníčky viacere výsledky výskumov dokazujú, že „obľúbená pochúťka“ chráni srdce a cievy. Znižuje tiež krvný tlak, riziko infarktu, upravuje cholesterol, ale tiež tlmí vznik krvných zrazenín.

Pomoc pre imunitu

Obsah antioxidantov v čokoláde povzbudzuje imunitné procesy v organizme. „Polyfenoly pomáhajú stimulovať imunitu, chrániť pred nachladnutím, zvyšujú odolnosť proti bežným virózam. Teobromín obsiahnutý v kakau pomáha tlmeniu kašľa a zároveň je bez škodlivého vplyvu na srdce, cievy a centrálnu nervovú sústavu,“ vymenovala odborníčka.

Na suchú pokožku

Kakaové maslo má svoje miesto aj v kozmetickom priemysle. Obsahuje množstvo prírodných olejov, ktoré sú nevyhnutné pri liečbe suchej a drsnej pokožky. Dokáže zjemniť zhrubnutú kožu na chodidlách, kolenách i lakťoch. Kofeín v čokoláde zlepšuje prekrvenie pokožky a využíva sa na zábaly a masáže.

Nezabúdajte ale, že nadmerná konzumácia sladkej čokolády môže zvýšiť riziko obezity alebo spôsobiť alergické reakcie u ľudí s citlivou pokožkou.

Vyberáme pre vás niečo PLUS