Čokoláda bez výčitiek: Posilní srdce, cievy a zlepší náladu
14. 9. 2020, 8:01 (aktualizované: 15. 7. 2024, 19:08)

Zdroj: Shutterstock
Kým priemerný Slovák zje ročne približne 4,2 kilogramu čokolády, obyvateľ EÚ takmer o dva viac. Najviac čokolády skonzumujú Švajčiari - okolo 9 kilogramov. Koľko si jej doprajte vy?
Čokoláda obsahuje vysoký podiel antioxidantov, magnézia, vitamínu B, ktorý priaznivo pôsobí na kožu a nervy, kalcium pre pevné kosti a železo pre lepšiu krvotvorbu.
„Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa 70 % obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré chránia pokožku, oči, mozog, pretože tlmia proces starnutia. Má antidepresívne účinky, zmierňuje úzkosť a navodzuje príjemnú náladu,“ uviedla Alžbeta Béderová z Odboru zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.
Podľa jej slov odborníčky viacere výsledky výskumov dokazujú, že „obľúbená pochúťka“ chráni srdce a cievy. Znižuje tiež krvný tlak, riziko infarktu, upravuje cholesterol, ale tiež tlmí vznik krvných zrazenín.
Pomoc pre imunitu
Obsah antioxidantov v čokoláde povzbudzuje imunitné procesy v organizme. „Polyfenoly pomáhajú stimulovať imunitu, chrániť pred nachladnutím, zvyšujú odolnosť proti bežným virózam. Teobromín obsiahnutý v kakau pomáha tlmeniu kašľa a zároveň je bez škodlivého vplyvu na srdce, cievy a centrálnu nervovú sústavu,“ vymenovala odborníčka.
Na suchú pokožku
Kakaové maslo má svoje miesto aj v kozmetickom priemysle. Obsahuje množstvo prírodných olejov, ktoré sú nevyhnutné pri liečbe suchej a drsnej pokožky. Dokáže zjemniť zhrubnutú kožu na chodidlách, kolenách i lakťoch. Kofeín v čokoláde zlepšuje prekrvenie pokožky a využíva sa na zábaly a masáže.
Nezabúdajte ale, že nadmerná konzumácia sladkej čokolády môže zvýšiť riziko obezity alebo spôsobiť alergické reakcie u ľudí s citlivou pokožkou.