Upokojujúca lahôdka
Keď sa povie čokoláda, začnú sa vám zbiehať slinky a chytí vás „mlsná“. Veď sladká opojná chuť tejto cukrovinky omámi všetky vaše zmysly. Ako darček poteší čokoláda malých aj veľkých, a rovnako aj vás, lebo blahodarne pôsobí na nervový systém a upokojuje.
Zároveň je významným zdrojom rýchlej energie a stimuluje činnosť organizmu. To, že horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa je zdraviu prospešná, dokazujú aj mnohé štúdie, podľa ktorých by mala byť čokoláda súčasťou zdravého jedálnička.
Základ čokolády
Základom dobrej horkej čokolády sú kakaové bôby pochádzajúce zo Strednej, Južnej Ameriky a Afriky. Ak si chcete zvoliť kvalitnú a zdravú čokoládu, určite si vyberajte takú, ktorá obsahuje minimálne 40% kakaa. Pre „fajnšmekrov“ sú najlepšie horké čokolády, ktoré dosahujú 80 - 90% kakaa, čo pre niekoho už môže byť priveľa.
V našich obchodoch nájdete prevažne mliečne čokolády a čokoládové cukrovinky. Mliečne čokolády obsahujú menej ako 30% kakaa a dominuje u nich sladká chuť. Biela čokoláda sa zase vyrába z kakaového masla, neobsahuje kakaový prášok a z nutričného hľadiska je najmenej kvalitná. Týmto dvom by ste sa mali radšej vyhnúť, pretože obsahujú veľa cukru, nasýtených transmastných kyselín a iných konzervačných látok.
- 84%
- 13%
- 3%
Váš hlas bol započítaný
Zlepšuje metabolizmus
Vďaka vysokému obsahu vlákniny, železa, horčíka a mangánu je horká čokoláda zdraviu prospešným jedlom, pretože má pozitívny vplyv aj na metabolizmus a trávenie.
Ochráni pokožku aj imunitu
Flavonoidy sú antioxidanty obsiahnuté v kakau a majú protizápalové, protivírusové a antioxidačné účinky, ktoré chránia pokožku pred slnkom a posilňujú imunitu.
Znižuje krvný tlak
Bioaktívne zlúčeniny v kakau zlepšujú prietok krvi v cievach a významne prispievajú k poklesu krvného tlaku.
Chráni srdce a cievy
Čokoláda taktiež znižuje „zlý“ LDL cholesterol a zároveň zvyšuje „dobrý“ HDL cholesterol, a tým má pozitívne účinky na kardiovaskulárny systém a znižuje riziko infarktu.
Pozor na cukor
S konzumáciou čokolády buďte opatrní, keďže je kalorická a môže sa to odraziť na vašej postave. Pri diéte a v zdravej výžive je miesto pre čokoládu s obsahom kakaa 60% a viac. Treba si pozrieť aj zloženie, aby to bola kvalitná čokoláda a nezjesť celé balenie.
Zdroj faktov: WebMD