MENU
zdravy-zivot

ČOKOLÁDA pomáha zlepšiť zdravie. Viete, ktorú by ste mali jesť?

Myslíte, že dôjde aj na milovanie?
Zdravý život

ČOKOLÁDA pomáha zlepšiť zdravie. Viete, ktorú by ste mali jesť?

Horká čokoláda s vysokým percentom kakaa je zdravá čokoláda. Tvrdia to aj vedci, pretože prospieva srdcu, vyživuje mozog a chráni pokožku. Dajte si dve kocky denne a nálada sa vám hneď zlepší.

Upokojujúca lahôdka

Horká čokoláda má priaznivý vplyv na nervový systém.Horká čokoláda má priaznivý vplyv na nervový systém.
Horká čokoláda má priaznivý vplyv na nervový systém.
Zdroj: Shutterstock

Keď sa povie čokoláda, začnú sa vám zbiehať slinky a chytí vás „mlsná“. Veď sladká opojná chuť tejto cukrovinky omámi všetky vaše zmysly. Ako darček poteší čokoláda malých aj veľkých, a rovnako aj vás, lebo blahodarne pôsobí na nervový systém a upokojuje.

Zároveň je významným zdrojom rýchlej energie a stimuluje činnosť organizmu. To, že horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa je zdraviu prospešná, dokazujú aj mnohé štúdie, podľa ktorých by mala byť čokoláda súčasťou zdravého jedálnička.

Základ čokolády

Základom dobrej horkej čokolády sú kakaové bôby pochádzajúce zo Strednej, Južnej Ameriky a Afriky. Ak si chcete zvoliť kvalitnú a zdravú čokoládu, určite si vyberajte takú, ktorá obsahuje minimálne 40% kakaa. Pre „fajnšmekrov“ sú najlepšie horké čokolády, ktoré dosahujú 80 - 90% kakaa, čo pre niekoho už môže byť priveľa.

V našich obchodoch nájdete prevažne mliečne čokolády a čokoládové cukrovinky. Mliečne čokolády obsahujú menej ako 30% kakaa a dominuje u nich sladká chuť. Biela čokoláda sa zase vyrába z kakaového masla, neobsahuje kakaový prášok a z nutričného hľadiska je najmenej kvalitná. Týmto dvom by ste sa mali radšej vyhnúť, pretože obsahujú veľa cukru, nasýtených transmastných kyselín a iných konzervačných látok.

Anketa
Akú čokoládu máte najradšej?

Zlepšuje metabolizmus

Vďaka vysokému obsahu vlákniny, železa, horčíka a mangánu je horká čokoláda zdraviu prospešným jedlom, pretože má pozitívny vplyv aj na metabolizmus a trávenie.

Ochráni pokožku aj imunitu

Flavonoidy sú antioxidanty obsiahnuté v kakau a majú protizápalové, protivírusové a antioxidačné účinky, ktoré chránia pokožku pred slnkom a posilňujú imunitu.

Znižuje krvný tlak

Bioaktívne zlúčeniny v kakau zlepšujú prietok krvi v cievach a významne prispievajú k poklesu krvného tlaku.

Chráni srdce a cievy

Čokoláda taktiež znižuje „zlý“ LDL cholesterol a zároveň zvyšuje „dobrý“ HDL cholesterol, a tým má pozitívne účinky na kardiovaskulárny systém a znižuje riziko infarktu.

Pozor na cukor

S konzumáciou čokolády buďte opatrní, keďže je kalorická a môže sa to odraziť na vašej postave. Pri diéte a v zdravej výžive je miesto pre čokoládu s obsahom kakaa 60% a viac. Treba si pozrieť aj zloženie, aby to bola kvalitná čokoláda a nezjesť celé balenie.

Zdroj faktov: WebMD

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Dcérku po suši už týždeň bolí brucho, lekári nič nezistili. Čo to znamená?

Charakteristickou súčasťou suši sú surové ryby ako tuniak, losos či makrela, ikry, plody mora, napríklad krevety, chobotnice, kalmáry, ježovky a kraby. Môže obsahovať aj zeleninu, vaječnú omeletu, tofu alebo huby. Ďalšou základnou surovinou sú morské riasy. Po jeho požití môže dôjsť k akútnej gastritíde, ktorá sa prejaví vracaním, bolesťou brucha. Môže ísť aj o potravinovú alergiu, tá má rôzne prejavy. Môže to byť kožná reakcia, svrbenie nosa či očí, kašeľ, kŕče a bolestí brucha, hnačka či zvracanie. Vtedy je najdôležitejšie pokúsiť sa konkrétny prejav spojiť s potravinami, ktoré sa v posledných hodinách konzumovali. Organizmus na ne môže reagovať rôzne, keďže ide o viaceré alergény súčasne. Ak alergie v rodine nemáte, tri roky je u dieťaťa vek, kedy suši môže ochutnať. Konzumácia surových rýb je bezpečná len pri normálnom zažívaní a ak ryba bola pripravená v čistom prostredí. Surové ryby sa, oproti vareným, ľahšie stanú útočiskom pre parazity a baktérie. Tie spôsobia hnačky či otravu.

čítať viac

Je vhodný transfer embrya s mozaikou po predimplantačnej genetickej diagnostike?

Mnoho IVF cyklov môže skončiť pre liečený pár sklamaním, pretože nedôjde  k zahniezdeniu embrya v maternici matky. Jednou z možných príčin tohto nezdaru môže byť nesprávne množstvo genetického materiálu, to je nesprávny počet chromozómov embrya, ktoré bolo prenesené do maternice ženy. Stav, kedy sa v embryu vyskytujú niektoré chromozómy navyše alebo kedy niektoré chromozómy naopak chýbajú, nazývame aneuploidiou.

Zatiaľ, čo niektoré typy aneuploidií môžu viesť k narodeniu dieťaťa s Downovym syndrómom spôsobeným nadbytočným chromozómom 21 či Edwardsovym syndrómom spôsobeným nadbytočným chromozómom 18, končí väčšina tehotenstiev z aneuploidných embryí spontánnym potratom. Len embryo s normálnym počtom chromozómov má šancu, že sa zahniezdi, nebude potratené a povedie k narodeniu zdravého dieťaťa.

PGD je metóda, ktorá je realizovaná v rámci IVF cyklu v prípade, že je vopred známe riziko prenosu genetického ochorenia z rodičov na potomstvo. Táto metóda umožňuje genetické vyšetrenie embryí pred ich vložením do maternice.

Lekár - klinický genetik je špecialista spolupracujúci s Centrom asistovanej reprodukcie. Ten, po ukončení diagnostiky na konzultácii vysvetlí páru, ktorý o vyšetrenie požiadal, výsledok vyšetrenia a odporučí transfer embrya. Na základe našich dlhoročných skúseností sa transfer embrya s mozaikou neodporúča.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor