Podľa tradičných japonských pravidiel by ste mali ráno vypiť 640 mililitrov vlažnej vody. Je to však priveľa, pokojne preto začnite pohárom. Postupne pridáte druhý. Ak to nepôjde, nevadí. Po vypití počkajte trištvrte hodiny a potom začnite raňajkovať. Zjesť môžete to, čo vám chutí a na čo ste zvyknutí. Dve hodiny po raňajkách nič nepite a nejedzte. Podľa pravidiel ajurvédy je ideálne, ak necháte vodu povariť 5 až 10 minút a následne počkáte, kým vychladne na žiadanú teplotu.
Prečo je lepšia teplejšia?
Studenú musí organizmus zohriať na teplotu žalúdka, na čo spotrebuje energiu, ktorú by mohol inak vynaložiť na trávenie. Ak má voda, ktorú pijete, telesnú teplotu, čo je okolo tridsaťšesť stupňov Celzia, krok zohrievania organizmus vynechá. Rýchlejšie sa dostane do žalúdka a pomôže mu rozložiť skonzumovanú potravu.