MENU
zdravy-zivot

Čo s toľkými paradajkami a paprikami? Urobte si LEČO inak

Priberanie po štyridsiatke je prirodzené. Ako ho udržať na uzde?
Zdroj: Shutterstock

Súvisiace témy

Zdravý život

Čo s toľkými paradajkami a paprikami? Urobte si LEČO inak

Šťavnaté lečo chutí najlepšie v lete. Čerstvé voňavé paradajky a chrumkavá paprika dodajú tomuto pokrmu lahodnú chuť. A aby ste nejedli stále to isté, pre zmenu máme pre vás novú verziu leča z trúby.

Je to skvelé letné jedlo. Chuť mu dodá klobáska, a ak ste vegetariáni, tak výbornou alternatívou je tofu. Príprava je veľmi rýchla a teplé jedlo máte na stole hneď. Ak ho navaríte veľa a nestíhate zjesť, môžete ho zavariť a máte do zásoby na zimu. Tentokrát si ho pripravte v trúbe a už iné ani nebudete chcieť. Tip na recept máme z redakcie Dobré jedlo.

Zapekané lečo 

Lečo z trúby.Lečo z trúby.
Lečo z trúby.
Zdroj: Shutterstock

Na 4 porcie potrebujete:

  • 1 cibuľu
  • 1 klobásu alebo tofu
  • 1 žltú papriku
  • 1 červenú papriku
  • 2 biele papriky
  • 3 veľké paradajky
  • 4 vajcia
  • soľ, mleté čierne korenie
  • masť alebo olej
  1. Na väčšej panvici rozpáľte masť alebo olej.
  2. Cibuľu ošúpte a nasekajte nadrobno. Pridajte do masti alebo oleja a opekajte dosklovita.
  3. Klobásu alebo tofu nakrájajte na kolieska alebo kocky a pridajte k cibuli. Krátko opekajte.
  4. Papriku a rajčiny očistite. Papriku nakrájajte na rezance a paradajky na kocky. Pridajte ku klobáse alebo tofu.
  5. Osoľte, okoreňte a duste asi 10 minút.
  6. Podľa potreby podlievajte vodou.
  7. Pripravte zapekacie misky. Do každej naneste časť leča, v strede spravte jamku a rozklepnite do nej vajce.
  8. Dajte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte, kým bielky nezbelejú.
  9. Posypte korením a podávajte.

Dobrú chuť.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako mám riešiť ťažkosti so žalúdkom? Cítim tlak a bolesti

Bolesť v žalúdku môže byť organická - gastritída, žalúdočné polypy, žalúdočné vredy a iné,  alebo funkčná - poruchy príjmu potravy, prejedanie, patológie iných orgánov a systémov atď. Čo najskôr by ste mali navštíviť svojho všeobecného lekára. Potrebné budú laboratórne vyšetrenia - krv, moč, stolica, skríning Helicobacter pylori, ako aj inštrumentálna diagnostika - ultrazvuk brušnej dutiny, v prípade potreby aj gastroskopia. Je možné, že sa budete musieť poradiť s gastroenterológom alebo psychoterapeutom či kardiológom.

V závislosti od zistenej príčiny bolesti možno použiť konzervatívne metódy liečby, ako diéta, medikamentózna liečba a podobne, alebo chirurgické. Prvá pomoc pri akútnej bolesti a nepríjemných pocitoch v žalúdku sú antacidá, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu, a inhibítory protónovej pumpy. S bolesťou v bruchu spôsobenou kŕčmi sú jedným z najúčinnejších liekov antispazmodiká.

čítať viac

Prečo sa už na ovčie kiahne nemôže používať tekutý púder?

Tekutý púder sa neodporúča aplikovať na kiahne z dôvodu, že zaschne na vyrážke. Vytvorí nepriedušný film, pokožka preto nedýcha, pľuzgierové vyrážky sú extrémne vysušené, praskajú a ľahšie sa infikujú.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor