Reklama

Čo sa stane, keď prestaneme jesť cukor? Zmeny už za pár dní!

Cukor má na telo a zdravie nedobré účinky.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Cukor je považovaný za sladkého nepriateľa s mnohými zdravotnými rizikami. Ak by sme jeho príjem dokázali znížiť čo i len na niekoľko dní, nášmu telu sa výrazne uľaví. Nastanú tieto pozitívne zmeny.

Každý vie, že nadmerná konzumácia cukru prináša so sebou rad zdravotných problémov, ktoré nastúpia skôr alebo neskôr. Nadbytočný cukor, ktorý telo nevyužije na energiu, sa premieňa na tuk, čo prispieva k nárastu hmotnosti a obezite.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Podcast: Čím môžeme nahradiť biely cukor pri pečení a nezmeniť tak chuť koláča?

    Tento proces zároveň zvyšuje riziko inzulínovej rezistencie, ktorá môže viesť k cukrovke 2. typu. Cukor tiež podporuje ukladanie tuku v pečeni, čo môže viesť k stukovateniu a oslabeniu jej funkcie.

    Prečo pridaný cukor škodí?

    Sladené potraviny a nápoje spôsobujú prudké výkyvy hladiny cukru v krvi, ktoré často vedú k únave, podráždenosti a dokonca aj k depresii. Nadmerný cukor tiež zhoršuje zubné zdravie, baktérie v ústach ho premieňajú na kyseliny, ktoré poškodzujú zubnú sklovinu.

    Chronické zápaly vyvolané nadmerným cukrom môžu prispievať k srdcovým ochoreniam, rakovine a iným vážnym chorobám.

    Anketa

    Máte radi sladkosti, koláčiky a cukrovinky?

    • Zbožňujem sladkosti, nemôžem si pomôcť!48%
    • Občas si dám zákusok či keksík34%
    • Len málokedy, skôr si ocukrím kávu či čaj8%
    • Neobľubujem sladké8%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Dlhodobá konzumácia cukru zrýchľuje starnutie pokožky tým, že oslabuje kolagén a elastín, čo vedie k vzniku vrások a strate pružnosti. Navyše, vysoký príjem cukru narúša rovnováhu črevnej mikroflóry, živí škodlivé baktérie v črevách, čo spôsobuje zápaly, zhoršuje trávenie a imunitný systém.

    Podľa nedávnej štúdie v časopise BMC Medicine už 5 % nárast pridaných cukrov v strave zvyšuje riziko srdcových ochorení o 6 % a mŕtvice o 10 %. Navyše cukor môže ovplyvniť aj psychiku – zvyšuje stres, prehlbuje úzkosti a znižuje kvalitu spánku.

    Zdroj: shutterstock

    Niektoré ovocie pomáha spaľovať tuky a chudnúť.

    Nie všetok cukor škodí rovnako

    Cukor je prirodzenou súčasťou mnohých potravín, ale nie všetky cukry pôsobia na naše telo rovnakým spôsobom. Existujú dva hlavné typy cukrov: prírodné a pridané. Rozdiel medzi nimi spočíva nielen v zdroji, ale aj v ich účinku na organizmus.

    Prírodné cukry sa prirodzene nachádzajú v potravinách, napríklad glukóza v pečive, fruktóza v ovocí a zelenine, laktóza v mlieku. Tieto cukry sú obklopené ďalšími prospešnými živinami, ako sú vitamíny, minerály, antioxidanty a vláknina.

    Zdroj: shutterstock

    Ak pociťujete hlad, doprajte si mango.

    Napríklad mango obsahuje viac než 20 gramov cukru, ale zároveň ponúka vysoké dávky vitamínu C, draslíka a vlákniny. Vláknina spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi, čím zabraňuje prudkým výkyvom hladiny cukru. Tento pomalší proces umožňuje telu efektívne využiť energiu a minimalizovať ukladanie cukru vo forme tuku.

    Naopak, pridané cukry sú tie, ktoré sa do potravín pridávajú počas spracovania alebo varenia. Nájdete ich v sladených nápojoch, cukrovinkách, pečive, dresingoch či dokonca v potravinách, ktoré by ste nečakali, ako sú cereálie alebo omáčky. Tieto cukry neprinášajú žiadne výživné látky, iba kalórie. Navyše sa rýchlo vstrebávajú do krvi, čo spôsobuje prudké zvýšenie hladiny cukru a následne jej náhly pokles. Tento proces zaťažuje pankreas, ktorý musí produkovať viac inzulínu, a z dlhodobého hľadiska môže viesť k inzulínovej rezistencii a cukrovke.

    Zdroj: Shutterstock

    V zimnom období sotva obviňujete za bolesť hrdla dojedanie sladkostí. Skôr za štípanie pri prehĺtaní viníte nešťastníka, čo si ráno kýchol v autobuse alebo kolegu, ktorý celý deň pokašliaval. Štípanie v hrdle však môžu spôsobiť aj kvasinky, stačí aby sa premnožili. Kvasinky sa môžu pod vplyvom cukru premnožiť v ktoromkoľvek systéme. Ak sa premnožia v tráviacom systéme, život vám skomplikujú poruchy trávenia, pálenie záhy, zápach z úst, afty, belavý povlak na jazyku, hnačky, zápchy či nafukovanie

    Prírodné cukry pracujú pre naše telo ako zdroj energie spojený s výživnými látkami. Pridané cukry, naopak, často prispievajú k priberaniu, zápalom a ochoreniam, pretože ich telo nevie efektívne využiť. Preto sa oplatí uprednostniť celé potraviny a prirodzené zdroje sladkosti pred spracovanými potravinami s pridaným cukrom. Tento prístup pomáha udržať stabilnú energiu a chrániť zdravie.

    Už ste počuli náš podcast?

    Zdroj: Miro Miklas, Shutterstock

    Cukor môže znižovať imunitu.

    Čo sa stane, keď cukor obmedzíte?

    Ak znížete množstvo pridaného cukru v strave, prinesie to mnohé prekvapivé benefity. Pleť získa zdravší vzhľad, pretože menej cukru znamená menšiu tvorbu škodlivých molekúl, ktoré spôsobujú vrásky. Spánok sa zlepší, pretože cukor už nebude narúšať mozgovú činnosť či spôsobovať nočné prebúdzanie.

    Aj nálada sa stabilizuje. Cukor blokuje chemické procesy v mozgu, ktoré pomáhajú regulovať emócie, a tým môže zhoršovať depresiu alebo stres. Keď ho obmedzíte, tieto procesy sa znormalizujú a celková psychická pohoda sa zvýši.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Obličky: Zaujímavosti, o ktorých ste možno nevedeli
      Zdroj: Canva

      Menej cukru tiež zlepší trávenie a imunitu, pretože to podporí rast prospešných črevných baktérií. A pokiaľ športujete, poteší vás vyššia výdrž a stabilnejšia energia počas tréningov.

      Zdroj: Shutterstock

      Pohyb by vám mal spôsobovať radosť.

      Ako začať s obmedzovaním cukru?

      Najlepším prvým krokom je prestať piť sladené nápoje. Napríklad jedna fľaša koly môže obsahovať až 65 gramov cukru, čo predstavuje viac, než je odporúčaný denný limit. Ďalším krokom je čítať etikety a kontrolovať obsah pridaných cukrov v potravinách. Varenie môžete ozvláštniť koreninami, ako je škorica, vanilka či muškátový oriešok, ktoré dodajú jedlám sladkú chuť bez cukru.

      „Malá štúdia ukázala, že dospievajúci, hlavne chlapci so steatózou pečene, ktorí držali diétu s nízkym obsahom cukru len osem týždňov, zlepšili zdravie svojej pečene,“ uviedla Katarína Zeratsky, registrovaná dietologička na klinike Mayo.

      Profesor epidemiológie a výživy na Harvard T. H. Chan School of Public Health Walter Willett uviedol pre National Geographic, že je tiež známe, že zníženie príjmu pridaného cukru môže „rapídne“ znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu: „Hovoríme o potenciálnom zlepšení v priebehu dní alebo týždňov, nie mesiacov alebo rokov.“

      Veľký vplyv môžu mať postupné zmeny ako je menej cukru do kávy alebo čaju. Každý krok vás posúva k zdravšiemu telu, lepšej psychike a kvalitnejšiemu životu. Stačí začať a vydržať – výsledky pocítite už za pár dní.

      Autor článku

      Po manažérskej pozícii v divadle pôsobí od roku 2007 ako novinárka. Venovala sa spravodajským témam, zákulisiu televíznej tvorby a od roku 2022 problematike zdravia. Okrem písaného textu pripravuje aj obrazové a video materiály, zabezpečuje obsah na sociálnych sieťach. Má za sebou vysokoškolské štúdium teatrológie na VŠMU a poľštiny na FF UK.