Šťavnaté francúzske zemiaky
Zdroj: Shutterstock
Potrebujete:
- 900 g zemiakov
- 1 cibuľa (alebo 4 šalotky)
- 1 klobása
- 4 vajcia natvrdo
- 1 menšia cuketa
- 1 paprika
- 10 zaváraných uhoriek
- 250 ml kyslej smotany
- 250 ml smotany na varenie
- 250 g tvrdého syra
- soľ, čierne korenie, mletá paprika
- olivový olej
- mladá cibuľka na podávanie
POSTUP:
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky, očistenú cibuľu nakrájajte na plátky, klobásu na kolieska, cuketu a zavárané uhorky na drobnejšie kúsky a papriku na menšie plátky. Plátky zemiakov osoľte, okoreňte čiernym korením aj paprikou a dobre premiešajte.
- Vajcia očistite a nakrájajte na tenšie kolieska. V pohári zmiešajte kyslú smotanu so smotanou na varenie. Syr nastrúhajte nahrubo.
- Môžete skladať zemiaky: Keramickú alebo sklenenú formu vymastite a rozložte do nej ochutené zemiaky. Na ne uložte nakrájanú zeleninu, pár koliesok klobásy, cibule a vajec. Posypte syrom a celý postup zopakujte. Na vrchnú vrstvu zemiakov nalejte smotanovú zmes, posypte ju zvyšným syrom a dajte piecť pri 180 °C na 60 minút. Francuzáky servírujte ozdobené nakrájanou mladou cibuľkou.