Hovorí sa, že názov si získal podľa jeho využitia našimi predkami v 16.storočí, ktorý ho vraj vkladali do úst hada a čím ho usmrtili. Pôvod má v juhozápadnej Európe. Čierny koreň alebo hadomor španielsky vyzerá ako tmavá mrkva, z ktorej po poškodení vyteká biela tekutina. Nič sympatické, no vo vnútri sladké, nízkokalorické a plné živín. Tak prečo mu nedať šancu?
Lepšie trávenie a krajšia pokožka. To nie je všetko!
Koreň pôsobí ako prevencia, ale i liek pri ochoreniach pankreasu, problémoch s enzymatickými funkciami a pri poruchách látkovej výmeny. Priaznivo pôsobí aj pri oslabenej činnosti pečene, žlčníka, pri alergiách, opuchoch a kožných problémoch ako je lupienka či ekzémy. Z minerálov obsahuje draslík, fosfor, magnézium, vápnik, meď, sodík, železo a vitamíny skupiny B, vitamín C a E.
Jeho listy sú oceňované v homeopatickej liečbe a sú určené na vonkajšie použitie vo forme kašovitého obkladu na kožu, modriny alebo bolestivé kĺby. Obzvlášť liečivé účinky však môžete vyťažiť z koreňa napríklad formou 10% - ného odvaru. Je močopudný a podporuje vykašliavanie hlienu. Bohatý je na flavonoidy, cholín, sacharidy, bielkoviny a z aminokyselín napríklad na asparagín, ktorý plní dôležitú funkciu pri metabolickej kontrole bunkových funkcií nervového tkaniva.
Obsahuje aj polysacharid inolín, ktorý sa v čreve správa ako rozpustná vláknina s probiotickým účinkom. Čierny koreň je vďaka nemu potravinou ako stvorenou pre diabetikov, ktorý ho využívajú aj pre dosladenie čaju.
Ako ho uvariť a kde zohnať, čítajte na ďalšej strane...