MENU
zdravy-zivot

Jedna látka v potravinách škodí obličkám. Pri kolike sa vyhnite TÝMTO!

Najmä u žien po menopauze sa niekedy osteoporóza rozvinie vinou nízkej hladiny estrogénu.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Jedna látka v potravinách škodí obličkám. Pri kolike sa vyhnite TÝMTO!

Podporiť činnosť obličiek môžete vhodnou stravou. Naopak, pri obličkových kameňoch sa vyhnite niektorým potravinám, ktoré môžu stav zhoršiť.

Obličky plnia naozaj dôležitú funkciu, pretože filtrujú krv, čím zbavujú telo škodlivých látok a súčasne zabezpečujú vstrebávanie vody z moču.

Obličkové kamene sú nahromadené rozpustené minerálne soli v moči. Tieto kryštalické konkrementy sa usádzajú v močovom ústrojenstve a vyvolávajú záchvaty bolesti. Ak vás pochytí obličková kolika, tak môžete cítiť bolesť v boku, po rebrami, na chrbte, vystreľuje do brucha a slabín. Zvíjate sa v neznesiteľných bolestiach, ktoré prichádzajú v rôznej intenzite a intervaloch.

Navyše máte problém s močením, ktoré je bolestivé, nedostatočné, v malých množstvách a častejšie. Väčšinou je moč kalný, zapáchajúci, sfarbený do červena alebo hneda. Môže sa u vás objaviť aj nevoľnosť, zvracanie, zimnica aj horúčka.

Šťaveľan vápenatý

Oxalát, je hlavnou zložkou močových kameňov, ktorý je prirodzene súčasťou aj niektorých potravín. Tieto látky sa pri odchode z tela viažu na vápnik, a tým môžu zvýšiť riziko obličkových kameňov.

Potravinám, ktoré obsahujú spomínaný oxalát, ale tiež sodík, draslík a fosfáty, by ste sa mali vyhýbať, ak nechcete, aby sa vám obličkové kamene vrátili. Najdôležitejším pravidlom pri problémoch s obličkami je pitný režim. Pite čo najväčšie množstvo tekutín. Najlepšia je čistá voda a prípadne nesladený bylinkový, ovocný, zelený čaj a minerálne vody.

Hlavnou zásadou obličkovej diéty je obmedzenie živočíšnych bielkovín a úplné vylúčenie soli. Konzumujte potraviny s obsahom vápnika, ktorý na seba viaže oxalát a bráni tvorbe obličkových kameňov. Zvýšte hlavne príjem vlákniny, ktorá obsahuje menej oxalátov. Vyhnite sa tiež vyprážaniu a grilovaniu. Jedlo pripravujte varením, na pare, dusením alebo pečením.

Potraviny, ktoré by ste mali obmedziť alebo úplne vylúčiť nájdete na ďalšej strane ►►►

Pokračovať Ďalej (1/3)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Môže priveľa produktov obsahujúcich fluór poškodiť zuby?

Je vhodné myslieť na to, že vždy všetkého veľa škodí. Fluór je pre organizmus potrebný a prijímame ho už vo vode, v strave, v zubných pastách, ako ste uviedli a aj v spomínanom géli. Fluór totiž prispieva k silnejším a odolnejším zubom a znižuje výskyt zubného kazu.

Nadmerný príjem sa prejavuje najmä podľa toho, akým spôsobom ho používate. Ak ide iba o použitie na zuby a nedochádza ku konzumácii prehltnutím, najčastejším prejavom sú biele škvrny na zuboch.

Ak by však dochádzalo k prehĺtaniu, čo je časté najmä u detí, môže dôjsť najmä k odvápneniu kostí a tkanív. To sa prejavuje bolesťami kĺbov, osteoporózou, krehkými zubami a podobne. V prípade nadmerných dávok môžu sa objaviť celkové príznaky, kam patrí najmä porucha pamäťových funkcií a kostná fluoróza, ktorá vedie k stuhnutosti kĺbov.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor