Obličky plnia naozaj dôležitú funkciu, pretože filtrujú krv, čím zbavujú telo škodlivých látok a súčasne zabezpečujú vstrebávanie vody z moču.
Obličkové kamene sú nahromadené rozpustené minerálne soli v moči. Tieto kryštalické konkrementy sa usádzajú v močovom ústrojenstve a vyvolávajú záchvaty bolesti. Ak vás pochytí obličková kolika, tak môžete cítiť bolesť v boku, po rebrami, na chrbte, vystreľuje do brucha a slabín. Zvíjate sa v neznesiteľných bolestiach, ktoré prichádzajú v rôznej intenzite a intervaloch.
Navyše máte problém s močením, ktoré je bolestivé, nedostatočné, v malých množstvách a častejšie. Väčšinou je moč kalný, zapáchajúci, sfarbený do červena alebo hneda. Môže sa u vás objaviť aj nevoľnosť, zvracanie, zimnica aj horúčka.
Šťaveľan vápenatý
Oxalát, je hlavnou zložkou močových kameňov, ktorý je prirodzene súčasťou aj niektorých potravín. Tieto látky sa pri odchode z tela viažu na vápnik, a tým môžu zvýšiť riziko obličkových kameňov.
Potravinám, ktoré obsahujú spomínaný oxalát, ale tiež sodík, draslík a fosfáty, by ste sa mali vyhýbať, ak nechcete, aby sa vám obličkové kamene vrátili. Najdôležitejším pravidlom pri problémoch s obličkami je pitný režim. Pite čo najväčšie množstvo tekutín. Najlepšia je čistá voda a prípadne nesladený bylinkový, ovocný, zelený čaj a minerálne vody.
Hlavnou zásadou obličkovej diéty je obmedzenie živočíšnych bielkovín a úplné vylúčenie soli. Konzumujte potraviny s obsahom vápnika, ktorý na seba viaže oxalát a bráni tvorbe obličkových kameňov. Zvýšte hlavne príjem vlákniny, ktorá obsahuje menej oxalátov. Vyhnite sa tiež vyprážaniu a grilovaniu. Jedlo pripravujte varením, na pare, dusením alebo pečením.