Zrejme nie je náhoda, že náš jazyk rozoznáva aj sladkú chuť. Prečo ho teda občas nepotešiť? Pre všetkých chudnúcich, ktorí tak robili doteraz s výčitkami, máme dobrú správu. Maškrtiť môžete aj úplne beztrestne!
Škodí cukor, nie sladké
To, že zo sladkého sa priberá, je mýtus. Nejde ani tak o sladkú chuť, ale o rafinovaný cukor, ktorý výrobcovia do priemyselne spracovávaných pochúťok pridávajú. Kvantá ho tak skonzumujete v takzvaných mliečnych čokoládach, bonbónoch, dražé, dokonca v žuvačkách, ale aj v pečive. Organizmus naň reaguje najprv prudkým vzostupom cukru v krvi, vzápätí ale ešte prudším poklesom. A to vyvoláva ďalší hlad a chuť na sladké, hoci v skutočnosti máte dosť. Nejde teda o to odoprieť si sladké úplne, ale siahnuť po zdravšom variante. Čo máte teda na výber?
1. Obilné sušienky
Obilniny typu ovos, špalda či pohanka obsahujú komplexné sacharidy, ktoré sa do tela uvoľňujú postupne a lietanie cukru hore-dole teda nehrozí, navyše vláknina pomáha prečisťovať črevá, kontrolujte si však na obale obsah cukru, výrobcovia sa ho neštítia pridať aj do produktov označených ako fit či bio!
2. Orechy a semienka
Datle, mandle, vlašské orechy, pistácie, sezam, kokos, to všetko sú plodiny mimoriadne zdravé pre organizmus, zvoľte vždy tie bez pridaného cukru či soli, výborne chutia aj samy o sebe,