Japonský spôsob stravovania a života vôbec je výsledkom hľadania rovnováhy. "V otázkach stravovania, rovnako ako v duchovnosti, Japonci nezastávajú extrémne postoje. Neexistujú pre nich zlé potraviny, ktorým by sa mali za každú cenu vyhýbať, a superpotraviny, ktoré by mali konzumovať vo veľkom množstve," hovorí Nicolas Chauvat, ktorý vyštudoval imunológiu, bunkovú biológiu a biochémiu a žije už viac ako desať rokov v Japonsku, kde vykonáva pozorovania s cieľom pochopiť tajomstvo dlhovekosti jeho obyvateľov.
Ďalším zlatým pravidlom japonskej diéty jejesť správne jedlá v správny čas. "A to preto, aby sme sa vyhli nárazovému vyjedaniu či hladu a aby sme si udržali líniu tým, že budeme dodávať nášmu telu dostatok všetkého, čo potrebuje ,“ vysvetľuje Nicolas Chauvat.
Výhody tohoto spôsobu stravovania boli dokázané vedou. Fungovanie nášho tela je do značnej miery regulované hormónmi, najmä melatonínom a kortizolom, ktoré sú citlivé na cykly deň a noc. To je dôvod, prečo je japonské jedlo navrhnuté tak, aby vyhovovalo potrebám tela v rôznych časoch dňa. Objavte 9 japonských zvykov, ktoré si osvojte!