MENU
zdravy-zivot

Chudnite s listami, čínska kapusta vs rímsky šalát

žena - šalát
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zdravý život

Chudnite s listami, čínska kapusta vs rímsky šalát

Domácej zeleniny stále pribúda, no zdravú misku vždy vylepšia zelené listy. Je zdravší a na chudnutie lepší rímsky šalát či čínska kapusta?

Vitamín A

Tvorí ho skupina látok rozpustných v tuku. Najdôležitejšie sú retinol v potravinách živočíšneho pôvodu a karotenoidy v zelenine a ovocí. Vitamín A potrebujete pre dobrý zrak, pevné kosti a krvotvorbu. Posilňuje imunitný systém, chráni sliznice a je dôležitý pre zdravie pokožky, vlasov a nechtov. Funguje aj ako prevencia nádorových ochorení. Informuje o tom portál zena.pluska.sk.

V 100 g surovej čínskej kapusty sa nachádza 318 IU (medzinárodných jednotiek) vitamínu A, v 100 g rímskeho šalátu až 8 111 IU, čo je 1,75-násobok dennej potreby. Výrazne viac vitamínu A teda obsahuje rímsky šalát.

Fresh,Romaine,Lettuce,On,A,White,BackgroundFresh,Romaine,Lettuce,On,A,White,Background
Zdroj: Shutterstock
Pokračovať Ďalej (1/4)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor