Tradičný recept na majonézu nevyžaduje veľa prísad: slnečnicový olej, vaječný žĺtok, horčicu, kvapku octu a soľ. Na získanie ešte svetlejšej a jemnejšej majonézy treba nahradiť vajce a slnečnicový olej nepravdepodobnou prísadou.
Recept na majonézu bez vajec
Ide o zeleninovú verziu majonézy bez vajec s 3-krát menším množstvom tuku, ktorá je plná dobrých rastlinných bielkovín. Táto majonéza vám umožní trochu obmedziť živočíšne bielkoviny a tuky, pričom si zachová krémovosť pôvodnej receptúry.
Potrebujete
- 100 g konzervovanej bio bielej fazule, už uvarenej (prípadne cíceru)
- 3 polievkové lyžice repkového oleja
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica vínneho octu
- 1/2 šalotky
- 1 polievková lyžica horčice
- štipka jemnej soli
Postup
Vložte všetky ingrediencie postupne do mixéra, počnúc fazuľou, potom repkový olej, olivový olej, vínny ocot, nahrubo nakrájanú polovicu šalotky.
Mixujte, kým nezískate hladkú, krémovú textúru.
Ďalšie zaujímavé recepty na majonézu
Ak si predsa len chcete pripraviť majonézovú omáčku z klasických ingrediencií, skúste niektorú zo širokej škály alternatív, ako ozvláštniť klasický recept. Napríklad vymeňte slnečnicový olej za orechový alebo sezamový. Podobne horčica môže byť aj z manga alebo z čiernych ríbezlí. Jablčný alebo ryžový ocot je tiež vhodný na oživenie jednoduchého základného receptu.
A, samozrejme, myslite aj na možnosť pridať papriku, aromatické bylinky alebo dokonca hľuzovkový olej. Recept na majonézu si môžete vylepšovať podľa vlastnej fantázie.