Zdravotných výhod správneho jedálnička je veľa, od prevencie srdcových chorôb, cukrovky až po redukcii nadváhy. Najnovšie sa však ukázalo, že strava, ktorej podiel tuku tvorí menej ako 20% kalórií, a ktorá sa skladá najmä zo zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín, zlepšuje prežitie pri rakovine prsníka o 21%.

Čítajte aj: Rakovinotvornú látku našli v mozarelle, dezertoch aj v kozmetike!

„Zmenšiť riziko úmrtia na rakovinu prsníka u ženy po menopauze o viac než 20%, a to len úpravou stravy? To ľahko zvládne prakticky ktokoľvek,“ povedal hlavný autor výskumu Rowan Chlebowski, ktorého štúdia bola prezentovaná prvýkrát na stretnutí Americkej spoločnosti pre klinickú onkológiu.

Výborné výsledky

Výskum začali vedci pred dvoma desiatkami rokov a zapojili do nej takmer 49-tisíc žien.  Polovici predpísal špeciálnu diétu, druhej skupine stravu neobmedzovali. Síce sa nepreukázalo, že by strava ochudobnená o tuk a obohatená o ovocie a zeleninu pomohla predísť rakovine prsníka, v skupine so zdravšou stravou však ženy chorobe tak často nepodliehali. Rozdiel bol značný - ženy, ktoré mali upravenú stravu, umierali počas štúdie o 35% menej. Vedci pozorovali tiež lepšie čísla v prípade, ak sa ženy rozhodli zmeniť stravu počas výskumu, rozdiel v úmrtnosti sa pohyboval okolo 21%.

 Novinka zjednoduší Slovákom s rakovinou život, službu budú mať zadarmo

Jednoduchý krok

Ide vôbec o prvú štúdiu, ktorá sa v takom dlhom časovom horizonte a na takej veľkej vzorke zaoberala dopadom stravy na vývoj ochorenia žien s rakovinou prsníka. Doteraz vedci a lekári vychádzali skôr z predpokladov. „Zistili sme, že aj jednoduchá zmena stravovania dokáže skutočne pomôcť. Ide pritom o veľmi jednoduchý krok. Dúfame, že zdravotníctvo naše odporúčania zoberie do úvahy,“ vysvetľuje vedec Chlebowski. Výsledky jeho štúdie potvrdili aj ďalší nezávislí odborníci. Ocenili najmä počet sledovaných osôb a dobu trvania štúdie. 

Oľga Feldeková: Vydržím veľa! Verím, že súčasná medicína mi pomôže

Dôležité zmeny

„Najmä pokiaľ ide o výživu, čím dlhšie dokážete pacientov sledovať, tým presnejšie sú výsledky, a tým sú tiež užitočnejšie. Pretože len takto skutočne zistíte, ako zmeny stravy dlhodobo ovplyvňujú zdravie,“ potvrdzuje význam výsledkov štúdie nutričná ​​poradkyňa Kelly Hoganová z Ústavu pre liečbu rakoviny v USA.

Môže vás zaujímať: