MENU
zdravy-zivot

Chia, ľanové, tekvicové... Ako jesť semiačka, aby vám prospeli?

Z malých jadierok je veľký osoh.
Zdravý život

Chia, ľanové, tekvicové... Ako jesť semiačka, aby vám prospeli?

Semiačka sú nielen vďačnými zaháňačmi nudy a hladu. Dodajú vám množstvo minerálov aj vitamínov. Len ich musíte správne upraviť. Ako na to vám poradí výživová poradkyňa PhDr. Ľubica Trnková.

Ak neviete prísť na chuť semenám, nasucho ich opražte alebo pred konzumáciou pomeľte. Poďakuje sa vám žalúdok, močový mechúr, pokožka aj cievy.

Tekvicové jadierka

Pred varením ich zväčša vyškrabete z dužiny a vyhodíte, čo je škoda, pretože sú bohaté na biologicky aktívne nutričné látky. Až štyri percentá ich obsahu tvoria kvalitné nenasýtene kyseliny. Obsahujú zinok, horčík, fosfor, meď, vápnik, železo, vitamíny A, B, D, E, nenasýtené mastné kyseliny a aminokyseliny, predovšetkým tryptofán, ktorý priaznivo ovplyvňuje náladu.
Prečo ich jesť:
Odporúčajú sa pri problémoch so zväčšenou prostatou, pri žalúdočných problémoch, ochoreniach močových ciest, reume, zvýšenom cholesterole, pri srdcovocievnych ochoreniach, málokrvnosti. Majú antioxidačné, protizápalové a protiparazitické vlastnosti. Optimálna denná dávka je približne dvadsaťpäť až päťdesiat gramov, čo predstavuje asi hrsť surových tekvicových semienok denne.
Ako na ne:
Najzdravšie sú surové a nesolené. Pre lepšiu chuť si ich môžete zľahka nasucho opražiť alebo pomaly upiecť, či usušiť v rúre. V obchodoch dostanete aj hotové sušené – bez šupky alebo s ňou. Vynikajúce sú v zeleninových šalátoch a v domácom chlebe. Olej z tekvicových jadierok lisovaný za studena sa považuje za jeden z najzdravších tukov.

Slnečnicové semienka

Vyčkajte, až bude slnečnica zrelá. Jej semienka obsahujú vitamíny E, B1, B5, vápnik, mangán, selén, meď, železo, horčík, fosfor, antioxidanty, esenciálne mastné kyseliny, bielkoviny, kyselinu linolovú.
Prečo ich jesť:
Znižujú krvný tlak a cholesterol, riziko kardiovaskulárnych ochorení, pôsobia upokojujúco, priaznivo pôsobia na vlasy a nechty, sú prospešné pri kožných problémoch, zlepšujú činnosť štítnej žľazy. Pomáhajú budovať a regenerovať svaly.
Ako na ne:
Pochutnáte si na surových aj na opražených, so šupkou i bez nej. Môžete nimi ochucovať kaše, ovsené vločky, zeleninové šaláty, používajú sa pri pečení chleba. Dve polievkové lyžice denne doplnia odporúčanú dávku vitamínu E. Viac ich však nejedzte – síce sú ľahko stráviteľné, ale kalorické. Odporúčajú sa pri alergii na bielkovinu kravského mlieka a pri cukrovke.

Sezamové semienka

Olejnaté semená sú zásobárňou zdraviu prospešných látok. Obsahujú kyselinu olejovú, omega-6 mastné kyseliny, flavonoidy, fenolové antioxidanty, vlákninu, bielkoviny a aminokyseliny, vitamíny skupiny B, vápnik, železo, mangán, horčík, selén, zinok, meď.
Prečo ich jesť:
Znižujú hladinu zlého cholesterolu v krvi, sú prevenciou vysokého krvného tlaku a osteoporózy, zmierňujú úzkosť a neurózu, pôsobia antioxidačne, ochraňujú pečeň pred poškodením.
Ako na ne:
Stačí, ak zjete jednu hrsť semienok denne.

Ľanové semienka

Známejší je síce ľanový olej, ale aj samotné semienka, ktoré sú lesklé, tmavohnedé a majú tvar slzy, prospievajú zdraviu aj postave. Obsahujú omega-3 mastné kyseliny, minerály, vitamíny, najmä vitamín E, lignany, vlákninu, antioxidačné látky.
Prečo ich jesť:

Celé pomáhajú pri tráviacich problémoch, najmä pri zápche ako prírodné, nenávykové preháňadlo. Majú totiž priaznivý vplyv na hygienu hrubého čreva a udržanie probiotickej kultúry. Pomleté znižujú hladinu zlého cholesterolu v krvi, pomáhajú pri prevencii a liečbe rakoviny, zvýšeného krvného krvného tlaku, autoimuntných ochorení, podporujú imunitu. Pomáhajú pri chudnutí, lebo vás skvelo zasýtia a znížia chuť do jedla. Účinkujú pri prevencii a liečbe cukrovky druhého typu. Pomáhajú pri chudnutí, lebo vás zasýtia a znížia chuť do jedla.
Ako na ne:
Ak sa chcete zbaviť zápchy, nechajte celé semená odstáť niekoľko hodín vo vode. Nápoj pite postupne v priebehu dňa. Dobre chutia v šalátoch, omáčkach, domácom chlebe, v müsli s jogurtom. Viac živín z nich však dostanete, ak ich pomeliete. Dve polievkové lyžice denne sú dostatočná dávka, zohľadnite však príjem tuku v celkovom kalorickom príjme.

Semienka chia

Drobné semienka šalvie hispánskej sú asi najvýživnejšie na svete, hoci v našich zemepisných šírkach ešte nie sú také známe. Majú vysoký podiel vlákniny a bielkovín, vitamínu C, železa, horčíka, omega-3 mastných kyselín a antioxidantov. Obsahujú päťkrát viac vápnika ako mlieko, aj bróm, ktorý sa správa ako katalyzátor pri trávení vápnika v organizme.
Prečo ich jesť:
Majú výrazné antioxidačné účinky, pomáhajú pri prevencii Alzheimerovej choroby, zlepšujú pamäť a koncentráciu, znižujú hladinu cukru v krvi a riziko cukrovky, podporujú srdce a cievy, správnu funkciu pečene, obličiek, zlepšujú črevnú peristaltiku, podporujú detoxikáciu organizmu, dodávajú telu energiu.
Ako na ne:
Celými semienkami si posypte šalát, jogurt, smoothie. Keďže nemajú žiadnu chuť, môžte ich pridávať do všetkých jedál. Dobré je nasucho ich opražiť a rozomlieť. Alebo si z nich spravte gél. Pripravíte ho tak, že semená zalejete vodou a necháte desať minút odstáť. Napučia a získajú želatínovú konzistenciu. Gél vydrží v chladničke niekoľko týždňov.

Vypľúvať alebo prehĺtať? Jedzte jadierka tak, aby vám prospeli »

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Dcérka má horúčku, kŕče a opuchnutý členok. Môže to byť vážne?

Bolesť a/alebo opuch kĺbov je u detí bežným klinickým symptómom širokého spektra chorôb, od benígnych stavov až po závažné stavy vyžadujúce okamžitú intervenciu. Môže sa objaviť ako výsledok prirodzeného rastu a vývoja dieťaťa. Opuch kĺbu, bolesť a horúčka sú často sprievodným javom aj rôznych respiračných a tráviacich ochorení. Tieto príznaky sa ale môžu vyskytovať aj pri iných ochoreniach. Reumatické ochorenie sa prejavuje vo forme horúčky a bolesti kĺbov zápästia, lakťa, členka či kolena. Artritída náhle začína horúčkou, potom sa objavuje opuch kĺbu, bolesť pri pohybe, bolestivé pocity pri dotyku. Odporúčam vyšetrenie u všeobecného lekára pre dorast, ktorý na základe diagnostických kritérií zváži, či je nutné vyšetrenie v ambulancii detského reumatológa.

čítať viac

Po očkovaní som si nahmatala dvojcentimetrovú uzlinu a bolí. Je to normálne?

Zväčšenie uzlín v podpazuší na strane očkovania je pomerne častá vedľajšia príhoda, ktorá sa najčastejšie vyskytuje po tretej dávke. Je to prejav aktivácie imunitného systému. Zvýšené biele krvinky ako aj sedimentácia môžu byť prechodne zaznamenané po očkovaní v rámci aktivácie imunitného systému a úvodnej zápalovej odpovede. Postupne sa to upraví. Uzlina sa zmenší a prestane bolieť. Lokálne si na ňu môžete aplikovať protizápalový krém napríklad s obsahom ibuprofenu. Nič iné špeciálne robiť netreba. Niektorí lekári odporúčajú enzýmovú terapiu.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor