Ak neviete prísť na chuť semenám, nasucho ich opražte alebo pred konzumáciou pomeľte. Poďakuje sa vám žalúdok, močový mechúr, pokožka aj cievy.
Tekvicové jadierka
Pred varením ich zväčša vyškrabete z dužiny a vyhodíte, čo je škoda, pretože sú bohaté na biologicky aktívne nutričné látky. Až 4% ich obsahu tvoria kvalitné nenasýtene kyseliny. Obsahujú zinok, horčík, fosfor, meď, vápnik, železo, vitamíny A, B, D, E, nenasýtené mastné kyseliny a aminokyseliny, predovšetkým tryptofán, ktorý priaznivo ovplyvňuje náladu.
Prečo ich jesť?
Odporúčajú sa pri problémoch so zväčšenou prostatou, pri žalúdočných ťažkostiach, ochoreniach močových ciest, reume, zvýšenom cholesterole, pri srdcovo-cievnych ochoreniach a málokrvnosti. Majú antioxidačné, protizápalové a protiparazitické vlastnosti. Optimálna denná dávka je približne 25 až 50 gramov, čo predstavuje asi hrsť surových tekvicových semienok denne.
Ako na ne?
Najzdravšie sú surové a nesolené. Pre lepšiu chuť si ich môžete zľahka nasucho opražiť alebo pomaly upiecť, či usušiť v rúre. V obchodoch dostanete aj hotové sušené, bez šupky alebo s ňou. Vynikajúce sú v zeleninových šalátoch a v domácom chlebe. Olej z tekvicových jadierok lisovaný za studena sa považuje za jeden z najzdravších tukov.
Ďalšie zdravé semienka nájdete na nasledujúcich stranách ►►►