Srdce posilní množstvo čajov, najčastejšie sa však so zdravím spája zelený čaj. Treba však dobre zvážiť, aký druh a kvalitu si zvolíte. Rovnako i to, ako si ho pripravíte. Pozitívne účinky si vychutnáte len pri kvalitnom, sypanom zelenom čaji. Kupujte si ho v špecializovaných predajniach alebo v čajovniach.
Ideálna prevencia
Kvalitný zelený čaj je bohatý prevažne na vitamíny B1, B2, C, E, K a minerály fluór, draslík, horčík, vápnik i zinok. Podľa doterajším výskumov je vhodnejší skôr na prevenciu vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Potvrdené sú jeho priaznivé účinky v prípade ľahko až stredne zvýšeného krvného tlaku. Preukázateľne znižuje i riziko vzniku mŕtvice. V tomto smere je účinok silnejší u žien ako u mužov. Rovnako účinkuje aj na zlepšenie hodnôt zlého LDL cholesterolu v krvi.
Vyberiete si prášok?
Existuje nespočetné množstvo zelených čajov. Iné druhy pochádzajú z Japonska, iné z Číny. Líšia sa chuťou, pestovaním i zbieraním lístkov. Ku každodennému životu patrí v Japonsku napríklad čaj bancha. Má nízky obsah kofeínu, preto v ázijských krajinách popíjajú celý deň. Bancha obsahuje veľké množstvo trieslovín, tanínov. Tie prospievajú hlavne srdcovo-cievnemu systému. K tradičným japonským čajom patrí i matcha. Rozpoznáte ho jednoducho, je to na jemno pomletý zelený prášok. Matcha sa využíva pri detoxikačných kúrach.
Môžete cítiť slivky
Z Číny pochádza zelený pu-erh, ide o listy yunnanského čajovníka. Na rozdiel od tmavých verzií čaju, nemá zemitú, ale mierne sladkú chuť. Pri popíjaní môžete cítiť aj sušené slivky. Tento zelený čaj podporuje látkovú premenu a znižuje hladinu tukov v krvi, čo nie je na škodu pri nábehu na srdcovo-cievne ochorenia. Často sa označuje aj ako čínsky penicilín.
Ako ho pripraviť?
Zelený čaj nezalievajte vriacou vodou. Môžete ju prevariť, ale nechajte ju trochu vychladnúť. Ideálny je šesťdesiat stupňov Celzia. Zaliaty čaj môžete prikryť a nechajte postáť asi jednu, maximálne dve minúty. Čím dlhšie budete lístky lúhovať, tým výraznejšia bude horká chuť čaju. Snažte sa ho piť čistý. Cukor i mlieko znižujú pozitívny účinok čaju. Deaktivujú takzvané katechíny. Ide o bioflavonoidy, ktoré posilňujú cievy a majú antioxidačný účinok.