Dáte si klíčky? Môžete ich mať vždy po ruke. Stačí im dopriať len trochu vody a čas. Koncentrácia vitamínov a minerálov je v klíčkoch obvykle dvakrát vyššia ako neskôr, keď siahnete po konečnom produkte. Sacharidy a bielkoviny, ktoré sa v nich vyskytujú, sú navyše ľahšie stráviteľné, lepšie sa aj vstrebávajú v čreve.
Pokojne kombinujte
Za skupinu najzdravších sa považujú klíčky žeruchy, rukoly, reďkovky a brokolice. Obsahujú veľké množstvo horčičných silíc, ktoré patria medzi sekundárne metabolity rastlín. Klíčky žeruchy sú napríklad bohaté na vitamín C, horčík, draslík a vápnik. Ak k nim pridáte naklíčenú šošovicu alebo fazuľky mungo, urobíte niečo pre srdcovo-cievny systém. Väčšina klíčkov má i protizápalový účinok.
Jemne ostré
Ak máte chuť na jemne štipľavú chuť, siahnite po klíčkoch reďkovky. Majú charakteristickú tmavoružovú farbu. Mnohí ich využívajú v kuchyni ako korenie. Obsahujú nielen významné množstvo vlákniny, ale i vitamíny A, B1, B2, C, niacín, ale i železo, draslík, horčík a sodík. Ideálne je všetky klíčky ochutnať, potom si vyberiete tie svoje. Využívať sa môžu aj pri príprave šalátov či omáčok.
Vyskúšajte
Výborne dochutia obyčajný chlieb s maslom alebo akúkoľvek nátierku. Chcete niečo menej tradičné? Inšpirujte sa receptom z Dobrého jedla a pripravte si s klíčkami ľahký šalát z grilovanej cvikly.
Potrebujeme:
- hrnček bulguru
- 2 menšie cvikly
- 1 fetu
- za hrsť naklíčenej ďatelinky
- za hrsť čerstvej vňate koriandra
Na zálievku:
- lyžicu medu
- citrón v biokvalite
- soľ
- korenie
- olivový olej
Postup:
- Bulgur buď ho uvarte vo vode, alebo zalejte vriacou vodou a nechajte postáť. Cviklu krátko povarte v otvorenom kastróliku.
- Vychladnutú cviklu ošúpte, nakrájajte alebo postrúhajte na tenké kolieska. Rozprestrite ich na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre ugrilujte dochrumkava.
- Syr rozdrobte prstami na menšie kúsky a pridávajte k bulguru. Prisypte aj cviklové čipsy, šošovicové klíčky a koriandrovú vňať.
- Pripravte zálievku z medu, citrónovej šťavy, zo soli, z korenia a oleja. Potom ňou už iba prelejte hotový šalát a podávajte.