MENU
zdravy-zivot

Klíčky sú plné vitamínov. Ktoré sa oplatí sypať na chlieb?

Klíčky sú ideálnym spestrením jedálneho lístku.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Klíčky sú plné vitamínov. Ktoré sa oplatí sypať na chlieb?

Výhodou je, že si ich môžete pripraviť z obilnín, zo strukovín alebo semienok zeleniny. Vyberte si tie, ktoré vám najviac chutia.

Dáte si klíčky? Môžete ich mať vždy po ruke. Stačí im dopriať len trochu vody a čas. Koncentrácia vitamínov a minerálov je v klíčkoch obvykle dvakrát vyššia ako neskôr, keď siahnete po konečnom produkte. Sacharidy a bielkoviny, ktoré sa v nich vyskytujú, sú navyše ľahšie stráviteľné, lepšie sa aj vstrebávajú v čreve.

Pokojne kombinujte

Za skupinu najzdravších sa považujú klíčky žeruchy, rukoly, reďkovky a brokolice. Obsahujú veľké množstvo horčičných silíc, ktoré patria medzi sekundárne metabolity rastlín. Klíčky žeruchy sú napríklad bohaté na vitamín C, horčík, draslík a vápnik. Ak k nim pridáte naklíčenú šošovicu alebo fazuľky mungo, urobíte niečo pre srdcovo-cievny systém. Väčšina klíčkov má i protizápalový účinok. 

Jemne ostré

Ak máte chuť na jemne štipľavú chuť, siahnite po klíčkoch reďkovky. Majú charakteristickú tmavoružovú farbu. Mnohí ich využívajú v kuchyni ako korenie. Obsahujú nielen významné množstvo vlákniny, ale i vitamíny A, B1, B2, C, niacín, ale i železo, draslík, horčík a sodík. Ideálne je všetky klíčky ochutnať, potom si vyberiete tie svoje. Využívať sa môžu aj pri príprave šalátov či omáčok.

Vyskúšajte

Výborne dochutia obyčajný chlieb s maslom alebo akúkoľvek nátierku. Chcete niečo menej tradičné? Inšpirujte sa receptom z Dobrého jedla a pripravte si s klíčkami ľahký šalát z grilovanej cvikly.

Potrebujeme:

  • hrnček bulguru
  • 2 menšie cvikly
  • 1 fetu
  • za hrsť naklíčenej ďatelinky
  • za hrsť čerstvej vňate koriandra

Na zálievku:

  • lyžicu medu
  • citrón v biokvalite
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej
šalát z grilovanej cvikly s klíčkami ďatelinky

recept:
2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT,
VARENIE 15 MINÚT, GRILOVANIE 15 MINÚT
• 1 hrnček bulguru
• 2 menšie cvikly
• 1 fetu
• za hrsť naklíčenej ďatelinky
• za hrsť čerstvej vňate koriandra
NA ZÁLIEVKU:
• 1 lyžica medu
• 1 citrón v biokvalite
• soľ, korenie
• olivový olej
1. Bulgur pripravte podľa návodu na obale
– buď ho uvarte vo vode, alebo zalejte
vriacou vodou a nechajte postáť. Cviklu
krátko povarte v otvorenom kastróliku.
2. Vychladnutú cviklu šalát z grilovanej cvikly s klíčkami ďatelinky

recept:
2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT,
VARENIE 15 MINÚT, GRILOVANIE 15 MINÚT
• 1 hrnček bulguru
• 2 menšie cvikly
• 1 fetu
• za hrsť naklíčenej ďatelinky
• za hrsť čerstvej vňate koriandra
NA ZÁLIEVKU:
• 1 lyžica medu
• 1 citrón v biokvalite
• soľ, korenie
• olivový olej
1. Bulgur pripravte podľa návodu na obale
– buď ho uvarte vo vode, alebo zalejte
vriacou vodou a nechajte postáť. Cviklu
krátko povarte v otvorenom kastróliku.
2. Vychladnutú cviklu
Zdroj: Laura Witteková

Postup:

  1. Bulgur buď ho uvarte vo vode, alebo zalejte vriacou vodou a nechajte postáť. Cviklu krátko povarte v otvorenom kastróliku.
  2. Vychladnutú cviklu ošúpte, nakrájajte alebo postrúhajte na tenké kolieska. Rozprestrite ich na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre ugrilujte dochrumkava.
  3. Syr rozdrobte prstami na menšie kúsky a pridávajte k bulguru. Prisypte aj cviklové čipsy, šošovicové klíčky a koriandrovú vňať.
  4. Pripravte zálievku z medu, citrónovej šťavy, zo soli, z korenia a oleja. Potom ňou už iba prelejte hotový šalát a podávajte.

 

 

 

 

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Mám vysoký tlak, neodnesiem nákup, srdce mi búši. Aké potrebujem vyšetrenia?

Vysoký tlak krvi je potrebné liečiť. To isté platí pri zvýšenej frekvencii srdca. Vaša všeobecná lekárka by vás mala dôkladne vyšetriť a poslať na ďalšie doplňujúce vyšetrenia, ako je ultrazvukové zobrazovacie vyšetrenie prípadne 24-hodinové monitorovanie EKG. Na tieto vyšetrenia vás môže poslať aj špecialista – internista alebo kardiológ. Z praktického hľadiska je však jednoduchšie, ak to urobí lekár prvého kontaktu.

Všeobecná lekárka vám na základe vyšetrení môže predpísať lieky, ktoré zároveň ovplyvňujú tlak aj pulz. Najčastejšie ide o dva, alebo viac kombinovaných liekov. Až na základe výsledkov týchto vyšetrení sa môže vylúčiť spojitosť ďalších zdravotných ťažkostí s poškodením srdca z vysokého tlaku krvi.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor