Čo si najradšej natierajte na chlieb? Maslo, lebo je prírodné, alebo olivový olej, lebo je zdravý? Možno aj vy patríte k ľuďom, ktorí na dlhé roky odsúdili ďalšiu možnosť. Podľa nedávnej štúdie však práve tá môže byť dokonca ešte zdravšou a postave prospešnejšou alternatívou.
Nová štúdia publikovaná v časopise Public Health Nutrition naznačuje, že niektoré margaríny a margarínu podobné alebo šľahané maslové zmesi môžu byť zdravšie ako maslo, píše americký Healthline a nezabúda pripomenúť, že štúdiu nedotovala žiadna firma na výrobu margarínov.
Fakt, že tuk z téglika môže byť zdravší, je pomerne prekvapivý vzhľadom na to, že margarín mal na dlhé roky povesť „plastovej nátierky" plnej škodlivých transtukov. Štúdia porovnávala výrobky na americkom trhu, v rámci ktorého americké federálne regulačné orgány zakázali čiastočne hydrogenovaný olej v roku 2016. Tieto látky sa nesmú používať ani u nás.
Aká je teda pravda dnes? Pokračovanie na ďalšej strane...