MENU
zdravy-zivot

Chcete byť vitariánom? Nemôže ním byť každý

Ilustračná fotografia
Zdroj: Profimedia.sk

Súvisiace témy

Zdravý život

Chcete byť vitariánom? Nemôže ním byť každý

„Dlhodobá vitariánska výživa môže mať za následok aj nedostatok vitamínu D, B2 a B, niacínu, ako aj minerálnych látok jódu, zinku a vápnika,“ tvrdí odborníčka na výživu MUDr. Eva Smíšková

Problémom vitariánov je minimálny príjem energie. Príjem kalórií riešia ovocím s vysokým obsahom cukru, sušeným ovocím a orechmi.

„Otázne je, či to stačí. Ďalšou diskutovanou témou je aj vyvážené zásobovanie organizmu proteínmi. Pri bežnej strave získavame bielkoviny prevažne zo živočíšnych produktov, ktoré varíme.

Vegetariáni si ich nedostatok kompenzujú strukovinami. Vitariáni ich však nemôžu variť, a v surových strukovinách sa nachádzajú látky, ktoré zabraňujú vstrebávaniu bielkovín do organizmu.

Navyše sú v surovom stave nestráviteľné a niekedy až toxické,“ prezrádza odborníčka na výživu MUDr. Eva Smíšková.

KTO NEMÔŽE BYŤ VITARIÁNOM?

Dlhodobá vitariánska výživa môže mať za následok aj nedostatok vitamínu D, B2 a B, niacínu, ako aj minerálnych látok jódu, zinku a vápnika.

Rovnako nedostatočný je aj príjem esenciálnych omega 3 mastných kyselín. Ľudia s  ochoreniami pankreasu, zápalovými ochoreniami hrubého čreva, funkčnými poruchami žlčníka, po operáciách tráviaceho systému, s potravinovými alergiami a metabolickými chorobami by bez súhlasu lekára, nemali takto razantne meniť stravovacie návyky.

ŽIVÉ JEDLO

Vitariánstvo mnohí považujú za novodobý trend, ktorý sa snaží o detox a očistu tela, zdravie, jasné myslenie a spojenie s kozmickou energiou. Zasaď tanier so surovou stravou do zeme a o tri dni vyrastie strom, ktorý ti daruje ďalšiu výživu, hlása vitariánska poučka. Iná rada je o niečo „názornejšia“: „Ak neveríte, že varenie škodí, strčte ruky do vriacej vody!“

Existuje veľa motívov, pre ktoré sa ľudia rozhodnú stať vitariánmi. Najčastejšie sú to zdravotné problémy alebo rozhodnutie žiť v súlade s prírodou. Nemka Anike sa tak rozhodla pre chronickú alergiu, ktorá jej roky strpčovala život. Jej rodák Reinhold zmenil svoj život pred piatimi rokmi, keď prišiel do vitariánskeho centra Living Lighthouse v kalifornskej Santa Monice.

„Mal som plné zuby stresu, hamburgerov, cigariet, mäsa a lacných polotovarov zo supermarketu. Ľudia, ktorých som tu stretol, boli zdraví a  spokojní.“

Štyridsaťročný Berlínčan dnes organizuje vlastné kurzy o príprave surových pokrmov. Na tvrdenie, že RAW strava musí byť fádna, reaguje rozhodne: „Nie je, ak viete jednotlivé plodiny rafinovane a chutne kombinovať!“ Vysvetľuje, že aj medzi vitariánmi je rozdiel: „Niekto zje iba to, čo si môže dať z ruky rovno do úst, iný akceptuje stravu upravenú pri povolenej teplote a vymýšľa si rôzne recepty.“

Text k fotke: Sprievodným javom vitariánskej výživy je chudnutie, preto myšlienka jesť len surovú a neupravenú stravu prenikla aj do zoštíhľovacieho biznisu.

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor