Problémom vitariánov je minimálny príjem energie. Príjem kalórií riešia ovocím s vysokým obsahom cukru, sušeným ovocím a orechmi.
„Otázne je, či to stačí. Ďalšou diskutovanou témou je aj vyvážené zásobovanie organizmu proteínmi. Pri bežnej strave získavame bielkoviny prevažne zo živočíšnych produktov, ktoré varíme.
Vegetariáni si ich nedostatok kompenzujú strukovinami. Vitariáni ich však nemôžu variť, a v surových strukovinách sa nachádzajú látky, ktoré zabraňujú vstrebávaniu bielkovín do organizmu.
Navyše sú v surovom stave nestráviteľné a niekedy až toxické,“ prezrádza odborníčka na výživu MUDr. Eva Smíšková.
KTO NEMÔŽE BYŤ VITARIÁNOM?
Dlhodobá vitariánska výživa môže mať za následok aj nedostatok vitamínu D, B2 a B, niacínu, ako aj minerálnych látok jódu, zinku a vápnika.
Rovnako nedostatočný je aj príjem esenciálnych omega 3 mastných kyselín. Ľudia s ochoreniami pankreasu, zápalovými ochoreniami hrubého čreva, funkčnými poruchami žlčníka, po operáciách tráviaceho systému, s potravinovými alergiami a metabolickými chorobami by bez súhlasu lekára, nemali takto razantne meniť stravovacie návyky.
ŽIVÉ JEDLO
Vitariánstvo mnohí považujú za novodobý trend, ktorý sa snaží o detox a očistu tela, zdravie, jasné myslenie a spojenie s kozmickou energiou. Zasaď tanier so surovou stravou do zeme a o tri dni vyrastie strom, ktorý ti daruje ďalšiu výživu, hlása vitariánska poučka. Iná rada je o niečo „názornejšia“: „Ak neveríte, že varenie škodí, strčte ruky do vriacej vody!“
Existuje veľa motívov, pre ktoré sa ľudia rozhodnú stať vitariánmi. Najčastejšie sú to zdravotné problémy alebo rozhodnutie žiť v súlade s prírodou. Nemka Anike sa tak rozhodla pre chronickú alergiu, ktorá jej roky strpčovala život. Jej rodák Reinhold zmenil svoj život pred piatimi rokmi, keď prišiel do vitariánskeho centra Living Lighthouse v kalifornskej Santa Monice.
„Mal som plné zuby stresu, hamburgerov, cigariet, mäsa a lacných polotovarov zo supermarketu. Ľudia, ktorých som tu stretol, boli zdraví a spokojní.“
Štyridsaťročný Berlínčan dnes organizuje vlastné kurzy o príprave surových pokrmov. Na tvrdenie, že RAW strava musí byť fádna, reaguje rozhodne: „Nie je, ak viete jednotlivé plodiny rafinovane a chutne kombinovať!“ Vysvetľuje, že aj medzi vitariánmi je rozdiel: „Niekto zje iba to, čo si môže dať z ruky rovno do úst, iný akceptuje stravu upravenú pri povolenej teplote a vymýšľa si rôzne recepty.“
Text k fotke: Sprievodným javom vitariánskej výživy je chudnutie, preto myšlienka jesť len surovú a neupravenú stravu prenikla aj do zoštíhľovacieho biznisu.