Cesnak si môžete dopriať aj denne, asi tak po dvoch či troch strúčikoch. Najlepšie je jesť ho surový, pretože tepelným spracovaním sa vytráca alicín, prírodné antibiotikum, ktorého účinky sa znižujú. Pozor si však dajte vtedy, ak máte nízky tlak, pretože cesnak tlak ešte viac zníži!
Cesnak kuchynský (Allium sativum) sa pestuje po celom svete. Naši predkovia ho používali nielen v kuchyi, ale aj ako vynikajúci liečebný prostriedok.
Cesnak je známym prírodným antibiotikom, za čo vďačí látke alicín, ktorú obsahuje, a sírnym zlúčeninám. V cesnaku sú navyše aj vitamíny A, B, C a D. Má výrazné antibakteriálne a antivírusové účinky. Podporuje imunitný systém, pomáha telu rýchlejšie sa vyrovnať s chorobami a zároveň je aj dobrou prevenciou.
Je prospešný tiež pre črevnú mikroflóru. Ocenia ho aj ľudia, ktorých trápi akné, keďže antibakteriálne účinky potlačia infekciu, ktorá tieto kožné ťažkosti spôsobuje.
Skúste tri rokmi overené cesnakové recepty plné zdravia!