Ľudia, ktorí jedia červené mäso viac inklinujú k rýchlejšiemu vzniku cukrovky. Vedci však boli zvedaví, či ľudia, ktorí začali jesť viac červeného mäsa budú mať za následok aj zvýšené riziko chronického stavu tohto ochorenia. Sledovali teda zdravotný stav viac ako 26 300 mužov a viac ako 48 700 žien.
Negatíva sa objavia skôr
Všetci účastníci informovali o svojich stravovacích návykoch prostredníctvom dotazníkov, vrátane ich príjmu červeného mäsa každé štyri roky v priemere počas 20 rokov sledovania. Počas tejto doby, sa u 7540 ľudí vyvinul diabetes 2. typu. A všetci jedinci, ktorí jedli viac červeného mäsa, vykazovali vyššie hodnoty cukrovky, ako tí, ktorých spotreba sa nezmenila.
Tí, ktorí si denne pridali viac ako polovicu porcie červeného mäsa denne, mali o 48 % vyššie riziko cukrovky 2. typu v porovnaní s účastníkmi, ktorí príjem mäsa nezvýšili. Pridanie mäsa do jedálnička tiež spôsobilo zvýšenie hmotnosti, čo môže tiež prispieť k vyššiemu riziku cukrovky.
Na druhej strane, ľudia, ktorí znížili konzumáciu červeného mäsa o viac ako polovicu, sa tešili o 14 % nižšiemu riziku vzniku cukrovky 2. typu. Zmena spôsobená obmedzením konzumácie hovädzieho však trvala dlhšie, než negatívne následky zo zvýšenej konzumácie. V štúdii zistili, že spracované mäso je s ohľadom na cukrovku nebezpečnejšie než to nespracované.
Tuky sú podstatnejšie
Autor štúdie William J. Evans poukázal na to, že výsledky nemusia nutne naznačovať, že červené mäso je vinníkom. Môžu to byť práve nasýtené tuky, ktoré sú obsiahnuté v červenom mäse, ktoré môžu niesť zodpovednosť za poškodenie zdravia srdcu a znepokojujúcu rovnováhu cukru v tele.
Odporúčanie konzumovať menej červeného mäsa môže prispieť k zníženiu rizika objavenia sa diabetu 2. typu. Avšak väčšina dôkazov naznačuje, že stravy by mala smerovať k spotrebe vysoko kvalitných bielkovín s nízkym obsahom nasýtených tukov. Odporúčajú sa kusy červeného mäsa s nízkym obsahom tuku, spolu s rybami, hydinou a nízkotučnými mliečnymi výrobkami. Problémom teda nie je typ bielkoviny, čiže mäsa, ale druh tuku.
Vysoká hladina nasýtených tukov v červenom mäse je primárne zodpovedná za upchatie tepien, zatiaľ čo iné typy mononenasýtených mastných kyselín, ako tie v olivovom oleji, sú spojené s radom zdravotných výhod, vrátane nižších úrovní zápalov. Nasýtené tuky a trans-tuky v mäse a masle sa spájajú so zlými kognitívnymi funkciami a pamäťou u žien, zatiaľ čo "dobré" tuky v avokáde a olivovom oleji smerovali k lepšej funkcii mozgu.
Výzva do budúcnosti
Celkovo možno povedať, že červené mäso môžu negatívne ovplyvniť zdravie rôznymi spôsobmi, ktoré doteraz neboli identifikované, a zároveň strava na rastlinnej báze môže byť výhodná rovnako nevysvetliteľnými spôsobmi. Napríklad údajná vegetariánska dlhovekosť nemusí byť následkom vylúčenia červeného mäsa, ale veľkého množstva ovocia a zeleniny. Iné štúdie žiadnu dlhovekosť zase nepotvrdili.
To všetko vedie odborníkov na výživu k záveru, že zachovanie zdravej výživy nie je len o výseku určité potraviny, ako je červené mäso a vysokým obsahom tuku, o výbere zdravších možností, ktoré by dodali telu tie správne živiny. Objavenie vzorca dlhovekosti tak naďalej zostáva výzvou.