MENU
zdravy-zivot

Červené mäso súvisí s vyšším rizikom cukrovky

Červené mäso vášmu zdraviu skôr uškodí.
Zdroj: Profimedia.sk

Súvisiace témy

Zdravý život

Červené mäso súvisí s vyšším rizikom cukrovky

Hamburgery a iné jedlá z hovädzieho mäsa môžu vyzerať lákavo, ale príliš veľa červeného mäsa môže vyvolať metabolické zmeny, ktoré narušia rovnováhu cukru v tele. Výsledkom môže byť aj cukrovka.

Ľudia, ktorí jedia červené mäso viac inklinujú k rýchlejšiemu vzniku cukrovky. Vedci však boli zvedaví, či ľudia, ktorí začali jesť viac červeného mäsa budú mať za následok aj zvýšené riziko chronického stavu tohto ochorenia. Sledovali teda zdravotný stav viac ako 26 300 mužov a viac ako 48 700 žien.

Negatíva sa objavia skôr

Všetci účastníci informovali o svojich stravovacích návykoch prostredníctvom dotazníkov, vrátane ich príjmu červeného mäsa každé štyri roky v priemere počas 20 rokov sledovania. Počas tejto doby, sa u 7540 ľudí vyvinul diabetes 2. typu. A všetci jedinci, ktorí jedli viac červeného mäsa, vykazovali vyššie hodnoty cukrovky, ako tí, ktorých spotreba sa nezmenila.

Tí, ktorí si denne pridali viac ako polovicu porcie červeného mäsa denne, mali o 48 % vyššie riziko cukrovky 2. typu v porovnaní s účastníkmi, ktorí príjem mäsa nezvýšili. Pridanie mäsa do jedálnička tiež spôsobilo zvýšenie hmotnosti, čo môže tiež prispieť k vyššiemu riziku cukrovky.

Na druhej strane, ľudia, ktorí znížili konzumáciu červeného mäsa o viac ako polovicu, sa tešili o 14 % nižšiemu riziku vzniku cukrovky 2. typu. Zmena spôsobená obmedzením konzumácie hovädzieho však trvala dlhšie, než negatívne následky zo zvýšenej konzumácie. V štúdii zistili, že spracované mäso je s ohľadom na cukrovku nebezpečnejšie než to nespracované.

Tuky sú podstatnejšie

Autor štúdie William J. Evans poukázal na to, že výsledky nemusia nutne naznačovať, že červené mäso je vinníkom. Môžu to byť práve nasýtené tuky, ktoré sú obsiahnuté v červenom mäse, ktoré môžu niesť zodpovednosť za poškodenie zdravia srdcu a znepokojujúcu rovnováhu cukru v tele.

Odporúčanie konzumovať menej červeného mäsa môže prispieť k zníženiu rizika objavenia sa diabetu 2. typu. Avšak väčšina dôkazov naznačuje, že stravy by mala smerovať k spotrebe vysoko kvalitných bielkovín s nízkym obsahom nasýtených tukov. Odporúčajú sa kusy červeného mäsa s nízkym obsahom tuku, spolu s rybami, hydinou a nízkotučnými mliečnymi výrobkami. Problémom teda nie je typ bielkoviny, čiže mäsa, ale druh tuku.

Vysoká hladina nasýtených tukov v červenom mäse je primárne zodpovedná za upchatie tepien, zatiaľ čo iné typy mononenasýtených mastných kyselín, ako tie v olivovom oleji, sú spojené s radom zdravotných výhod, vrátane nižších úrovní zápalov. Nasýtené tuky a trans-tuky v mäse a masle sa spájajú so zlými kognitívnymi funkciami a pamäťou u žien, zatiaľ čo "dobré" tuky v avokáde a olivovom oleji smerovali k lepšej funkcii mozgu.

Výzva do budúcnosti

Celkovo možno povedať, že červené mäso môžu negatívne ovplyvniť zdravie rôznymi spôsobmi, ktoré doteraz neboli identifikované, a zároveň strava na rastlinnej báze môže byť výhodná rovnako nevysvetliteľnými spôsobmi. Napríklad údajná vegetariánska dlhovekosť nemusí byť následkom vylúčenia červeného mäsa, ale veľkého množstva ovocia a zeleniny. Iné štúdie žiadnu dlhovekosť zase nepotvrdili.

To všetko vedie odborníkov na výživu k záveru, že zachovanie zdravej výživy nie je len o výseku určité potraviny, ako je červené mäso a vysokým obsahom tuku, o výbere zdravších možností, ktoré by dodali telu tie správne živiny. Objavenie vzorca dlhovekosti tak naďalej zostáva výzvou.

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Mám vysoký tlak, neodnesiem nákup, srdce mi búši. Aké potrebujem vyšetrenia?

Vysoký tlak krvi je potrebné liečiť. To isté platí pri zvýšenej frekvencii srdca. Vaša všeobecná lekárka by vás mala dôkladne vyšetriť a poslať na ďalšie doplňujúce vyšetrenia, ako je ultrazvukové zobrazovacie vyšetrenie prípadne 24-hodinové monitorovanie EKG. Na tieto vyšetrenia vás môže poslať aj špecialista – internista alebo kardiológ. Z praktického hľadiska je však jednoduchšie, ak to urobí lekár prvého kontaktu.

Všeobecná lekárka vám na základe vyšetrení môže predpísať lieky, ktoré zároveň ovplyvňujú tlak aj pulz. Najčastejšie ide o dva, alebo viac kombinovaných liekov. Až na základe výsledkov týchto vyšetrení sa môže vylúčiť spojitosť ďalších zdravotných ťažkostí s poškodením srdca z vysokého tlaku krvi.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor