Ešte stále dozrievajú, černice sa oplatí odtrhnúť. Už sto gramov tohto sviežeho ovocia pokryje tretinu dennej potreby vitamínu C. Chutne tak posilňujete imunitný systém i spojivové tkanivo. Černice vás potešia obsahom provitamínu A, ktorý prospieva slizniciam, koži a metabolizmu.
Upokojte nervy
Organizmus načerpá výživu aj vďaka vitamínu E a vitamínom skupiny B, hlavne tiamínu, riboflavínu, niacínu a pyridoxínu. Zlepší sa tak metabolizmus cukru, posilníte si nervy, srdce, svaly, zlepšíte činnosť mozgu a náladu. V černiciach nájdete aj kyselinu listovú a železo, takže sú ideálnou pochúťkou počas tehotenstva. Nachádzajú sa v nich dôležité minerály ako draslík, vápnik, horčík a menšie množstvo zinku, sodíka a mangánu.
Cholesterol pod kontrolou
Vďaka vysokému obsahu vlákniny povzbudia černice trávenie. Pri pravidelnej konzumácii vám pomôžu udržať pod kontrolou aj hladinu cholesterolu v krvi. Sú ideálnou prevenciou proti vzniku tráviacich ťažkostí i srdcovo-cievnych ochorení. Za ich modročiernou farbou sa skrývajú takzvané antokyány, ktoré patria do skupiny flavonoidov a vyzdvihuje sa najmä ich antioxidačný účinok. Ak si ich zbierate do zásoby, udržujte ich v chlade, lebo rýchlo splesnivejú. Radšej ich hneď zjedzte alebo upravte.
Pomôžu aj listy
Ak vám rastie černica v záhrade, určite si z nej na zimu nasušte listy. Čaj, ktorý si z nich pripravíte, pomáha napríklad pri vykašliavaní, uvoľňuje lepšie hlieny. Určite si ho servírujte pri ľahších prechladnutiach a kašli. Na dvesto mililitrov vody budete potrebovať dve čajové lyžičky listov. Lúhujte desať minút. Listy môžete aplikovať na kožu pri rozličných zápaloch. Pomáhajú aj pri zápaloch ďasien, vtedy si čajom vypláchnite ústnu dutinu. Pri vonkajšom použití je vhodné pripraviť čaj a urobiť si na postihnuté miesto obklad.