Na diétu sa dá zvyknúť, problémy však nastávajú pri stravovaní mimo domu – v škôlke, škole či v zamestnaní. Doktorka Božena Pekárková si myslí, že často stačí len trocha pochopenia zo strany zamestnancov jedálne či reštaurácie: „Celiatik totiž môže jesť mäso, vajcia, ryžu, zemiaky, ovocie, zeleninu a okrem niektorých výnimiek aj mliečne výrobky. Jedinými zakázanými potravinami sú výrobky zo pšenice, z raže, jačmeňa a ovsa.“ Dnes sa už dajú pripravovať chutné jedlá bez klasickej múky. V mäsovej polievke nemusia byť rezance, krémové polievky sa dajú zahusťovať vareným a rozmixovaným zemiakom. Ani grilované, varené, dusené či pečené mäso nemusí mať šťavu bezpodmienečne zahustenú múkou.

Ak po nej túžite, nahradí ju kukuričný či zemiakový škrob. Problém je, že v reštauráciách a jedálňach, ktoré sú vôbec ochotné o úprave stravy uvažovať, zvyčajne celiatikovi ponúknu mäsový vývar a kuracie prsia na prírodno, samozrejme, bez soli a akéhokoľvek dochutenia. Pritom celiatik môže jesť jedlo ako zdravý človek, ak je vhodne ochutené. Navyše, veľa potravín je prirodzene bezlepkových. Vyžaduje si to len vôľu hľadať o nich čo najviac informácií a na každom výrobku si dôsledne prečítať zloženie.

Nakupujte potraviny bez lepku

Kupujte prirodzene bezlepkové suroviny a výrobky a produkty zbavené lepku priemyselne. Na etikete sú označené aj symbolom preškrtnutého klasu alebo nápismi: bez lepku, bezlepkové, bez gluténu, bezgluténové. Lepok sa nachádza v zrnách pšenice, jačmeňa, raže a ovsa. Okrem týchto obilnín patria k zakázaným surovinám aj všetky ich odrody a u nás menej známe krížence – emmer, kamut, durum, špalda, tritikale. Nesmiete jesť ani chlieb, pečivo, strúhanku, bulgur, cestoviny a kuskus, torty, koláče, oplátky, sušienky, piškóty a ďalšie produkty vyrobené z týchto surovín.

Bude vás zaujímať: Teff poteší celiatikov aj alergikov

Cestoviny na predpis

Na Slovensku sa niektoré vybrané bezlepkové potraviny, napríklad rôzne druhy múk, cestoviny či vákuované chleby, čiastočne hradia zo zdravotného poistenia. Vydajú vám ich v lekárni, uhradíte len doplatok ceny. Musíte však prísť s predpisom od všeobecného lekára, a ten dostanete len na základe diagnózy potvrdenej gastroenterológom. Vo väčších mestách je viacero špecializovaných predajní, v ktorých dostanete aj bezlepkové suroviny a potraviny. Veľa celiatikov si potraviny kupuje cez internet.

Pozor na kontamináciu!

Vyhýbajte sa produktom, ktoré mohli byť kontaminované pri výrobe, hoci neobsahujú zakázanú surovinu. Výrobcovia už na tieto skutočnosti zväčša upozorňujú na obale výrobkov nápisom „môže obsahovať stopy lepku“.

Kde sa skrýva?

Nesmiete konzumovať ani výrobky so skrytým lepkom. Nachádza sa:

  • v škrobe: jogurty, pudingy, kečupy, dresingy, bujóny, zmrzlina, salámy, párky, klobásy, konzervované ryby v omáčke, niektoré lieky a výživové doplnky, 
  • v liehu alebo v liehovom octe: horčica, sterilizovaná zelenina v octovom náleve, 
  • v glukózovom sirupe: sprejové šľahačky, čokolády, sladkosti, 
  • v jačmennom slade: pivo, kukuričné lupienky, 
  • v niektorých éčkach a arómach.
Celiakia