Baran (20. 3. - 19. 4.)
Kraľuje mu žihľava dvojdomá, ale aj medovka.
Baran je ohnivé znamenie a vládne mu Mars. Ten ovláda hlavu. Žihľava dokáže poriadne popŕhliť a obsahuje, podobne ako Mars, veľa železa. Žihľava povzbudzuje a má aj detoxikačné účinky. Môže pomôcť pri bolestiach hlavy a lieči obličky. S bolesťami hlavy si poradí aj ďalšia rastlina tohto znamenia - medovka. Pite ju ako čaj alebo si z nej urobte voňavý kúpeľ.
Žihľava:
- podporuje metabolizmus,
- odstraňuje z tela škodlivé látky,
- zlepšuje trávenie a činnosť vnútorných žliaz
- prečisťuje krv
- má močopudné účinky
- zbavuje krv prebytočného cukru
- dodá vám energiu
- má protizápalové a protiplesňové
- má i dezodoračné účinky – váš pot i moč budú zo žihľavy menej zapáchať
- zmieňuje kožné prejavy lupienky, akné, niektorých ekzémov
- poradí si s nečistou pleťou
- riedi krv, čo vedie k lepšiemu krvnému obehu
- odporúča sa pri anémii, lebo podporuje tvorbu červených krviniek
- zbavuje telo kyseliny močovej, a tak zmierňuje dnu i artritídu
Medovka:
Bylinka prospieva najmä nervovej sústave a psychike. Rýchlo vás upokojí a navyše postupne uzdravuje všetky orgány postihnuté chorobnými zmenami, ktoré má na svedomí stres. Uvoľňuje ich kŕčovité stiahnutie, upokojuje búšenie srdca, dýchaciu a tráviacu sústavu.Máte nepokojný spánok a ťažko zaspávate? Neuchyľujte sa k sedatívam, ale zalejte si jednu čajovú lyžičku sušenej medovky hrnčekom vriacej vody, nechajte desať minút lúhovať a odvar dochuťte medom. Ak sa vám zdurili lymfatické uzliny, namočte do odvaru gázu a priložte ju na postihnuté miesta. Čaj zažehná aj kŕče tráviacej sústavy a zároveň ju vydezinfikuje. Podporuje tiež tvorbu žlče a tlmí žlčníkovú koliku. Proti bolestivej menštruácii zabojujte čajovou zmesou zloženou z lyžičky medovky a mäty. Treba ju však piť dlhodobo.

Pokojný večer vám pripraví medovkový kúpeľ. Šesť lyžíc lístkov vhoďte do litra studenej vody, krátko povarte a po desiatich minútach lúhovania prilejte do vane. Trápia vás zastavené vetry? Okrem odvaru vám pomôže aj medovka pridaná do jedla. Jedna až dve lyžice čerstvej posekanej bylinky rozvoňajú zeleninové a ovocné šaláty, rovnako bešamelovú omáčku servírovanú k rybám. Pred pečením posypte medovkou jahňacinu, bravčovinu či kuracinu, bude mať prekvapujúco dobrú arómu. Citrónovú chuť dodá majonéze, vaječným krémom a ovocným nápojom. Medovkou vylepšíte aj tvarohové nátierky a hubové jedlá. Do všetkých pokrmov ju však pridávajte až na konci varenia. Radi experimentujete? Niekoľko čerstvých medovkových lístkov pokrájajte a vhoďte do vína, červeného či bieleho. Dodajú mu čarovnú príchuť.