MENU
zdravy-zivot

Bublanina poteší vždy! Pripravte si neodolateľnú ovocnú pochúťku

bublanina s ovocím

recept:
10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT,  PEČENIE 25-30 MINÚTNa cesto:• 6 vajec • 180 g krupicového cukru • 50 g roztopeného masla • 180 g polohrubej múky • maslo na vymazanie formy • polohrubá múka na vysypanie • 500 g sezónneho ovocia • 1 lyžica práškového cukru + na posypanie1. Rúru zapnite na 180 °C a formu alebo plech potrite maslom a vysypte polohrubou múkou.2. Žĺtky spolu s polovicou cukru vyšľahaj-te na svetlú penu. Pridajte vychladnuté, roztopené maslo a jemne zapracu
Zdroj: Laura Witteková
Zdravý život

Bublanina poteší vždy! Pripravte si neodolateľnú ovocnú pochúťku

Sezóna začína. Bublaninu si pripravíte pomerne rýchlo a jej výhodou je, že si do nej môžete dať ovocie, ktoré máte akurát po ruke.

Či už siahnete po bobuľovom ovocí, marhuliach, jahodách alebo neskôr po broskyniach, vždy bude chutiť výborne. Potešte rodinu a urobte chutnú domácu bublaninu s ovocím podľa receptu z Dobrého jedla. Príprava spolu s pečením vám zaberie asi hodinu a pol. Počítajte s desiatimi až dvanástimi porciami. Zaručene vám zachutia.

Potrebujete:

Na cesto:

  • 6 vajec
  • 180 g krupicového cukru
  • 50 g roztopeného masla
  • 180 g polohrubej múky
  • maslo na vymazanie formy
  • polohrubú múku na vysypanie
  • 500 g sezónneho ovocia
  • 1 lyžica práškového cukru + na posypanie

Postup:

  1. Rúru zapnite na 180 °C a formu alebo plech potrite maslom a vysypte polohrubou múkou.
  2. Žĺtky spolu s polovicou cukru vyšľahajte na svetlú penu. Pridajte vychladnuté, roztopené maslo a jemne zapracujte. Bielky vyšľahajte s druhou polovicou cukru na pevný sneh. Múku preosejte. K žĺtkovej zmesi pridajte polovicu múky, polovicu vyšľahaného snehu a zapracujte. Pridajte druhú polovicu múky i snehu a zamiešajte.
  3. Cesto vylejte do pripravenej formy. Ovocie dajte do misy, pridajte lyžicu práškového cukru a premiešajte. Takto pripraveným ovocím posypte cesto.
  4. Formu vložte do rúry a pečte 25 až 30 minút. Urobte test špajľou. Nechajte vychladnúť. Nakoniec bublaninu posypte práškovým cukrom a môžete podávať.

Počuli ste už náš podcast?

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Môže priveľa produktov obsahujúcich fluór poškodiť zuby?

Je vhodné myslieť na to, že vždy všetkého veľa škodí. Fluór je pre organizmus potrebný a prijímame ho už vo vode, v strave, v zubných pastách, ako ste uviedli a aj v spomínanom géli. Fluór totiž prispieva k silnejším a odolnejším zubom a znižuje výskyt zubného kazu.

Nadmerný príjem sa prejavuje najmä podľa toho, akým spôsobom ho používate. Ak ide iba o použitie na zuby a nedochádza ku konzumácii prehltnutím, najčastejším prejavom sú biele škvrny na zuboch.

Ak by však dochádzalo k prehĺtaniu, čo je časté najmä u detí, môže dôjsť najmä k odvápneniu kostí a tkanív. To sa prejavuje bolesťami kĺbov, osteoporózou, krehkými zubami a podobne. V prípade nadmerných dávok môžu sa objaviť celkové príznaky, kam patrí najmä porucha pamäťových funkcií a kostná fluoróza, ktorá vedie k stuhnutosti kĺbov.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor