MENU
zdravy-zivot

Bublanina poteší vždy! Pripravte si neodolateľnú ovocnú pochúťku

bublanina s ovocím

recept:
10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT,  PEČENIE 25-30 MINÚTNa cesto:• 6 vajec • 180 g krupicového cukru • 50 g roztopeného masla • 180 g polohrubej múky • maslo na vymazanie formy • polohrubá múka na vysypanie • 500 g sezónneho ovocia • 1 lyžica práškového cukru + na posypanie1. Rúru zapnite na 180 °C a formu alebo plech potrite maslom a vysypte polohrubou múkou.2. Žĺtky spolu s polovicou cukru vyšľahaj-te na svetlú penu. Pridajte vychladnuté, roztopené maslo a jemne zapracu
Zdroj: Laura Witteková
Zdravý život

Bublanina poteší vždy! Pripravte si neodolateľnú ovocnú pochúťku

Sezóna začína. Bublaninu si pripravíte pomerne rýchlo a jej výhodou je, že si do nej môžete dať ovocie, ktoré máte akurát po ruke.

Či už siahnete po bobuľovom ovocí, marhuliach, jahodách alebo neskôr po broskyniach, vždy bude chutiť výborne. Potešte rodinu a urobte chutnú domácu bublaninu s ovocím podľa receptu z Dobrého jedla. Príprava spolu s pečením vám zaberie asi hodinu a pol. Počítajte s desiatimi až dvanástimi porciami. Zaručene vám zachutia.

Potrebujete:

Na cesto:

  • 6 vajec
  • 180 g krupicového cukru
  • 50 g roztopeného masla
  • 180 g polohrubej múky
  • maslo na vymazanie formy
  • polohrubú múku na vysypanie
  • 500 g sezónneho ovocia
  • 1 lyžica práškového cukru + na posypanie

Postup:

  1. Rúru zapnite na 180 °C a formu alebo plech potrite maslom a vysypte polohrubou múkou.
  2. Žĺtky spolu s polovicou cukru vyšľahajte na svetlú penu. Pridajte vychladnuté, roztopené maslo a jemne zapracujte. Bielky vyšľahajte s druhou polovicou cukru na pevný sneh. Múku preosejte. K žĺtkovej zmesi pridajte polovicu múky, polovicu vyšľahaného snehu a zapracujte. Pridajte druhú polovicu múky i snehu a zamiešajte.
  3. Cesto vylejte do pripravenej formy. Ovocie dajte do misy, pridajte lyžicu práškového cukru a premiešajte. Takto pripraveným ovocím posypte cesto.
  4. Formu vložte do rúry a pečte 25 až 30 minút. Urobte test špajľou. Nechajte vychladnúť. Nakoniec bublaninu posypte práškovým cukrom a môžete podávať.

Počuli ste už náš podcast?

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Dá sa zelený zákal operovať? Alebo existuje iná liečba?

Zelený zákal, glaukóm, je zákerné očné ochorenie, ktorého nástup človek necíti, nič ho nebolí. Postihuje však zrakový nerv a v prípade zanedbania preventívnych prehliadok a včasnej diagnostiky môže skončiť slepotou. Vyliečiť zelený zákal nie je úplne možné, no progres ochorenia sa dá vhodne nastavenou liečbou výrazne spomaliť. Liečba je konzervatívna formou kvapiek, no ak je táto forma nepostačujúca, je možné podstúpiť aj operačný zákrok. Avšak je potrebné uvedomiť si, že ani ten nevylieči poškodený zrakový nerv.

čítať viac

Potrebujem povzbudiť pamäť. Aké doplnky a strava je na to dobrá?

Na posilnenie pamäti sú okrem ginka vhodné omega-3 nenasýtené mastné kyseliny. V mozgových bunkách podporujú neuroplasticitu, prenos nervových vzruchov a zvyšujú kognitívne funkcie – pamäť, koncentráciu a schopnosť učiť sa. V klinických štúdiách bol zaznamenaný aj ich benefit pri liečbe demencie a Alzheimerovej choroby. Omega-3 nenasýtené kyseliny si človek nevie vytvoriť sám a preto ich musí prijímať z potravy. Bohaté na ne sú ryby, orechy, ľanové, konopné, chia semienka a rastlinné oleje. Na podporu funkcie mozgu môžete siahnuť aj po liekoch s účinnou látkou piracetam. Toto liečivo podporuje funkciu mozgových buniek a zvyšuje kognitívne funkcie. Na dosiahnutie maximálneho efektu je vhodné užívanie týchto doplnkov dlhodobo, tri a viac mesiacov.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor