Nadúvanie môže byť spôsobené konzumáciou niektorých potravín. Nemusíte ich okamžite vyradiť z jedálnička. Stačí, ak obmedzíte ich množstvo alebo ich budete jesť v určitom čase. Tu sú niektoré z nich:
Žuvačky
Existujú dva hlavné dôvody, prečo môže žuvačka bez cukru spôsobiť bolesť žalúdka a nadúvanie. „Prvým je fakt, že počas žuvania prehltnete priveľa vzduchu. Druhým je prítomnosť alkoholových cukrov alebo sladidiel, ktoré sú ťažko stráviteľné a ak to s nimi preháňate, zaťažia vám žalúdok,“ upozorňuje výživová špecialistka Ashvini Mashru.
Prečo vás nafukuje? 11 TOP nepriateľov vášho brucha
Akonáhle sladidlá v črevách prídu do kontaktu s baktériami, ktoré ho fermentujú, uvoľnia plyn. To vedie k nadúvaniu, kŕčom, bolestiam alebo hnačke. Všímajte si zloženie žuvačiek. Niektoré z najbežnejších názvov sladidiel sú xylitol, manitol, sorbitol, maltitol a erytritol.