Bežný dospelý človek skonzumuje denne 600 až 1 000 miligramov purínov denne, pacienti s dnou majú povolené maximum 100 až 150 miligramov. Túto normu naplníte v 100 gramoch vyprážaného rezňa. Rovnakým množstvom pečienky ju dvojnásobne prekročíte. No dobrôt sa nemusíte vzdať úplne. Drobné množstvá sú povolené. Puríny z rastlinných zdrojov sa podľa dlhoročných štúdií dokonca zdajú neškodné.
„Puríny obsahujú aj strukoviny, špargľa, špenát, karfiol, šampiňóny, kukurica, sója, brokolica, paprika, listový šalát a cibuľa. Ich množstvo je však nízke na to, aby zásadným spôsobom ovplyvnilo hladinu kyseliny močovej v organizme,“ prízvukuje reumatológ profesor MUDr. Ivan Rybár. Pri zaradení malej zeleninovej porcie prevážia zdravotné výhody nad rizikami.
Nie:
červené mäso, divina, vnútornosti, údeniny, morské živočíchy, ryby, hlavne šproty a sardinky z konzervy, droždie, mäsový vývar, instantné bujóny a omáčky, zmes korení, kakao, pivo, ťažké víno, destiláty, nealko s fruktózovým sirupom
Áno:
mlieko a mliečne výrobky, syry, vajcia, obilniny, ryža, zemiaky, olej, bravčová masť, rastlinné tuky, ovocie – broskyne, nektárinky, jablká, hrušky, čerešne, maliny, jahody, černice, brusnice, slivky, hrušky, zeler
Povolené:
káva, čaj, minerálky, cestoviny, huby, pukance, mrkva, kaleráb, paprika, uhorka, cuketa
Jedálniček pre zdravé kĺby na 3 dni ►►►