MENU
zdravy-zivot

Bojujete s nedostatkom vlákniny? Ovocné vločky sú horúcou novinkou, ktorú musíte vyskúšať

Ilustračné foto.
Zdroj: Bobule.sk
Zdravý život

Bojujete s nedostatkom vlákniny? Ovocné vločky sú horúcou novinkou, ktorú musíte vyskúšať

Ovsené, pohánkové či ryžové, tie sú vám zrejme dobre známe. Počuli ste už ale o ovocných vločkách? Predstavujeme vám novinku na slovenskom trhu, ktorá by nemala chýbať v jedálničku žiadneho vyznávača zdravého životného štýlu.

Vláknina je nevyhnutnou súčasťou zdravej výživy, no napriek tomu jej väčšina z nás nevenuje dostatok pozornosti. Ide v podstate o nestráviteľný sacharid, ktorý sa nachádza hlavne v ovocí, zelenine, strukovinách či obilninách. Jej výživová hodnota je síce nulová, no pre správne fungovanie ľudského organizmu je nevyhnutná. Nedostatočný príjem vlákniny môže okrem nepríjemných tráviacich ťažkostí dokonca spôsobiť aj vážne ochorenia.

Denne by mala dospelá žena prijať asi 25 g a muž asi 38 g vlákniny denne. Štatistiky však, žiaľ, ukazujú, že drvivá väčšina populácie sa radí do skupiny s nedostatočným príjmom vlákniny. Mnohí z nás dokonca nepokryjú ani polovičný príjem dennej odporúčanej dávky.

Ilustračné foto.Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: Bobule.sk

Prečo si dať pozor na dostatok vlákniny v strave?
Dostatočný príjem vlákniny prináša hneď niekoľko zdravotných benefitov. Okrem podpory chudnutia a správneho trávenia výrazne znižuje riziko vzniku ochorení koronárnej tepny, mŕtvice, vysokého krvného tlaku, cukrovky, obezity, niektorých ochorení žalúdka a črevného traktu.

Podľa štúdie Univerzity verejného zdravotníctva Harvard T.H. Chan sa u žien, ktoré v období dospievania a v mladom dospelom veku konzumujú potraviny s vysokým obsahom vlákniny, výrazne zníži riziko vzniku rakoviny prsníka v porovnaní s tými, ktoré konzumujú menej potravinovej vlákniny. V štúdii sa píše aj o tom, že konzumácia potravinovej vlákniny znižuje o takmer 40 % riziko vzniku divertikulitídy (zápalové ochorenie hrubého čreva).

Najčastejším následkom nedostatočného príjmu vlákniny je zápcha, ktorá môže pri dlhodobom trvaní spôsobovať hemoroidy a kŕčové žily. Strava chudobná na vlákninu poškodzuje črevnú mikroflóru, v dôsledku čoho sa v nej množia škodlivé mikroorganizmy, ktoré zasahujú do správnych tráviacich procesov. Vláknina pomáha probiotickým baktériám pri rozmnožovaní. Ak sa ich počet zníži, nahradia ich patogény – škodlivé baktérie, ktoré okrem iného spôsobujú nadúvanie. Strava bohatá na vlákninu doslova vyživuje probiotické baktérie a zároveň zvyšuje rozmanitosť črevnej flóry.

Potraviny bohaté na vlákninu
Vyvážený jedálniček by mal obsahovať vlákninu z rôznych zdrojov, aby sa naša strava nestala jednotvárnou. Na tanieri by sa preto pravidelne malo objavovať sezónne ovocie a zelenina, ale aj rôzne superpotraviny, ako napríklad chia či konopné semená. Dobrým zdrojom vlákniny sú tiež celozrnné obilniny a strukoviny.

Ilustračné foto.Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: Bobule.sk

Ovocné vločky – revolúcia vo svete zdravej výživy
Okrem bežných zdrojov vlákniny často siahajú vyznávači zdravého životného štýlu po rôznych superpotravinách a alternatívnych zdrojoch. Najznámejším výživovým doplnkom na doplnenie vlákniny je psyllium. Ak máte s psylliom skúsenosti, určite nám dáte za pravdu, že nie je jednoduché zakomponovať ho do stravy tak, aby ste si na jedle skutočne pochutnali  Svoje jedlo pritom môžete obohatiť o tak dôležitú vlákninu rovnako efektívne a zároveň mimoriadne chutne!

Ovocné vločky Flake’n’berries sú skutočnou revolúciou v oblasti zdravej výživy. Špeciálna technológia spracovania umožňuje doplniť potrebnú dennú dávku vlákniny mimoriadne jednoducho a chutne zároveň. Čo sú to vlastne ovocné vločky a ako vznikajú?

Ilustračné foto.Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: Bobule.sk

Značka Bobule, ktorá sa venuje pestovaniu a spracovaniu slovenského bobuľovitého ovocia do BIO štiav, výživ a džemov, prišla v rámci rozvíjania stratégie zero waste a podpory zdravého životného štýlu s absolútnou novinkou na trhu. Výlisky, ktoré ostávajú po spracovaní ovocia, špeciálnou technológiou suší a drví na ovocné vločky, ktoré uvádza pod značkou Flake’n’berries. Sú vyrobené z čistého ovocia v BIO kvalite a obsahujú45 % prírodnej ovocnej vlákniny.

Vďaka ekologickému pestovaniu bez hnojív a postrekov, šetrnému spracovaniu (lisovaniu za studena) a poctivej výrobe bez pridania konzervantov, umelých farbív, sladidiel a zahusťovadiel si Bobule zachovávajú maximum zdraviu prospešných látok. Počas chrípkovej sezóny rozhodne odporúčame na posilnenie imunity napríklad 100 % šťavu z rakytníka.

Ovocné vločky v kuchyni
Ovocné vločky sú ideálnym spôsobom, ako doplniť dennú dávku vlákniny chutne, efektívne a bez starostí.

  • Pridajte si Flake’n‘berries do raňajkovej kaše, ktorej nie len dodajú jemnú ovocnú chuť, ale aj doplnia potrebné množstvo vlákniny, ktorá sa bude postupne uvoľňovať počas dňa.
  • Ak patríte medzi milovníkov smoothie, jednoducho nasypte ovocné vločky do mixéra spolu s ovocím či zeleninou a vyskúšajte rôzne kombinácie. Okrem potrebných živín dodajú smoothie aj sýtu ovocnú farbu.
  • Jeme nie len ústami, ale aj očami a ani zdravé pečenie nie je výnimkou. Pridajte Flake’n’berries do obľúbenej tvarohovej či smotanovej plnky, ktorú krásne prírodne zafarbia a okrem zdravej vlákniny jej dodajú aj jemný ovocný nádych.
Ilustračné foto.Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: Bobule.sk

Fantázii sa medze nekladú a ovocné vločky môžete vyskúšať aj v kombinácii so slanými pokrmami. Dôležité je hlavne nezabúdať na pestrosť stravy a dostatok vlákniny. Vaše telo sa vám určite poďakuje.

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Mám vysoký tlak, neodnesiem nákup, srdce mi búši. Aké potrebujem vyšetrenia?

Vysoký tlak krvi je potrebné liečiť. To isté platí pri zvýšenej frekvencii srdca. Vaša všeobecná lekárka by vás mala dôkladne vyšetriť a poslať na ďalšie doplňujúce vyšetrenia, ako je ultrazvukové zobrazovacie vyšetrenie prípadne 24-hodinové monitorovanie EKG. Na tieto vyšetrenia vás môže poslať aj špecialista – internista alebo kardiológ. Z praktického hľadiska je však jednoduchšie, ak to urobí lekár prvého kontaktu.

Všeobecná lekárka vám na základe vyšetrení môže predpísať lieky, ktoré zároveň ovplyvňujú tlak aj pulz. Najčastejšie ide o dva, alebo viac kombinovaných liekov. Až na základe výsledkov týchto vyšetrení sa môže vylúčiť spojitosť ďalších zdravotných ťažkostí s poškodením srdca z vysokého tlaku krvi.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor