7 najväčších mýtov o cukrovke. Na štvorku si však dajte pozor!
12. 9. 2022, 18:02 (aktualizované: 30. 5. 2024, 21:36)

Zdroj: Shutterstock
Pamätáte si ešte na slová svojich rodičov? Nejedz toľko cukru, budeš mať cukrovku. O tejto chorobe koluje veľa mýtov, tak zistite, čo je v skutočnosti pravda.
Aby ste nemali zbytočné obavy a mali konečne jasno, odborníci z Web MD zhrnuli najčastejšie mýty o cukrovke a vysvetľujú fakty. Čo cukrovku spôsobuje, či sú sacharidy pre diabetikov zlé, či je naozaj potrebná prísna diabetická diéta, sa dočítate v nasledujúcich riadkoch ►►►
1. Veľa cukru spôsobuje cukrovku
Je to mýtus.
Fakt: Cukrovka je chronické metabolické ochorenie, ktoré sa spája so zvýšenou hladinou glukózy v krvi, čiže hyperglykémiou. Tú spôsobuje porucha vylučovania inzulínu a v tele nie je dostatočne účinný. Vytvára sa inzulínová rezistencia, čiže necitlivosť na účinok inzulínu a následkom toho dochádza k poruche látkovej premeny cukrov, tukov a bielkovín.
To, či dostanete cukrovku, nezávisí od množstva cukru, ktorý skonzumujete. Do istej miery má na jej rozvoj vplyv genetika, ale hlavne nezdravý spôsob života. Ten zahŕňa konzumáciu stravy bohatej na tuky, alkohol, fajčenie, nedostatok pohybu a stres. Väčšiu predispozíciu na rozvoj ochorenia majú ľudia s nadváhou.
Článok pokračuje na ďalšej strane ►►►
2. Sacharidy pri cukrovke nie sú povolené
Je to mýtus.
Fakt: Sacharidy sú základom zdravej výživy bez ohľadu na to, či máte cukrovku alebo nie. Sú zdrojom energie, vitamínov, minerálov a vlákniny. Výrazne ovplyvňujú hladinu cukru v krvi, a preto si dajte pozor, koľko jedla s obsahom sacharidov zjete.
Zakázané ich nemáte, ale sledujte glykemický index potravín, ktorý vám pomôže zistiť, ktoré potraviny sú pre vás vhodné. Jedzte hlavne komplexné sacharidy v celozrnných výrobkoch, ovocí a zelenine.
Článok pokračuje na ďalšej strane ►►►
3. Diabetici sa musia vzdať sladkostí
Je to mýtus.
Fakt: Určite sa koláčmi a dezertami neprejedajte, to by vám skôr uškodilo, ale znížte porciu. Namiesto dvoch kopčekov zmrzliny si dajte len jeden, v cukrárni si z koláča odkrojte polovicu a zvyšnú si odložte na nasledujúci deň, alebo sa podeľte s priateľmi. Ak pečiete doma, namiesto cukru použite nízkokalorické sladidlá, vhodné pre diabetikov. Chuť na sladké vám môže pomôcť utíšiť ovocie alebo jogurt. Pite bylinkové čaje a dostatok vody.
Článok pokračuje na ďalšej strane ►►►
4. Bielkoviny pri cukrovke sú vhodnejšie ako sacharidy
Je to mýtus.
Fakt: V presvedčení, že sacharidy zvyšujú hladinu cukru v krvi siahate po strave s vyšším obsahom bielkovín. Je dôležité, aby ste si dávali pozor, a vyberali vhodné proteíny. Tie môžu obsahovať aj veľa nasýtených tukov, ktoré negatívne vplývajú na činnosť srdca a prispievajú k rozvoju kardiovaskulárnych chorôb. Dietológ vám odporučí, koľko bielkovín by ste v strave mali prijať.
Článok pokračuje na ďalšej strane ►►►
5. Diabetická diéta je veľmi striktná
Je to mýtus.
Fakt: Samozrejme, ak máte predpísanú diétu od lekára, treba ju dodržiavať a užívať predpísané lieky. Ale určite nemusíte hladovať, práve naopak, je potrebné, aby ste mali dostatočný prísun jedla a hladina cukru v krvi nekolísala.
Jedlo si plánujte, ale všeobecným pravidlom je udržať hladinu glukózy čo najnižšie. To zabezpečí strava s nižším obsahom cukrov a tukov a aktívny pohyb.
Článok pokračuje na ďalšej strane ►►►
6. Musíte jesť špeciálne diabetické jedlá
Je to mýtus.
Fakt: Síce musíte dôkladnejšie sledovať obsah kalórií, tukov, cukrov a bielkovín v potravinách, ale jedlo, ktoré je dobré pre zdravých ľudí, je vhodné aj pre vás. V dnešnej dobe sú obchody so špeciálnou výživou pre diabetikov, ale nie je nutné, aby ste si ich kupovali stále. Sú to polotovary, ktoré obsahujú konzervačné a prídavné látky. Čítajte etikety, aby ste zistili, či sú pre vás správnou voľbou.
Ak máte pochybnosti, požiadajte o radu svojho lekára, diabetológa alebo dietológa. Radšej jedzte prirodzené a výživné jedlo, ktoré si pripravíte zo základných surovín doma.
Článok pokračuje na ďalšej strane ►►►
7. Diabetici sa musia vzdať svojich obľúbených jedál
Je to mýtus.
Fakt: Nie je dôvod prestať jesť to, čo máte radi, ale strážte si veľkosť porcií a obsah sacharidov v jedle. Skúste si tiež svoje obľúbené jedlá variť, dusiť alebo piecť namiesto vyprážania a grilovania. Ak máte radi zemiaky, nahraďte ich batatmi, ktoré majú nižší glykemický index a nezvyšujú tak rýchlo hladinu glukózy v krvi.