Celiakia je ochorenie tráviaceho systému a osoby s touto poruchou reagujú zle na potraviny s obsahom lepku. Ten sa nachádza najmä v pšenici, jačmeni, raži, špalde a iných obilninách. Musia sa vzdať jedla s obsahom spomínaných surovín, a to hlavne pečiva, cestovín a múčnikov.
Jedno je však isté, ak ste celiatici, určite sa najete chutne , zdravo a dosýta. V kuchyni vám pomôže bohatá ponuka bezlepkových výrobkov. A aj vďaka tipom z redakcie Dobré jedlo sme pre vás pripravili 2 recepty, ktoré budú chutné a zároveň bezlepkové.
Bezleková pizza
Bezlepková pizza.
Zdroj: Shutterstock
Na 1 plech budete potrebovať:
Na cesto
- 100 g celozrnnej pohánkovej múky (alebo inej bezlepkovej múky)
- 2 PL kokosového oleja
- 1 PL studenej vody
- 1/2 ČL oregana
- štipka soli
Na prílohu
- 3 PL pasírovaných paradajok
- 40 g strúhanej červenej repy
- 40 g húb
- 50 g mozzarelly
- ružičku brokolice
- hrsť rukoly
Ako na to:
- V mise zmiešajte múku so soľou, oreganom a kokosovým olejom.
- Zmes poriadne premiešajte, aby sa kokosový olej rovnomerne rozotrel.
- Pridajte lyžicu studenej vody a vytvorte cesto.
- Čistými navlhčenými rukami preneste cesto na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Cesto najprv tvarujte rukami, nakoniec pomocou valčeka na cesto.
- Navrch natrite pasírované paradajky, strúhanú repu, očistené huby a mozzarellu.
- Vrch ozdobte nakrájanou ružičkou brokolice.
- Pečte na 180 °C asi 20 minút.
Recept na dezert nájdete na ďalšej strane ►►►