MENU
zdravy-zivot

„Bezlepkáči“! Ochutnajte TÚTO skvelú pizzu a máme pre vás aj koláčik

Cviklu môžete využiť aj pri príprave cesta na pizzu.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

„Bezlepkáči“! Ochutnajte TÚTO skvelú pizzu a máme pre vás aj koláčik

Celiatici trpia neznášanlivosťou lepku a ich strava je obmedzená len na niektoré potraviny. Predtým, ako si niečo vložia do úst, musia zvážiť, či si nespôsobia jedlom tráviace ťažkosti. S týmito tipmi na recepty už veľmi rozmýšľať nemusia.

Celiakia je ochorenie tráviaceho systému a osoby s touto poruchou reagujú zle na potraviny s obsahom lepku. Ten sa nachádza najmä v pšenici, jačmeni, raži, špalde a iných obilninách. Musia sa vzdať jedla s obsahom spomínaných surovín, a to hlavne pečiva, cestovín a múčnikov. 

Jedno je však isté, ak ste celiatici, určite sa najete chutne , zdravo a dosýta. V kuchyni vám pomôže bohatá ponuka bezlepkových výrobkov. A aj vďaka tipom z redakcie Dobré jedlo sme pre vás pripravili 2 recepty, ktoré budú chutné a zároveň bezlepkové.

Bezleková pizza

Bezlepková pizza.Bezlepková pizza.
Bezlepková pizza.
Zdroj: Shutterstock

Na 1 plech budete potrebovať:

Na cesto

  • 100 g celozrnnej pohánkovej múky (alebo inej bezlepkovej múky)
  • 2 PL kokosového oleja
  • 1 PL studenej vody
  • 1/2 ČL oregana
  • štipka soli

Na prílohu

  • 3 PL pasírovaných paradajok
  • 40 g strúhanej červenej repy
  • 40 g húb
  • 50 g mozzarelly
  • ružičku brokolice
  • hrsť rukoly

Ako na to:

  1. V mise zmiešajte múku so soľou, oreganom a kokosovým olejom.
  2. Zmes poriadne premiešajte, aby sa kokosový olej rovnomerne rozotrel.
  3. Pridajte lyžicu studenej vody a vytvorte cesto.
  4. Čistými navlhčenými rukami preneste cesto na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Cesto najprv tvarujte rukami, nakoniec pomocou valčeka na cesto.
  6. Navrch natrite pasírované paradajky, strúhanú repu, očistené huby a mozzarellu.
  7. Vrch ozdobte nakrájanou ružičkou brokolice.
  8. Pečte na 180 °C asi 20 minút.

Recept na dezert nájdete na ďalšej strane ►►►

Pokračovať Ďalej (1/2)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako mám riešiť ťažkosti so žalúdkom? Cítim tlak a bolesti

Bolesť v žalúdku môže byť organická - gastritída, žalúdočné polypy, žalúdočné vredy a iné,  alebo funkčná - poruchy príjmu potravy, prejedanie, patológie iných orgánov a systémov atď. Čo najskôr by ste mali navštíviť svojho všeobecného lekára. Potrebné budú laboratórne vyšetrenia - krv, moč, stolica, skríning Helicobacter pylori, ako aj inštrumentálna diagnostika - ultrazvuk brušnej dutiny, v prípade potreby aj gastroskopia. Je možné, že sa budete musieť poradiť s gastroenterológom alebo psychoterapeutom či kardiológom.

V závislosti od zistenej príčiny bolesti možno použiť konzervatívne metódy liečby, ako diéta, medikamentózna liečba a podobne, alebo chirurgické. Prvá pomoc pri akútnej bolesti a nepríjemných pocitoch v žalúdku sú antacidá, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu, a inhibítory protónovej pumpy. S bolesťou v bruchu spôsobenou kŕčmi sú jedným z najúčinnejších liekov antispazmodiká.

čítať viac

Prečo sa už na ovčie kiahne nemôže používať tekutý púder?

Tekutý púder sa neodporúča aplikovať na kiahne z dôvodu, že zaschne na vyrážke. Vytvorí nepriedušný film, pokožka preto nedýcha, pľuzgierové vyrážky sú extrémne vysušené, praskajú a ľahšie sa infikujú.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor