Vedeli ste, že pečené jablká sú ľahšie stráviteľné a navyše znižujú riziko tvorby žlčových kameňov? Skvelé ovocie pre svoju rôznorodosť, s ktorou sa dá v kuchyni kúzliť a rozvoňať celý dom.
Upečte si chrumkavý jablkový mrežovník, bohatý na chuť i vitamíny. Ingredienciami sme v ňom nešetrili. Škorica upokojí nervy a oriešky naštartujú pamäť. Určite vám nepripomenie iba sladké detstvo.
Na cesto:
- 150 g hladkej múky,
- 150 g hladkej celozrnnej špaldovej múky,
- 200 g masla,
- pol lyžičky kypriaceho prášku,
- 1 vajce,
- 100 g práškového cukru,
- štipka soli.
Na plnku:
- 1,2 kg očistených jabĺk nakrájaných na menšie kúsky,
- 50 g hrozienok,
- 50 g nahrubo nasekaných vlašských orechov,
- 50 g trstinového cukru,
- pol lyžičky mletej škorice,
- med na potretie.
Postup:
1. Z múky, masla, kypriaceho prášku, vajíčka, zo štipky soli a z cukru vymieste hladké cesto, rozdeľte ho na tretiny a uložte na hodinu do chladničky vychladiť.
2. Jablká zmiešajte s hrozienkami, orechmi, cukrom a so škoricou.
3. Rúru vyhrejte na 170 °C. Prvú tretinu cesta rozvaľkajte do kruhu a dajte na dno tortovej formy (s priemerom 18 cm) pokrytej papierom na pečenie. Druhú tretinu cesta rozvaľkajte na dlhý obdĺžnik a vyložte ním boky formy.
4. Do takto pripravenej formy nasypte jablkovú zmes. Zo zvyšnej tretiny pripravte mriežku, ktorou jablká zakryjete. Pečte hodinu. Po vytiahnutí potrite ešte teplý koláč medom a nechajte vychladnúť.