MENU
zdravy-zivot

TOP jablkové koláče plné jesennej vône a chuti. Ktoré si upečiete?

No nevyzerá na zahryznutie? Príprava a foodstyling: Veronika Kollárová.
Zdroj: Laura Witteková
Zdravý život

TOP jablkové koláče plné jesennej vône a chuti. Ktoré si upečiete?

Jablkobranie je v plnom prúde. Aj vy si to užívate? A to ste sa ešte nepustili do našich receptov. Navyše, pečené jabĺčka majú množstvo zdravých výhod.

Vedeli ste, že pečené jablká sú ľahšie stráviteľné a navyše znižujú riziko tvorby žlčových kameňov?  Skvelé ovocie pre svoju rôznorodosť, s ktorou sa dá  v kuchyni kúzliť a rozvoňať celý dom.

Upečte si chrumkavý jablkový mrežovník, bohatý na chuť i vitamíny. Ingredienciami sme v ňom nešetrili. Škorica upokojí nervy a oriešky naštartujú pamäť. Určite vám nepripomenie iba sladké detstvo. 

Na cesto:

  • 150 g hladkej múky,
  • 150 g hladkej celozrnnej špaldovej múky,
  • 200 g masla,
  • pol lyžičky kypriaceho prášku,
  • 1 vajce,
  • 100 g práškového cukru,
  • štipka soli.

Na plnku:

  • 1,2 kg očistených jabĺk nakrájaných na menšie kúsky,
  • 50 g hrozienok,
  • 50 g nahrubo nasekaných vlašských orechov,
  • 50 g trstinového cukru,
  • pol lyžičky mletej škorice,
  • med na potretie.

Postup: 

1. Z múky, masla, kypriaceho prášku, vajíčka, zo štipky soli a z cukru vymieste hladké cesto, rozdeľte ho na tretiny a uložte na hodinu do chladničky vychladiť.

2. Jablká zmiešajte s hrozienkami, orechmi, cukrom a so škoricou.

3. Rúru vyhrejte na 170 °C. Prvú tretinu cesta rozvaľkajte do kruhu a dajte na dno tortovej formy (s priemerom 18 cm) pokrytej papierom na pečenie. Druhú tretinu cesta rozvaľkajte na dlhý obdĺžnik a vyložte ním boky formy.

4. Do takto pripravenej formy nasypte jablkovú zmes. Zo zvyšnej tretiny pripravte mriežku, ktorou jablká zakryjete. Pečte hodinu. Po vytiahnutí potrite ešte teplý koláč medom a nechajte vychladnúť. 

Pozrite si aj ďalšie recepty

Pokračovať Ďalej (1/6)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako mám riešiť ťažkosti so žalúdkom? Cítim tlak a bolesti

Bolesť v žalúdku môže byť organická - gastritída, žalúdočné polypy, žalúdočné vredy a iné,  alebo funkčná - poruchy príjmu potravy, prejedanie, patológie iných orgánov a systémov atď. Čo najskôr by ste mali navštíviť svojho všeobecného lekára. Potrebné budú laboratórne vyšetrenia - krv, moč, stolica, skríning Helicobacter pylori, ako aj inštrumentálna diagnostika - ultrazvuk brušnej dutiny, v prípade potreby aj gastroskopia. Je možné, že sa budete musieť poradiť s gastroenterológom alebo psychoterapeutom či kardiológom.

V závislosti od zistenej príčiny bolesti možno použiť konzervatívne metódy liečby, ako diéta, medikamentózna liečba a podobne, alebo chirurgické. Prvá pomoc pri akútnej bolesti a nepríjemných pocitoch v žalúdku sú antacidá, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu, a inhibítory protónovej pumpy. S bolesťou v bruchu spôsobenou kŕčmi sú jedným z najúčinnejších liekov antispazmodiká.

čítať viac

Prečo sa už na ovčie kiahne nemôže používať tekutý púder?

Tekutý púder sa neodporúča aplikovať na kiahne z dôvodu, že zaschne na vyrážke. Vytvorí nepriedušný film, pokožka preto nedýcha, pľuzgierové vyrážky sú extrémne vysušené, praskajú a ľahšie sa infikujú.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor