Baklažán je tradičná zelenina južanov. Pridávajú ho do najrozmanitejších jedál a dokážu z neho vykúzliť skutočné kulinárske skvosty. A robia dobre, pretože baklažán nielen skvele chutí, ale je aj veľmi zdravý. Obsahuje draslík, horčík, vápnik, kyselinu listovú, fosfor a tiež veľa provitamínu A. Vďaka veľkému množstvu vlákniny a takmer nulovému obsahu tukov je ideálnou potravinou pri diétach. 

Čítajte aj: Zázrak menom černice. Spoznajte 7 dôvodov, prečo by ste si ich mali obľúbiť

Za pozornosť stoja aj jeho účinky na zdravie. Baklažán zlepší trávenie, čistí črevá a predchádza zápche. Zároveň však detoxikuje organizmus a pomáha znížiť cholesterol. V jedálničku by táto zelenina nemala chýbať ľuďom so srdcovo-cievnymi ochoreniami, vysokým krvným tlakom a reumou. Je tiež prevenciou obličkových kameňov a má močopudný účinok. 

Čo máte dnes k obedu? Uvarte si ryžu tak, aby mala minimum kalórií

Vyskúšajte si preto pripraviť chutný obed z baklažánu na niekoľko spôsobov. Je možné ho variť, dusiť, zapekať, výborný je aj grilovaný.

Plnený baklažán

Potrebujete: 

2 baklažány, 400 g mletého bravčového mäsa, 100 g syra feta, 2 paradajky, 2 lyžice oregana, 1 červenú cibuľu, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej.

Postup:

Neošúpané baklažány po dĺžke prerežte a vydlabte polievkovou lyžicou tak, aby vám zostali prázdne „loďky“. Vnútro nepoužijete, ale môžete ho orestovať na olivovom oleji a dať napríklad do omáčky na cestoviny. Mleté mäso zmiešajte s nakrájaným syrom, cibuľou, olúpanými paradajkami a dochuťte soľou, korením a oreganom. Zmesou vrchovato naplňte baklažány, hojne polejte olivovým olejom a zapečte 30 minút pri 180 stupňoch.

VIDEO recepty s baklažánom

Mini baklažánové pizze


Zdroj: Youtube/Recipe30

Zapekaný baklažán s kuracím mäsom


Zdroj: Youtube/Recipe30

Môže vás zaujímať: