Ak sa u vás prejavila niekedy alergia na peľ, može sa objaviť i na určité potraviny. Niekoľko minút po jedle vás začnú:
- páliť pery, podnebie, jazyk,
- škriabať v krku,
- môžu sa vám na koži objaviť vyrážky
- alebo sa opuchnete okolo úst.
Pokiaľ pokračujete v jedení potraviny, napriek popísaným príznakom, čakajte zápal spojiviek, nádchu, astmu, opuch hrtanu alebo anafylaxiu.
Nezabúdajte, že alergická reakcia nemusí vzniknúť, len keď potravinu konzumujete, ale aj pri šúpaní, strúhaní či krájaní.
Ktoré alergény reagujú skrížene?
Prekáža vám: Peľ brezy
Bude vám prekážať aj:
- jablko, čerešňa, višňa, broskyňa, marhuľa, hruška, kiwi, liči, avokádo
- zeler, karotka, zemiaky, špargľa , hrášok,
- lieskové a vlašské orechy, mandle
Napadlo by vám pri alergii na peľ, pátrať po orechoch v koláči?
Zdroj: DOBRÉ JEDLO
Prekáža vám: Peľ tráv, obilnín
Bude vám prekážať aj:
- paradajky
- sója, šošovica, mango, špenát, cukrová repa
- pšeničná múka, arašidy
- melón
Pri alergii na peľ tráv, vám uškodia paradajky. Ak máte alergiu na latex, ublížia vám paradajky aj špenát.
Zdroj: Shutterstock
Prekáža vám: Peľ paliny
Bude vám prekážať aj:
- zeler, aj varený, karotka, petržlen
- korenie: fenikel, akri, aníz, čili, feferónky, koriander, estragon, artičoky, rumanček, slnečnicové semienka, paštrnák, ligurček, bazalka, majorán, oregano, tymian, rozmarín, šalvia, mäta, zelené a čierne korenie
- mango
Mango sa určite oplatí zaradiť do jedálnička. Obsahuje tráviace enzýmy amylázy - skupinu enzýmov, ktoré rozkladajú sacharidy zo škrobu na cukry ako glukózu a maltózu. Enzýmy amylázy v mangu sú aktívnejšie, keď ovocie dozrieva. To je dôvod, prečo je mango pri zrení stále sladšie. Manga sa však musíte vzdať, ak vám prekáža peľ paliny.
Zdroj: Shutterstock