Aby ovocie a zeleninu ešte skôr, ako ho pozbierame, nezničil hmyz, pleseň či iní škodcovia, používajú poľnohospodári na celom svete pri ošetrovaní pesticídy. Ak sa teda vrhnete s nedočkavou chuťou alebo z lenivosti na neumyté jabĺčko či jahodu, dostanú sa do vášho tela nepozorovane aj tieto chemikálie.
Čo spôsobujú pesticídy?
Viaceré štúdie už prišli so zisteniami, že pesticídy majú spojenie s Alzheimerovou chorobou, s rakovinou, ADHD alebo dokonca s vrodenými chybami. Veľmi škodlivé sú počas tehotenstva a môžu uškodiť plodu. Samozrejme, po schrúmaní jedného jablka sa nič nestane, no pesticídy sa pomaly ukladajú a zbierajú v organizme, najmä v hrubom čreve. Škodiť začnú až po čase.
Ktoré plodiny sú rizikovejšie a ktoré lepšie?
Ktoré druhy ovocia a zeleniny sú z hľadiska používania pesticídov najrizikovejšie? Ide najmä o jablká, broskyne, netárinky, hrozno, jahody, uhorky, zemiaky, paradajky, mrkvu, celer či špenát.
A ktoré sú naopak najmenej rizikové? Je to karfiol, špargľa, kapusta, cibuľa, hrášok, mango, ananás, žltý melón, banán, citrón.
Ako sa efektívne zbaviť chemikáclií na povrchu ovocia a zeleniny? >>>