Skrýva sa skutočne takmer osemdesiat percent úspechu pri chudnutí za zmenou stravovania alebo je to len mýtus?
Je to individuálne. U niekoho je kľúčová strava, keďže fyzickú aktivitu má dostatočnú. U iného je, naopak, dôležité správne nastaviť pohyb, pretože sa stravuje celkom dobre, nevytvára si však dostatočný energetický deficit. Práve ten je pre chudnutie z dlhodobého hľadiska zásadný. To, či budete chudnúť, alebo nie, však významne ovplyvňuje napríklad aj dĺžka a kvalita spánku.
Pre mnohých je stále lákavá vidina zázračnej diéty, pri ktorej za pár dní zhodíte aj desať kilogramov. Akou rýchlosťou by malo ísť zdravé chudnutie?
Optimálne je chudnúť od päťsto gramov do dvoch kilogramov za týždeň. Všetko však závisí od východiskovej telesnej hmotnosti i zdravotného stavu. Výnimočné prípady si vyžadujú rýchlejšie chudnutie vzhľadom na vážny zdravotný stav a z neho vyplývajúce riziká. Napríklad, ak je u niekoho nevyhnutná operácia a chirurg nedokáže pacienta operovať a anestéziológ nastaviť anestéziu, pretože riziko zákroku je u extrémne obézneho človeka privysoké. Vtedy musí lekár čakať, kým neschudne tak, aby bola operácia možná. To je však len prípad extrémnej obezity.
Vylepšite si čísla. Stačí za lepším krvným tlakom naozaj len vykročiť?
Možno získať reálnejší obraz o stravovaní, keď si sadneme a spíšeme, čo sme počas dňa zjedli?
Jednoznačne áno. Je to vhodné nielen pre vás, ale aj pre odborníka, ktorého chcete osloviť, napríklad v súvislosti s redukciou hmotnosti. Tieto informácie majú pre terapeuta veľký význam. Pri zapisovaní sa snažte byť čo najobjektívnejší, nezapisujte si to tak, ako si myslíte, že by to malo byť. V opačnom prípade sa odborník dostane ku skresleným informáciám, na základe ktorých navrhne nesprávne riešenie. V konečnom dôsledku to len oddiali váš úspech.
Ak chce niekto schudnúť, automaticky vyškrtne zo svojho jedálneho lístka pečivo alebo aj ostatné druhy sacharidov. Je to správny postup?
Pre organizmus je to šok. Najmä, ak ste dlhodobo zvyknutí na určitý typ stravy a následne ju nárazovo obmedzíte, napríklad vyradením sacharidov. Vo všeobecnosti neodporúčam vynechať vo väčšej miere zo stravy ani tuky, ani sacharidy, ani bielkoviny. Ak tak spravíte, z dlhodobého hľadiska to bude mať negatívny vplyv na chudnutie, najmä čo sa týka hladu a toho, z čoho chudnete. Či zo svalov, alebo z tuku. Dôležité je chudnúť tuk a svaly sa snažiť udržať, v lepšom prípade na svalovej hmote priberať. Svaly zvyšujú energetický výdaj významnejšie ako akýkoľvek doplnok výživy.
Rýchlejší úspech
Chudne sa lepšie, ak vám odborník ušije jedálny lístok na mieru. Čo všetko zohľadňuje Michal Páleník?
- cieľ
- motiváciu
- chuťové preferencie
- zdravotný stav
- finančné možnosti
- možnosti prípravy jedla
- predošlé zvyky v rámci životného štýlu ako spánok, pohyb
- prípadnú farmakoterapiu
- rodinné prostredie
- logistické možnosti
S diétami, „dobrými“ radami, ale aj s množstvom odborníkov na výživu sa akoby roztrhlo vrece. Ako sa možno v záplave informácií orientovať?
Musím priznať, že veľmi ťažko. Na Slovensku je výživové poradenstvo voľná živnosť, čo znamená, že túto činnosť u nás môže vykonávať takmer ktokoľvek bez patričného vzdelania i bez akýchkoľvek dôsledkov v prípade poškodenia zdravia. Málokto má určené hranice, do akej problematiky sa v súvislosti s poradenstvom pustí a čo je už nad jeho vedomosti i prax. Ide hlavne o výživu v prípade rakoviny, rôznych neurologických ochorení, ale i extrémnej obezity či viac alebo menej závažných diagnóz. V zahraničí majú nutriční terapeuti, dietológovia a iní odborníci, presne zadefinovaný rozsah činnosti, ktorú môžu vykonávať v súvislosti s poradenstvom v oblasti výživy. Aj u nás sa, našťastie, nájdu dobrí výživoví poradcovia so vzdelaním, prípadne tréneri, ktorí radia ľuďom. Nie je to však pravidlo.
Určite sa nájdu znaky, podľa ktorých by sa mohol aj laik orientovať alebo zbystriť pozornosť. Čo sa oplatí všímať si?
Znakom profesionality môže byť, ak odborník spolupracuje s lekárom alebo iným zdravotníckym profesionálom, alebo ním priamo je. Môže ísť napríklad o lekárnika alebo diétnu sestru. Naopak, znakom neprofesionálnosti môže byť, ak hlavnú časť jeho služby tvorí predaj rozličných prípravkov, väčšinou jednej značky, a nerieši sa váš samotný problém. Ide skôr o predajcov ako profesionálov. Určite však ten, kto odporučí doplnok výživy, nie je šarlatánom. Napríklad lekárnici majú rozsiahle vedomosti a môžu vám pri ich užívaní poradiť veľmi citlivo.
Nevidím dôvod vyradiť typické slovenské jedlá z jedálneho lístka. Buď ich jedávajte v trochu zdravšej forme, alebo občas v nezdravej. „Občas“ však musí byť jasne zadefinované, ideálne pod dohľadom špecialistu,“tvrdí Michal Páleník. Zdroj foto: TV Markíza
Ako odborník na výživu ste sa stretli z rozličnými diétami. Ktorú považujte za najextrémnejšiu?
Je ich nesmierne veľa. Napríklad kapustová, živenie sa slnečnou energiou, detoxikačné riasy či očista destilovanou vodou. Najviac ma však prekvapujú diéty, ktoré sa spájajú s rôznymi diagnózami ako rakovina, skleróza multiplex, reumatoidná artritída a iné. Väčšinou sa spájajú s takzvaným odkyslením organizmu. To sa dosahuje napríklad sódou bikarbónou, ktorá vraj vytvára prostredie, v ktorom rakovinové bunky nedokážu žiť. Každý, kto má čo i len základné poznatky o fyziológii človeka, vie, že je to hlúposť.
Je lepšie vyberať si informácie skôr v tlačených médiách ako na internete?
Takmer neexistuje overené médium, či už na internete, v rámci televízií, alebo časopisov, v ktorom nájdete jednoznačné, jednoducho vysvetlené a relevantné informácie v problematike stravovania. Oplatí sa orientovať skôr na občianske združenia, tých je však stále nedostatok a nemajú optimálny dosah na ľudí.
Pri rýchlom životnom tempe majú mnohí problém pravidelne sa stravovať. Je to naozaj dôležité?
Som presvedčený, že pravidelné stravovanie je pre dlhodobý úspech dôležité. Určite netreba jesť každý deň na minútu presne, skôr pravidelne v troj- až šesťhodinových intervaloch.
VIDEO: Neničte si chrbát. Trénerka Zora Czoborová vám ukáže ako správne stáť
Platí stále, že ideálne je to päťkrát za deň?
Je to individuálne. Z mojich skúseností vyplýva, že pri obezite je to tri- až päťkrát za deň. Každému to vyhovuje inak. Z dlhodobého hľadiska je skôr kľúčový pomer medzi energetickým výdajom a príjmom.
Dá sa chudnúť zdravo a zároveň bez hladovania alebo trochu príjemného hladu k úprave hmotnosti patrí?
Mierny pocit hladu je v poriadku, dokonca prospešný. Ak však máte večer chuť kompletne vyjesť chladničku a ako dezert si dať dva litre kolového nápoja, je to znak, že strava nie je nastavená dobre. Prílišný a najmä dlhodobý hlad nie je dobrý.
Zdravý životný štýl je pre mnohých symbolom až asketického života. Možno aj po zmene stravovania a chudnutí zhrešiť sladkosťami či hamburgerom?
Poviem to takto. Napriek tomu, že viem, ktoré potraviny a v akých množstvách sú pre mňa zdravé a vhodné, neživím sa len výhradne nimi. Je to v poriadku, ak si občas dáte aj niečo nezdravšie. Každý si môže dopriať určité množstvo zhrešení v závislosti od výdaja energie.
Čítajte aj:
- Pozor, čo si do fitka nosíte vo fľaši. Tento obľúbený nápoj vám môže ublížiť
- Taxikár imunity, posila pri chudnutí a strese: Céčko toho dokáže viac, než si myslíte
- Lenivosť v puberte vám organizmus môže spočítať. Už v dvadsaťpäťke, varuje lekárka
- Potrebujete uvoľniť chrbát alebo stuhnutý kĺb? Pomôže vám bavlnená páska