Biely cukor sa vyrába z cukrovej repy rafináciou a týmto procesom stráca všetky svoje vitamíny a minerálne látky. Obsahuje prázdne kalórie, žiadne živiny a okrem toho ešte ochudobňuje telo o jeho vitamíny, bielkoviny a minerály, hlavne vápnik. Jeho nadmernou konzumáciou môže viesť k vyššiemu riziku kardiovaskulárnych chorôb, infarktu či vysokému krvnému tlaku. Podporuje zubné kazy, osteoporózu a celkovo prekysľuje organizmus.
Množstvo bieleho cukru spôsobuje nadváhu a stojí za vznikom mnohých chorôb tráviaceho traktu. Zbavovanie sa závislostí na ňom je ťažký oriešok a treba to urobiť postupne. Kávičkári môžu začať od svojej dennej obľúbenej šálky. Alternatív je na trhu dosť a zmenu pocítite hlavne na sebe.
Najlepšie prírodné sladké alternatívy
Erythritol
Erythritol je cukrový alkohol, ktorý pochádza zo sacharidov rastlín. Podobne ako stévia sa musí chemicky upraviť, aby sa mohol používať ako sladidlo. Tento proces existuje už od 90. rokov 20. storočia. V tele sa neštiepi a v tenkom čreve sa rýchlo absorbuje. Je horšie metabolizovaný, čo znamená že telo ho v nezmenenej podobe vylúči močom. Nespôsobuje nadúvanie, nepodporuje tvorbu zubného kazu a je vhodný pre cukrovkárov I. aj II. typu, pretože nemení hladinu glukózy.
Erythritol je na prvý pohľad podobný stolovému bielemu cukru, hoci má o niečo jemnejšiu štruktúru. Môže sa použiť všade tam, kde sa v recepte vyžaduje cukor, môže sa miešať so stéviou.
Neobsahuje žiadne kalórie a má nízky obsah sacharidov. Žiadne prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi ani prázdne kalórie tu nehrozia! Je dokonalým doplnkom kávy, aj keď na jeho inú sladkastú chuť si treba zvyknúť.