MENU
zdravy-zivot

Hmyz je podstatne výživnejší a výrazne ekologickejší ako hovädzie mäso

Z pohľadu výživy má hmyz vynikajúce zloženie, lepšie ako akékoľvek mäso...
Zdravý život

Hmyz je podstatne výživnejší a výrazne ekologickejší ako hovädzie mäso

Na svete existujú stovky druhov jedlého hmyzu. Odborníci považujú hmyz, jeho larvy a iné vývojové štádiá za superpotravinu blízkej budúcnosti.

Ak by vás zaujímalo, ako chutia smažené múčne červy so šalátom, cvrčky ma masle, veľké larvy potemníka s cesnakom a čili, africké koníky opečené doružova, fritované šváby či iné "pochúťky" z hmyzu, môžete zájsť do Brna, kde v libanonskej a indickej reštaurácii občas pripravuje podobné mňmky mladý „hmyzí“ šéfkuchár Milan Václavík. 

Potravina nášho tisícročia

Z pohľadu výživy má hmyz vynikajúce zloženie, lepšie ako akékoľvek mäso,“ tvrdí docentka Ing. Marie Borkovcová, PhD., entomologička z Mendelovej univerzity v Brne. „Nebyť predsudkov, hmyz by sa mohol pokojne stať ideálnou potravinou.“ Podľa šéfkuchára Václavíka ňou aj bude: „Má vysoký obsah kvalitných bielkovín a nenasýtených mastných kyselín. Nie nadarmo sa nazýva surovinou tretieho tisícročia." Pred pár rokmi sa v Holandsku konala medzinárodná konferencia o hmyze v strave, ktorá riešila i to, ako nakŕmiť ľudstvo v roku 2050, keď nás už bude deväť miliárd.

Brniansky šéfkuchár dokáže pre ochutnávku hmyzu nadchnúť množstvo ľudí.Brniansky šéfkuchár dokáže pre ochutnávku hmyzu nadchnúť množstvo ľudí.
Brniansky šéfkuchár dokáže pre ochutnávku hmyzu nadchnúť množstvo ľudí.
Zdroj: Peter Šimončík

"Budúcnosť nevidím v nejakých hmyzích reštauráciách, ale v tom, že za extrémne nízke náklady sa vychová hmyz a nahradí sa ním mäso, obohatí chlieb, pridá do müsli tyčiniek a podobne. Len treba prekonať psychickú bariéru, že hmyz je odporný. Preto robíme osvetu, aby k nemu ľudia pristupovali v pohode. Veď chuťovo ani odborník nespozná, ak je súčasťou guláša či hamburgerov,“ predpokladá šéfkuchár.

Jeden z obchodných reťazcov v Belgicku už burgery s pätnásťpercentným obsahom hmyzu dokonca predáva. „Nevidíte ich, všetko vyzerá ako normálny rezeň,“ vraví Karolien Servaesová z firmy, ktorá plánuje hmyzie „hamburgery“ a nátierky vyvážať aj do ďalších štátov Európy vrátane Slovenska.

Švábí popkorn

Pýtate sa, prečo jesť niečo, čo vyzerá hnusne? Lákavé farebné veci v prírode sú väčšinou jedovaté,“ usmieva sa „hmyzí“ kuchár a sype na panvičku veľké, koníky sťahovavé, známe aj ako saranče, obarené horúcou vodou. „Chyťte ich za hrebienky na nohách a odhryznite. Hrebienky môžu škrabať v hrdle, ale stehienka nevyhoďte, to by bola škoda,“ figliarsky vysvetľuje zvedavým hosťom reštaurácie.

Zážitkom sa stáva príprava švába argentínskeho. Veľké štvorcentimetrové „hmyzáky“ padajú do rozpáleného oleja a okamžite zdvojnásobujú svoj objem. „Ako popkorn,“ usmieva sa Milan Václavík a odporúča: „Môžete ho zjesť celého alebo rozhrýzť a vypľuť tvrdé chitínové časti, prípadne odtrhnite hlavičku a vycucajte mu zadok.“ Hostia bez rozpakov chrúmajú aj tento chod. Pre tých najodvážnejších má Milan pripravených ešte väčšie šváby madagaskarské. 

Šváby v horúcom oleji zdvojnásobia objem.Šváby v horúcom oleji zdvojnásobia objem.
Šváby v horúcom oleji zdvojnásobia objem.
Zdroj: Peter Šimončík

Ekologický aj ekonomický

Viac ako dve miliardy ľudí považuje hmyz za bežnú súčasť potravy. „Okrem Severnej Ameriky a Európy sa konzumuje na všetkých kontinentoch,“ vraví entomologička Borkovcová. Ide v podstate o superpotravinu – z výživového hľadiska človeku na celý deň vystačí jediná hrsť hmyzu. Na internete nájdete dokonca tabuľky nutričných hodnôt podľa druhu. Odborníci na entomofágiu, teda využitie hmyzu ako potraviny, usporiadali pred piatimi rokmi veľkú konferenciu, z ktorej vyplynulo, že budúcnosť potravinovej bezpečnosti ľudstva je práve v tejto hávedi.

Otázka neznie, či by sme mali konzumovať hmyz, ale kedy s tým začneme,“ vyjadril sa holandský entomológ Marcel Dicke. Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo pri OSN na chov a konzumáciu hmyzu už svet dokonca vyzvala. Kým na produkciu jedného kila cvrčkov stačia dva kilogramy krmiva, pričom jedlých je až osemdesiat percent dopestovaného objemu, na jedno kilo hovädzieho dobytka treba osem kilogramov krmiva a len štyridsať percent zvieraťa sa dá skonzumovať. Hmyz má navyše mnohonásobne vyššiu reprodukčnú schopnosť, oproti dobytku produkuje len zlomok skleníkových plynov a je menej pravdepodobné, že by na ľudí prenášal infekcie ako cicavce alebo vtáky.

Nebolo to vôbec zlé!Nebolo to vôbec zlé!
Nebolo to vôbec zlé!
Zdroj: Peter Šimončík

Zdá sa, že prakticky neexistuje argument proti jeho veľkochovu a využitiu v potravinárstve. Docentka Borkovcová sa už dnes snaží presadiť konzumáciu hmyzu vo forme výživových tyčiniek a drinkov v nemocniciach a zariadeniach pre ťažko chorých a starých ľudí, ktorí nedokážu prijať toľko stravy, aby obsahovala dostatok výživných látok. Zatiaľ jej v tom však bráni legislatíva, ktorá chrobáky, červíky a ďalšiu háveď za potravinu nepovažuje.

Hmyz nedvíha cholesterol

Psychológ Paul Rozin zistil, že aj keď väčšina ľudí vyspelého sveta považuje hmyz za nechutný, zďaleka ho neodmietame úplne. Až tri štvrtiny respondentov uviedli, že skôr by zjedli hmyz ako surové kozie mäso a polovica by radšej zhltla chrobáky, než by mali vydržať desať minút stredne silnej bolesti.

Na svete existuje asi tisícosemsto druhov jedlého hmyzu, pričom väčšina sa nekonzumuje dospelá, ale v štádiu larvy alebo kukly. Hmyz obsahuje 4x viac bielkovín ako mäso, je bohatší na vitamíny, proteíny, železo aj aminokyseliny, obsahuje minerály, stopové prvky a, naopak, má málo cholesterolu. Vyhnúť sa mu teda oplatí jedine vtedy, ak trpíte alergiou na morské plody.

Hmyzáci a Slováci

Začiatkom 19. storočia sa v bratislavských „ružových hostincoch“ popri ceste k Hradu podávali chrústy ako lahôdka, pražili sa do polievok. Mešťania tam na ne s obľubou chodili,“ opisuje etnologička Mgr. Katarína Nádaská, PhD. „V období burčiaku a mladého vína sa zase do papierových kornútikov sypali pražené mravčie kukly, ktoré sa jedli ako oriešky. Deti na dedinách, keď pásli husi, si opekali cvrčky či modlivky. Konzumácia hmyzu na Slovensku teda nebola nijako výnimočná.

Pražené kobylky môžu štekliť v krku.Pražené kobylky môžu štekliť v krku.
Pražené kobylky môžu štekliť v krku.
Zdroj: Peter Šimončík

Ako na to

Pre odvážlivcov, ktorí by si chceli opiecť šváby či larvy sami, má kuchár Milan zopár praktických rád:

  • hmyz nakúpte od chovateľa, nie v obchode, kde sa predáva ako potrava pre zvieratá, nezbierajte ho ani vonku v prírode
  • niekoľko dní ho kŕmte kvalitnou potravou ako ovocie, zelenina či chlieb
  • následne ho tri dni nechajte vyhladovať, aby si vyprázdnil črevo
  • hmyz pripravujte zásadne čerstvý, obarte ho vriacou vodou a narýchlo opečte na ľubovoľnom oleji, posoľte, ľubovoľne okoreňte a hneď skonzumujte
  • do mrazničky hmyz pred prípravou nedávajte, videl som hibernovaného švába v cestíčku, ktorý v teple „ožil“ a pochodoval po panvičke
  • chuť hmyzu nie je nijako výrazná, prirovnáva sa k orieškom či hubám a častá je aj jeho príprava nasladko, napríklad v čokoládovej poleve
  • „odvážni bojkovia“ môžu začať tým, že múčne červy usušia pár minút v rúre, rozdrvia a pridajú do cesta na perník

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Existuje nejaký homeopatický liek na polypy v nose?

Homeopatiká nie sú lieky a dodnes nikto dokázal ich účinok na nosové polypy. Ak vám ide o liečbu na základe medicíny dôkazov, je dôležité rozlišovať, či máte solitárny, teda jeden nosový polyp, alebo nosovú polypózu, ktorá vzniká ako dôsledok chronického zápalu nosovej sliznice a prinosových dutín. Ak ide o malý solitárny polyp, ktorý vám nespôsobuje žiadne ťažkosti a sliznica na jeho povrchu nevykazuje podozrivé znaky, môžeme ho považovať za náhodný nález a ponechať bez liečby. Ak bráni priechodnosti polovice nosa, je najlepšie ho operačne endoskopicky odstrániť. Pri vhodnej polohe vykonávame zákrok v lokálnej anestézii, keď je viac vzadu, volíme skôr celkovú anestéziu.

Liečba nosovej polypózy závisí od stupňa postihnutia nosovej dutiny a od ťažkostí pacienta. Pri prvom stupni  s miernymi ťažkosťami  ordinujeme liečbu lokálnym kortikoidom v podobe spreja či kvapiek. Odporúčame alergiologické vyšetrenie - môže odhaliť príčinu chronického zápalu sliznice nosa a prinosových dutín, ktorého výsledkom je tvorba polypov. Ak sú polypy druhého alebo tretieho stupňa, lokálna liečba väčšinou neprinesie dostatočný efekt. V takom prípade posielame pacienta na CT vyšetrenie, ktoré zobrazí rozsah postihnutia dutín. Okrem miestne pôsobiacich kortikoidov do nosa sa odporúča  podávať systémovo kortikoidy v tabletkách počas desaťdňovej kúry. Musíme však predtým posúdiť, či tejto liečbe nebránia iné choroby. Ak efekt nie je dostatočný, prípadne CT nález ukazuje pomerne rozsiahle postihnutie polypmi, jediným východiskom je chirurgický zákrok s nasledujúcou lokálnou liečbou. Pomocou miniinvazívnej endoskopickej operácie vieme účinne odstrániť nosové polypy a uvoľniť prinosové dutiny.

čítať viac

Mám obezitu. Ako mám upraviť stravu, aby som začal chudnúť?

Zmeniť treba postupne dve kľúčové veci – stravu a pohyb, konkrétne zmeniť množstvo, zloženie stravy, aj stravovacie návyky, a zvýšiť pohybovú aktivitu. Ak sa toto nastaví správne nebudete mať ani pocit, že by ste jedli málo. Váš kalorický príjem by mal byť na úrovni okolo 2000 kCal na deň. Na úvod vám pomôžu kalorické tabuľky. Skúste vynechať sladené nápoje, piť len čaj, minerálku a čistú vodu. Hlavné jedlo by ste na tanieri mali mať rozložené tak aby 1/2 taniera tvorila zelenina ideálne čerstvá, ¼ bielkoviny - mäso, alebo ryba, strukoviny, vajce či tvaroh, mliečne výrobky s obmedzeným množstvom tukov, ale bohaté na bielkoviny a ¼ by mala byť príloha – teda ryža, zemiaky, cestoviny. Dôležitá je pravidelnosť jedenia,  nenechajte sa vyhladovať, aby ste potom nekontrolovane nejedli. Tri hodiny pred spaním nejedzte. Pre niekoho je riešenie aj „intermitent fasting“, kedy si vyhradíte čas, ideálne 8 hodín, kedy budete jesť, napríklad od 10:00 do 18:00 hodiny. Čas si samozrejme vyhraďte podľa toho ako vám to vyhovuje.  Potom už nejete nič, pijete len vodu. Denne by ste mali prejsť 10 000 krokov, čo je tak 5 až 7 kilometrov. Počítať kroky vám pomôže aplikácia v mobile alebo fitnes náramok. Počas týždňa cvičte 150 minút strednou až vysokou intenzitou. Pomôže vám s tým aplikácia do mobilu  „Home workout“.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor

Diskusia