Ateroskleróza, kôrnatenie tepien, je spôsobená ukladaním cholesterolu a ďalších tukov v tepnách. Tie potom strácajú svoju pružnosť a dochádza k ich zúženiu. Preto je dôležité strážiť si a udržiavať hladinu cholesterolu na zdravej úrovni. Ktoré jedlá sú doslova výrobníky choleterolu vo vašich cievach a mali by ste sa im oblúkom vyhýbať? A ktoré naopak preferovať?
Živočíšne tuky
Vynechajte červené mäso ako bravčové či hovädzie a zvoľte radšej tzv. chudé, ideálne morčacie, kuracie, jahňacie mäso a ryby. Nezabúdajte, že veľké množstvo tukov sa skrýva taktiež v údeninách, masle, či mliečnych výrobkoch s vyšším obsahom tuku. Rastlinné oleje prirodzene neobsahujú cholesterol.
Sladkosti
Nadmerná konzumácia rafinovaného cukru a sladkostí môže viesť ku zvyšovaniu zlého cholesterolu. Ak si potrebujete niečo osladiť, existujú rôzne alternatívy. „Voľte radšej med alebo kvalitnú horkú čokoládu s vyšším obsahom kakaa. Nedajte sa pomýliť „hnedým cukrom“, ktorý má rovnako zlý glykemický index ako biely cukor. Nepríjemnou pravdou je, že my k životu čistý biely ani hnedý cukor nepotrebujeme vôbec,“ radí kardiológ a obezitológ MUDr. Ivan Majerčák.
Vyprážané jedlá a pochutiny
Predstavujú absolútne tabu vo vašom jedálničku. Pri vyprážaní totižto dochádza k znehodnocovaniu tukov a tie následne ľahšie zanášajú naše cievy.
Vyhýbajte sa aj transmastným tukom, napr.margarín - stužený pokrmový tuk, ktorý obsahuje toxické transmastné kyseliny (nachádza sa napr. v polevách, náplniach v oplátkach, krekroch, dressingoch, či nekvalitných cukrovinkách - napr. čokoládové figúrky). Vystriedajte ich radšej vlašskými orechmi, mandľami alebo lieskovými orechmi, ktorých denný príjem dokáže zázraky.
Nápoje
Dodržiavanie pitného režimu je dôležitou súčasťou v prípade prevencie proti vysokému cholesterolu. Zvoľte však radšej čistú vodu a obmedzte príjem sladených nápojov a ďalších výrobkov obsahujúcich kukuričný sirup (HFCS), ktorý je v zloženiach často uvádzaný ako glukózofruktózový sirup. Vyvarujte sa zvýšenej spotrebe aj nápojov sladených náhradnými sladidlami.
Výživové doplnky
Okrem udržiavania si zdravého životného štýlu a vyhýbaniu sa zdraviu škodlivému cholesterolu, dokážu byť nápomocné taktiež niektoré prírodné výživové doplnky, ktoré obsahujú bioaktívne zložky izolované z rastlín, napríklad berberín, polikozanol a monakolín. Zaujímavou prírodnou zložkou je berberín z rastliny Dráč indický, ktorý prispieva k normálnej hladine cholesterolu.