Všetci vieme, že pred chrípkovým obdobím sa treba zásobiť vitamínom C, preto si v lekárni nakúpime šumivý celaskon a chladničku naplníme citrónmi a pomarančmi. Je však naozaj zásadný rozdiel medzi céčkom v tabletke a tým z citróna? Je prírodný vitamín lepší? Biochemik docent Pavel Blažíček hovorí, že nielen v citróne, ale v každom ovocí či zelenine pôsobí okrem samotného vitamínu aj množstvo iných faktorov, ktoré sú veľmi dôležité.
„Je známe, že nedostatok vitamínu C spôsobuje krvácanie ďasien a vypadávanie zubov. Keď takému človeku dáme syntetické céčko, už mu nepomôže, šťava z citróna však áno. Na prevenciu stačí aj tabletka, ale na liečbu nie. Alebo si zoberme paradajky. Ich bunky obsahujú látku lykopén, ktorá chráni pred rakovinou, no keď lykopén izolujeme, jeho účinok nie je taký ako v paradajkovej šťave. Najviac sa ho uvoľní, keď rajčinu tepelne spracujeme a urobíme z nej pretlak alebo kečup. Každému preto odporúčam vypiť ráno deci paradajkového džúsu,“ radí odborník.
Instantný cesnak?
Ak si pravidelne kupujete tabletky s extraktom z cesnaku a ste hrdí na to, ako sa staráte o svoje zdravie, docent Blažíček vás vyvedie z omylu. „Cesnak je naozaj vynikajúci. Nachádza sa na vrchole pyramídy najzdravších rastlín, pretože sa z neho uvoľňuje ochranná látka alicín, ktorá bojuje aj proti chrípkovým vírusom. Málokto však vie, že vzniká až pätnásť minút po tom, čo strúčik cesnaku roztlačíme. Po hodine sa účinná látka úplne rozpadne, preto ju nenájdete v žiadnej tabletke ani v oleji,“ upozorňuje odborník.