MENU
zdravy-zivot

Aj zo šalátu môžete priberať! Tieto ingrediencie vám pokazia líniu

Aj na pohľad zdravý zeleninový šalát môže byť zdrojom tukov a jednoduchých cukrov. Na čo si dať pozor?
Zdravý život

Aj zo šalátu môžete priberať! Tieto ingrediencie vám pokazia líniu

Máte chuť na ľahšie jedlá? No aj taký zeleninový tanier sa môže zmeniť na kalorickú bombu.

Presvedčte sa, čo jete, než vám ručička na váhe ujde opačným smerom. Nestačí zmiešať všetko v miske a je "navarené". Aj pri príprave šalátu či jeho voľbe v reštaurácii si pridané ingrediencie dobre premyslite.

Základ šalátu, ktorý zasýti

Aby bol šalát výživovo hodnotný, nemala by v ňom chýbať vláknina, ale ani zdravé proteíny, ktoré vás zasýtia a nebude vám po pol hodine od zjedenia šalátu opäť švŕkať v bruchu. Čo sa týka bielkovín, ak chcete zvoliť mäso, zabudnite na údeniny a vyprážanie.
Tip:Kúsky kuracieho mäsa osoľte, obaľte v sezame a opečte na kokosovom oleji. Do šalátu ideálna chuť.

Ak chcete zmenu alebo ste vegetarián, živočíšne bielkoviny môžete nahradiť rastlinnými. Do šalátov sa výborne hodí cícer, tofu, uvarené vajíčko, zelené alebo červené fazuľky. Zdravou obmenou mäsa sú ryby. 

Prísny zákaz majonézy! To si šalát s cieľom štíhlej línie dávate úplne zbytočne.Prísny zákaz majonézy! To si šalát s cieľom štíhlej línie dávate úplne zbytočne.
Prísny zákaz majonézy! To si šalát s cieľom štíhlej línie dávate úplne zbytočne.
Zdroj: Shutterstock

Rozhodne sa vzdajte bielych kúskov opečeného pečiva, ktoré zvyknú servírovať k šalátom v reštauráciách. Dajte si knäckebrot alebo plátok celozrnného chleba. Pozor tiež na chrumkavé olejové krutónky. Zrelé tučné syry vymeňte za mozzarelu, fetu, kozí či balkánsky syr. Nad grilovaným hermelínom ani nerozmýšľajte!

Fit zálievky

Prísny zákaz majonézy! To si šalát s cieľom štíhlej línie dávate úplne zbytočne. Navyše, jej konzumácia v lete nie je príliš bezpečná. V reštauráciách sa do zálievok často pridáva i cukor. Základ výživného šalátu tvorí zdravý olej alebo jogurt. Ideálnym olejom do šalátov je olivový, avokádový, tekvicový, ľanový či kokosový. Ani s ním to nepreháňajte. Stačí pár kvapiek.

Chuť šalátov výborne doplní citrónová šťava. So soľou to nepreháňajte, zadržiava v tele vodu. Stačí jej štipka, o chuť sa už postarajú bylinky.

  • Jogurtová: biely jogurt, olivový olej, cesnak, sol, korenie, nasekaná pažítka.
  • Bylinková: olivový olej, vínny ocot, soľ, korenie a nasekané bylinky ako koriander, provensálske bylinky.
  • Francúzska: olivový olej, vínny ocot, cesnak, med, dijónska horčica, soľ, korenie.

E. coli v zelenine

Baktéria Escherichia coli (E. coli) sa môže skrývať aj v nedostatočne umytej zelenine a ovocí. Neverte preto ani baleným "praným" šalátom, ktoré sú pripravené na konzumáciu. V záujme vlastného zdravia si listy šalátu prepláchnite. Po každej manipulácii si umyte ruky. Spoľahnúť sa môžete iba na seba. Baktéria sa vyskytuje v črevách človeka a zvierat. Väčšina jej kmeňov je neškodná, no isté podkmene sú patogénne a spôsobujú závažnú nákazu. Prejavuje sa nevoľnosťou, vracaním a krvavými hnačkami, pričom ťažkosti môžu pretrvávať až desať dní. Vo vážnych prípadoch môže dôjsť k zlyhaniu obličiek.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Prečo sa mi tvoria modriny bez príčiny? Sú nebezpečné?

Dobrá správa je, že ste boli na odberoch krvi, predpokladám, že lekár vám dal vyšetriť aj parametre, ktoré by mohli súvisieť so zvýšenou tvorbou modrín. Výsledky, ako píšete, boli v poriadku. Na zvýšenej tvorbe modrín sa okrem iného môže podieľať aj stav cievnej steny. Jej kvalita sa u jednotlivcov odlišuje. Niekedy sa môže prechodne zhoršovať pri nedostatku niektorých živín, stopových prvkov či vitamínov. Najčastejšie je na príčine nedostatok rutínu a vitamínu C. Rutín je bioflavonoid a antioxidant, a jeho bohatým zdrojom je pohánka. Ak môžete, konzumujte ju ako prílohu či kašu, prípadne vo forme výživového doplnku. Užívajte aj vitamín C v lipozómovej forme, ktorá sa najlepšie vstrebáva. Prípadne si v lekárni kúpte voľne dostupné vazoprotektívum, teda liek s ochranným vplyvom na cievy, s obsahom trihydrátu rutozidu a kyseliny askorbovej.

čítať viac

Mám cukrovku a trápi ma sucho v ústach. Čo môže byť príčinou?

Suchosť v ústach je prirodzeným prejavom starnutia a objavuje sa po päťdesiatom roku najmä u žien. Vo väčšine prípadov však súvisí s prítomnými ochoreniami, najmä s diabetom a s užívaním mnohých liekov. Príčina problému môže byť aj v dýchaní ústami a v chrápaní, vtedy dochádza k vysušovaniu sliznice ústnej dutiny vdychovaným vzduchom. Aj nadmerná konzumácia kávy a ďalších nápojov s obsahom kofeínu môže viesť k zhoršeniu funkcie slinných žliaz.

Liečba suchosti v ústach závisí od vyvolávajúcej príčiny. Pri užívaní liekov s týmto vedľajším účinkom požiadajte lekára, ktorý vám liečbu odporučil, o jej ukončenie, prípadne o upravenie dávkovania tak, aby sa tento problém zmiernil. Užívajte len lieky, ktoré vám odporučil lekár, nie lekárnik.

Dôležitá je správna starostlivosť o chrup. Pomáhajú aj prípravky na zvlhčenie sliznice dutiny úst, vrátane žuvačiek, obsahujú xylitol, ale aj hydroxyetylcelulózu alebo karboxymetylcelulózu. Medzi lieky na podporu tvorby slín patrí pilokarpín, používaný najmä v očnom lekárstve. Na noc si zapnite zvlhčovač vzduchu a spálňu pred spaním dobre vyvetrajte.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor