MENU
zdravy-zivot

Aj zo šalátu môžete priberať! Tieto ingrediencie vám pokazia líniu

Aj na pohľad zdravý zeleninový šalát môže byť zdrojom tukov a jednoduchých cukrov. Na čo si dať pozor?
Zdroj: Shutterstock.com
Zdravý život

Aj zo šalátu môžete priberať! Tieto ingrediencie vám pokazia líniu

Máte chuť na ľahšie jedlá? No aj taký zeleninový tanier sa môže zmeniť na kalorickú bombu.

Presvedčte sa, čo jete, než vám ručička na váhe ujde opačným smerom. Nestačí zmiešať všetko v miske a je "navarené". Aj pri príprave šalátu či jeho voľbe v reštaurácii si pridané ingrediencie dobre premyslite.

Základ šalátu, ktorý zasýti

Aby bol šalát výživovo hodnotný, nemala by v ňom chýbať vláknina, ale ani zdravé proteíny, ktoré vás zasýtia a nebude vám po pol hodine od zjedenia šalátu opäť švŕkať v bruchu. Čo sa týka bielkovín, ak chcete zvoliť mäso, zabudnite na údeniny a vyprážanie.
Tip:Kúsky kuracieho mäsa osoľte, obaľte v sezame a opečte na kokosovom oleji. Do šalátu ideálna chuť.

Ak chcete zmenu alebo ste vegetarián, živočíšne bielkoviny môžete nahradiť rastlinnými. Do šalátov sa výborne hodí cícer, tofu, uvarené vajíčko, zelené alebo červené fazuľky. Zdravou obmenou mäsa sú ryby. 

Prísny zákaz majonézy! To si šalát s cieľom štíhlej línie dávate úplne zbytočne.Prísny zákaz majonézy! To si šalát s cieľom štíhlej línie dávate úplne zbytočne.
Prísny zákaz majonézy! To si šalát s cieľom štíhlej línie dávate úplne zbytočne.
Zdroj: Shutterstock

Rozhodne sa vzdajte bielych kúskov opečeného pečiva, ktoré zvyknú servírovať k šalátom v reštauráciách. Dajte si knäckebrot alebo plátok celozrnného chleba. Pozor tiež na chrumkavé olejové krutónky. Zrelé tučné syry vymeňte za mozzarelu, fetu, kozí či balkánsky syr. Nad grilovaným hermelínom ani nerozmýšľajte!

Fit zálievky

Prísny zákaz majonézy! To si šalát s cieľom štíhlej línie dávate úplne zbytočne. Navyše, jej konzumácia v lete nie je príliš bezpečná. V reštauráciách sa do zálievok často pridáva i cukor. Základ výživného šalátu tvorí zdravý olej alebo jogurt. Ideálnym olejom do šalátov je olivový, avokádový, tekvicový, ľanový či kokosový. Ani s ním to nepreháňajte. Stačí pár kvapiek.

Chuť šalátov výborne doplní citrónová šťava. So soľou to nepreháňajte, zadržiava v tele vodu. Stačí jej štipka, o chuť sa už postarajú bylinky.

  • Jogurtová: biely jogurt, olivový olej, cesnak, sol, korenie, nasekaná pažítka.
  • Bylinková: olivový olej, vínny ocot, soľ, korenie a nasekané bylinky ako koriander, provensálske bylinky.
  • Francúzska: olivový olej, vínny ocot, cesnak, med, dijónska horčica, soľ, korenie.

E. coli v zelenine

Baktéria Escherichia coli (E. coli) sa môže skrývať aj v nedostatočne umytej zelenine a ovocí. Neverte preto ani baleným "praným" šalátom, ktoré sú pripravené na konzumáciu. V záujme vlastného zdravia si listy šalátu prepláchnite. Po každej manipulácii si umyte ruky. Spoľahnúť sa môžete iba na seba. Baktéria sa vyskytuje v črevách človeka a zvierat. Väčšina jej kmeňov je neškodná, no isté podkmene sú patogénne a spôsobujú závažnú nákazu. Prejavuje sa nevoľnosťou, vracaním a krvavými hnačkami, pričom ťažkosti môžu pretrvávať až desať dní. Vo vážnych prípadoch môže dôjsť k zlyhaniu obličiek.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Môže priveľa produktov obsahujúcich fluór poškodiť zuby?

Je vhodné myslieť na to, že vždy všetkého veľa škodí. Fluór je pre organizmus potrebný a prijímame ho už vo vode, v strave, v zubných pastách, ako ste uviedli a aj v spomínanom géli. Fluór totiž prispieva k silnejším a odolnejším zubom a znižuje výskyt zubného kazu.

Nadmerný príjem sa prejavuje najmä podľa toho, akým spôsobom ho používate. Ak ide iba o použitie na zuby a nedochádza ku konzumácii prehltnutím, najčastejším prejavom sú biele škvrny na zuboch.

Ak by však dochádzalo k prehĺtaniu, čo je časté najmä u detí, môže dôjsť najmä k odvápneniu kostí a tkanív. To sa prejavuje bolesťami kĺbov, osteoporózou, krehkými zubami a podobne. V prípade nadmerných dávok môžu sa objaviť celkové príznaky, kam patrí najmä porucha pamäťových funkcií a kostná fluoróza, ktorá vedie k stuhnutosti kĺbov.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor