Obličky sú veľmi dôležité pri prirodzenej detoxikácii tela. Ich hlavnou úlohou je produkcia a vylučovanie moču, s ktorým odchádzajú i prípadné škodliviny. Ich bezchybná funkcia úzko súvisí aj s jedálnym lístkom. Ktoré potraviny sa oplatí pravidelne konzumovať, aby ste si tento životne dôležitý orgán posilnili?
Prihoďte ho do šalátu
Obličky sa potešia chutnému karfiolu. Táto nízkokalorická zelenina vás poteší obsahom vápnika, selénu, zinku, horčíka, železa alebo mangánu. Rovnako oceníte i vitamíny skupiny B a céčko. Menej známe sú horčičné oleje, glykosidy. Podľa niektorých štúdií môžu tieto chemické zlúčeniny dokonca znížiť riziko vzniku rakoviny obličiek, uvádza nemecký portál vital.de. Stačí ho jemne povariť alebo spariť a môžete si ho primiešať do šalátu alebo použiť ako prílohu k mäsu. Ak karfiol neobľubujete, môžete siahnuť po iných druhoch kapustovej zeleniny, najmä kalerábe, kapuste, ružičkovom keli alebo čínskej kapuste.