V chladnejších mesiacoch si často chýbajúce vitamíny dopĺňame rôznym exotickým ovocím, ako sú napríklad citróny, pomaranče, manarínky alebo banány a zabúdame pritom na vinikajúci domáci zdroj vitamínov, akým je kapusta.
Za jej pravlasť sa považuje pobrežie západného Stredomoria a Atlantiku a zaraďuje sa k najstarším kulitovaným zeleninám na svete. V starovekom Grécku a v Rímskej ríši bola považovaná za všeliek, ktorý vyliečil rôzne choroby. Už vtedy ľudia porozumeli tomu, že jej kvasením sa jej živiny nestratia, ale bude ešte výživnejšia. Naši predkovia využívali kyslú kapustu na liečbu moru, žalúdočných vredov a zabrala tiež ako výborný prostriedok proti skorbutu.
Vitamínová topka
Kyslá kapusta je bohatá na vitamíny C, E, vitamíny skupiny B a K a rovnako v nej nájdete železo, fosfor, flór, horčík či draslík. Kyslá kapusta vďačí za svoju chuť bakteriálnemu kvaseniu. Pre trávenie je ešte prospešnejšia, než v surovom stave a nespôsobuje na rozdiel od čerstvej kapusty nadúvanie.