MENU
zdravy-zivot

Máte chuť po obede na dezert? Za váš zvýšený apetít môže až 8 faktorov

SOS, prejedla som sa!
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Máte chuť po obede na dezert? Za váš zvýšený apetít môže až 8 faktorov

Životný štýl, fyzické ale aj duševné zdravie ovplyvňujú chuť do jedla. Apetít vplýva na to, či chudnete alebo priberáte. Viete ho ovplyvniť?

Apetít

Zvýšená chuť do jedla, ktorá je podmienená hlavne psychicky. Do určitej miery tu zohrávajú úlohu aj dva hormóny - ghrelín a leptín. Apetít sa odlišuje od fyziologického hladu, čo je prirodzená biologická odpoveď tela na nedostatok potravy. Hlad nastáva, keď vaše telo ohlási, že potrebuje viac jedla a vyšle signál do mozgu, aby ste sa najedli. Prejavuje sa škvŕkaním v bruchu, nevoľnosťou, pocitom prázdnoty v žalúdku, závratmi, točením a bolesťami hlavy, podráždenosťou a problémami so sústredením. To sú signály, že je najvyšší čas sa najesť. Zvýšenú chuť do jedla môžete mať, aj keď vaše telo nejaví známky hladu. Pri zvýšenom apetíte rozhoduje množstvo a nie druh jedla, ktoré jete.

Chuť do jedla môže stúpať a klesať v dôsledku širokého spektra faktorov, ako je spánok, cvičenie a stres, čo spôsobuje, že jete viac alebo naopak menej, ako vaše telo potrebuje. Ak máte chuť po výdatnom obede na dezert, alebo po sýtej večeri si dať k filmu ešte misku čipsov alebo popcornu, máte zvýšený apetít, čo môže byť z dlhodobého hľadiska veľký zdravotný problém.

Na jedlo by ste sa mali v prvom rade sústrediť a venovať mu pozornosť. Pri jedení by vás nemalo nič rozptyľovať. Nepozerajte televíziu, nečítajte noviny, neťukajte do mobilu a nepracujte za počítačom. Tieto rušivé elementy odvádzajú vašu pozornosť od jedla, a kým si mozog uvedomí, že ste niečo jedli, už ste zase hladní.

Jedzte intuitívne, teda keď naozaj cítite hlad. Nemaškrťte a nevyjedajte chladničku, vždy keď idete okolo nej. Ale nie vždy to viete ovplyvniť. Je veľa faktorov, ktoré vplývajú na váš zvýšený apetít, alebo naopak, na nechutenstvo. Ani jedno ani druhé nie je zdravé. 

Odborníčky na Medical News Today popisujú faktory, ktoré ovplyvňujú chuť do jedla. Čítajte ►►►

Pokračovať Ďalej (1/11)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Zápal a hnis po tetovaní? Návšteva odborníka je na mieste

Nepíšete, aké veľké je tetovanie, akou metódou a akými chemikáliami vám ho spravili, ani a za aký čas sa dostavil  zápal a hnisanie. Neviem, či neprichádzate v práci alebo inde do styku s chemikáliami, mechanickým dráždením, nečistotami.

Môže ísť o infekciu zanesenú priamo pri tetovaní alebo pri nesprávnom ošetrovaní a následnom domácom zanesení infekcie. Samozrejme, nedá sa vylúčiť ani možná alergia na použitú farbu pri tetovaní. Odporúčam vám navštíviť čo najskôr dermatológa.

čítať viac

Čo znamenajú výsledky môjho gynekologického vyšetrenia?

Z uvedených informácii by som doporučila superkonziliárne ultrazvukové vyšetrenie a tiež by som zvážila MRI malej panvy.

Pri zvýšenom ROMA indexe, je potrebná obozretnosť, nakoľko môžu znamenať aj abnormálne zmeny v bunkách.

Povieme si o tom niečo bližšie. Onkomarkery sú substancie prítomné v tele, ktoré sú produkované nádorovými bunkami alebo aj bežnými bunkami organizmu ako reakcia na prítomnosť nádoru. Vznikajú v dôsledku vzniku a vývoja malígneho procesu. Ak je hodnota onkomarkerov nízka, nie vždy to zaručuje neprítomnosť nádorových zien . Vo všeobecnosti však platí, že pri benígnom ochorení sú zýšené koncentrácie onkomarkera len prechodné, naopak pri malígnych stavoch dlhodobejšie alebo stúpajú. Tu je dôležitou premonnou čas, ten je prognostickým ukazovateľom v priebehu ktorého sa koncentrácia markera zdvojnásobí.

HE4 je Humánny epididymálny proteín 4, ktorý sa vylučuje do krvi a patrí do skupiny proteínov s najvyššou senzitívnosťou na detekciu ovariálneho karcinómu v porovnaní s inými markermi, a to predovšetkým v štádiu I.

ROMA index nám signalizuje riziko prítomnosti epiteliálneho ovariálneho karcinómu.  Ide o algoritmus, ktorý vychádza z hodnôt HE4 a CA 125. Keďže u Vás  bol zvýšený HE4 automaticky to koreluje s vyšším Roma indexom. Celkovo sa tieto hodnoty u nás posudzujú na základe menopauzálneho stavu ženy a to nasledovne:

Premenopauzálne ženy:
ROMA > 11,4%: vysoké riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu
ROMA < 11,4%: nízke riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu

Postmenopauzálne ženy:
ROMA > 30%: vysoké riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu
ROMA < 30%: nízke riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor