Obed I: TATÁRSKY BIFTEK

30 minút

Potrebujete:

120g hovädzieho mäsa - sviečkovice, 1 žĺtok veľkosti vajíčka M (13 g), pol stredne veľkej červenej cibule (37,5 g), 1 lyžičku kremžskej horčice (9 g), pol lyžice kečupu bez cukru (10,5 g), 1 a štvrť krajca celozrnného ražného chleba, ideálne kváskového (62,5 g), soľ, čierne mleté korenie, mletú sladkú červenú papriku

Postup:

Mäso umyte, osušte a ostrým nožom ho naškriabte do misky. Ak sa vám to nedarí, môžete ho najemno pomlieť. Mokrými rukami vyformujte z mäsa bochník a do stredu urobte jamku. Vložte do nej žĺtok. Cibuľu najemno nakrájajte. K mäsu postupne pridávajte cibuľu, horčicu, kečup a ďalšie koreniny, soľ, čierne korenie, mletú sladkú červenú papriku. Chlieb opražte nasucho na panvici a potrite cesnakom.

Tatársky biftek Tatársky biftek
Tatársky biftek
Zdroj: Shutterstock

Obed II: SUMČEK AFRICKÝ S BROKOLICOVÝM PYRÉ

50 minút

Potrebujete:

140g sumčeka afrického, 1 lyžičku kremžskej horčice (9 g), strúčik cesnaku (3 g), trištvrte stredne veľkého skorého zemiaka, 280g brokolice, 50ml polotučného mlieka, pol lyžičky olivového oleja, soľ, korenie, bylinky, zeleninu

Postup:

Na tanieri zmiešajte horčicu, pretlačený cesnak a korenie podľa chuti. Rybu umyte, osušte, posoľte a potrite pripravenou marinádou. Takto pripravenú rybu dajte do jenského skla, prípadne na pekáč, ktorý pokvapkáte olejom. Do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia dajte piecť rybu na 25 až 30 minút. Medzitým očistite zemiaky a nakrájajte ich na kocky. Dajte variť do osolenej vody. Približne po 5 minútach pridajte nakrájanú brokolicu a všetko spolu dovarte. Po uvarení zemiaky a brokolicu sceďte. Rozmixujte ich s mliekom na pyré. Na tanieri môžete dochutiť rybu bylinkami. Konzumujte s ľubovoľnou zeleninou.

Dobré vs. zlé tuky. K chudnutiu potrebujete oboje, zorientujte sa expertkou

Obed III: MORČACIE MÄSO NA ŠAMPIŇÓNOCH S TARHOŇOU

35 minút

Potrebujete:

125g morčacích pŕs bez kosti, 4 čerstvé šampiňóny (104 g), pol lyžice olivového oleja (6 g), pol strúčika cesnaku (1,5 g), pol stredne veľkej cibule (37,5 g), 1 a štvrť naberačky dusenej tarhone (75 g), soľ, korenie, čerstvú petržlenovú vňať, vývar

Postup:

Na panvicu nalejte olej, doň najemno nasekajte cesnak a cibuľu. Nakrájajte mäso na kocky, nie väčšie ako 2,5cm a všetko spolu restujte, kým cibuľa nestmavne a mäso sa nezatiahne. Pridajte na jemno nakrájané šampiňóny, prudko restujte a zalejte vývarom. Stiahnite plameň, dochuťte štipkou soli, korením a čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou. Pomaly dovarte. Podávajte s dusenou alebo uvarenou tarhoňou.