2. Chilli
Síce riadne pália, ale čili papričky sú výborné aj proti bolesti a zápalom.
Zdroj: Shutterstock
Čo páli, spáli! Aj tak sa dá hovoriť o potravinách obsahujúcich kapsaicín, ktorý je zodpovedný za ich pálivú chuť, čo je hlavne chilli. Kapsaicín je alkaloid rastlinného pôvodu v tele vyvoláva horúčosť a tepelné podnety. Vyvoláva nielen pot na čele, ale zvyšuje aj spotrebu osobnej energie. Telo musí zvýšenú produkciu tepla kompenzovať, metabolizmus sa zrýchli a energia sa začne spotrebúvať. A tým aj kalórie.
Je to proces, ktorý sa spustí rýchlo a trvá zhruba 30 minút. Kapsaicín tiež stimuluje tvorbu slín a žalúdočných štiav, zabezpečuje lepšie prekrvenie slizníc, čím podporuje trávenie. Má tiež antibakteriálny účinok, zabraňuje zápalom sliznice žalúdka a tenkého čreva. Chilli papričky sa dajú ľahko pridávať do jedál v malých kúskoch.