7x zvyšuje riziko smrti na covid. Nejde o vakcínu, TOTO zmeňte hneď teraz
18. 11. 2021, 11:14 (aktualizované: 30. 5. 2024, 21:34)

Zdroj: Shutterstock
Kombinácia covidu a iných chronických ochorení si vôbec nevyhovujú. Jedno z nich zvyšuje krivku úmrtnosti na covid mimoriadne rapídne, pritom tomu môžete zabrániť. O akej chorobe je reč?
Na Slovensku žije asi 370 tisíc pacientov s cukrovkou, no podľa odhadov ňou trpí ďalších 100 až 150 tisíc, ktorí o svojom ochorení nevedia alebo sú v štádiu prediabetického syndrómu. To znamená, že majú vyššiu hladinu cukru, no ešte nie takú, aby sa dala klasifikovať ako diabetes. Spomedzi všetkých prípadov diabetu tvoria až 90% pacienti s cukrovkou 2. typu.
Ak sa cukrovka dostatočne a správne nelieči, môže významne skrátiť očakávanú dĺžku života. Je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek s potrebou dialyzačnej liečby, amputácií dolných končatín a srdcovocievnych ochorení. U cukrovkárov je 2-4 krát väčšia pravdepodobnosť, že budú trpieť kardiovaskulárnym ochorením než osoby bez diabetu. S cukrovkou stúpa aj riziko jeho náročnejšej liečby a horšej prognózy.
Okrem toho, že táto choroba postihuje metabolizmus cukrov, tukov i bielkovín je aj hlavným rizikovým faktorom veľkých a malých ciev. Cukrovka postihuje celý organizmus a všetky orgány. Dôležitá je nielen glykemická kontrola, ale predovšetkým aj predchádzať jej následkom a kardiovaskulárnym príhodám.

Cukrovka počas pandémie
Prečo o nej hovoríme v súvislosti s covidom? Pandémia covidu zamiešala už aj tak hrozivé čísla. Podiel úmrtí v skupine diabetikov počas pandémie vzrástol a bol 7-krát vyšší ako v skupine nediabetikov. Zo všetkých úmrtí na covid tak tvorili takmer tretinu.
Diabetológ, primár Národného diabetologického centra v Národnom endokrinologickom a diabetologickom ústave v Ľubochni a prezident OZ Slovenská diabetologická asociácia docent MUDr. Emil Martinka, PhD. preto upozorňuje aj na dôležitosť manažovania liečby diabetikov počas pandémie COVID-19. Jednou z dôležitých zásad je nechať sa kompletne zaočkovať, pravidelne komunikovať so svojim lekárom, snažiť sa o čo najlepšiu kontrolu glykémií, ale aj dbať na to, aby sa pacientovi náhle neminuli lieky a pomôcky. Diéta, pohyb a redukcia nadhmotnosti sú samozrejmosťou.
Angelika Kutišová, koučka pre zdravý životný štýl, stravovanie a šport radí prestať nielen sladiť či vyhýbať sa potravinám obsahujúcim prirodzený cukor, ale aj rozhýbať sa. Dlhé sedenie je jedným z hlavných rizikových faktorov vzniku cukrovky. Namiesto toho je vhodná aspoň polhodinka denne aeróbneho pohybu - rýchla chôdza, bicyklovanie či nordic walking.