Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

7-dňový DETOX jedálniček s receptami. Pre štíhlejší a ľahší život

Zeleninovo-ovocných kombinácií sa nebojte ani v šalátoch. Objavíte množstvo nových chutí!

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Nikto vám nekáže žiť na šťavách. Týždenný očisťujúci jedálny lístok s receptami zvládnete bez toho, aby ste hladovali. Alebo vám zachutí navždy...

Sedem dní pred plánovaným detoxom sa vzdajte kávy, čierneho a zeleného čaju a alkoholu. Deci červeného vína každý tretí deň však neublíži.

Každý deň začínajte s jedným pohárom vlažnej vody, do ktorej pridáte šťavu z polovice citróna. Rozbehne látkovú premenu a stimuluje činnosť obličiek a pečene. Na celý deň si pripravte aspoň ďalší liter a pol až tri litre čistej vody alebo minerálky s nižším obsahom minerálov.

Dve lyžičky medu denne ako maškrta sú povolené. Radšej ako zákusky, šľahačka či keksy. Alebo dve šálky zeleného čaju ochuteného stéviou. Keď si nové stravovanie ustálite, metabolizmus vám odpustí sem-tam aj kúsok tmavej čokolády.

1. DEŇ

Raňajky: müsli s nakrájanou mandarínkou, jablkom, jogurtom a mandľami


Foto: Shutterstock

Desiata: pomarančovo-ananásové smoothie s nasekaným zázvorom
Obed: paradajkovo-pomarančová polievka s hriankou

  • RECEPT: Nakrájajte na kocky 400 g paradajok a 200 g mrkvy. Nasekajte šalotku najemno. Pridajte 200 ml pomarančovej šťavy, 200 ml zeleninového vývaru, lyžičku sušeného oregana a varte asi 20 minút. Zmixujte na pyré, osoľte, okoreňte. Celozrnný chlieb opražte na suchej panvici.

Olovrant: banán
Večera: Omeleta s brokolicou, štipkou korenia karí

Pokračujte k ďalším dňom ►►►

2. DEŇ

Raňajky: mangové müsli s chia semiačkami, lyžičkou goji, mandlí a s mliekom

Desiata: pikantné banánové smoothie

  • RECEPT: Hrsť baby špenátu namočte do hrnčeka kokosového mlieka, pridajte nakrájaný banán, kúsok zázvoru, polovicu lyžičky mletej škorice, celú lyžičku mletého kardamómu a zmixujte.

Obed: cviklová polievka s kúskami jabĺk, póru, so zeleninovým vývarom, smotanou a s ryžovými rezancami

Zdroj: Laura Witteková

Produkcia: Veronika Kollárová


Foto: Laura Witteková

Olovrant: šálka tigrích orieškov (chufa)
Večera: kuskus s nakrájanou koreňovou zeleninou s rajčinovým pretlakom, so cherry paradajkami, s bylinkovou soľou a cesnakom

3. DEŇ

Raňajky: jablkovo-papájové müsli s bobuľovým ovocím, ovsenými vločkami a citrusovou šťavou


Foto: Shutterstock

Desiata: polovica manga
Obed: kurča s medom marinované v rozmaríne a citróne, príloha z listovej zeleniny, zo šošovice a z horčičných semien
Olovrant: šálka mandlí, sušeného ovocia s medom
Večera: stredomorský zemiakový šalát s lososom

  • RECEPT: Nakrájajte na plátky 250 g uvarených a vychladnutých zemiakov. Zmiešajte s 50 g rukoly, 2 lyžicami bazalkových listov a s 50 g prepolených cherry paradajok. Polejte zálievkou, ktorú pripravíte z lyžice zeleného pesta a z 2 lyžíc zeleninového vývaru. Priložte filety z krátko grilovaného lososa, marinovaného v pikantnom korení a mede.

4. DEŇ

Raňajky: probiotický jogurt s medom a nakrájanými vlašskými orechmi

Desiata: malinové smoothie z mandľového mlieka
Obed: zelenina s hráškom na karí

  • RECEPT: Pokrájajte šalotku a 10 g zázvoru. Uduste na oleji s 200 g hrachu. Pridajte šťavu z polovice pomaranča a 200 ml zeleninového vývaru. Varte 15 minút. Pridajte 150 g uvarených zemiakov. Ochuťte 2 lyžicami kokosového mlieka, korením karí, osoľte. Posypte podľa chuti čili papričkou pokrájanou na drobné krúžky a 2 lyžicami koriandrových lístkov.

Olovrant: medovo-jačmenný koláčik s bobuľovým ovocím


Foto: Shutterstock

Večera: mrkvové pyré so zázvorom, šalotkou a s posýpkou z lucernových klíčkov

5. DEŇ

Raňajky: ovocné müsli so sójovým jogurtom
Desiata: hruška
Obed: hustá tekvicová hokkaidová polievka na olivovom oleji, grahamová hrianka s cesnakom

Olovrant: šálka sušeného ovocia a orieškov
Večera: zemiaková panvička s pórom

  • RECEPT! Nakrájajte na kolieska polovicu póru a osmažte na olivovom oleji. Pridajte lyžičku sezamovej morskej soli a okoreňte. Prilejte 50 ml vody a varte asi 5 minút. Nakrájajte na plátky 250 g uvarených zemiakov a pridajte do panvice. Posypte petržlenovou vňaťou nakrájanou nadrobno. Podávajte s kefírovým mliekom.

6. DEŇ

Raňajky: celozrnný chlieb so syrom cottage, žeruchou a s reďkovkou
Desiata: jablko
Obed: zeleninové tofu

  • RECEPT! Nakrájajte na hrubšie kocky hlávku čínskej kapusty, na plátky polovicu cukiny, na prúžky štvrtinu červenej a žltej papriky. Pokrájajte na kocky šalotku a 15 g zázvoru. Pridajte 50 g hrachových strukov a 100 g brokolicových ružičiek. Posypte štipkou karí prášku a osmažte na oleji. Prilejte 150 g zeleninového vývaru a varte asi 4 minúty. Primiešajte 50 g tofu nakrájaného na kocky. Ochuťte bylinkovou soľou a korením karí.

Že vám TOFU veľmi nechutí? Ak ho spojíte so správnymi ingredienciami, nasaje ich arómu a vykúzli vám skvelé jedlo. Dajte mu šancu napríklad v ► tejto nátierke


Foto: Shutterstock

Olovrant: jablko, mandle, hrozienka
Večera: hubové rizoto na smotane s bazalkou, petržlenovou vňaťou, šalotkou a strúhanou mrkvou

7. DEŇ

Raňajky: celozrnné pečivo, jogurt alebo kefír so sušeným ovocím a s orechmi
Desiata: grapefruit


Foto: Shutterstock

Obed: tekvica s brokolicou, farebnou paprikou a cuketou na panvici s tymianom
Olovrant: bylinkovo-tuniaková nátierka s grahamovým chlebom

  • RECEPT: Zlejte konzervu s tuniakom z oleja, primiešajte zmäknuté plnotučné maslo a rozmixujte na kašu. Pridajte cibuľku nakrájanú nadrobno, stredomorské bylinky, parmezán a kvapku citrónovej šťavy.

Večera: kuracie soté marinované v mede s pikantným karfiolom, brokolicou, mrkvou, bylinkovou soľou a čerstvou bazalkou

A máme pre vás ešte jeden EXTRA RECEPT na každý deň ►►►

Feniklovo-hrušková polievka


Foto: Shutterstock

Nakrájajte na kocky hľuzu fenikla, cibuľu a varte s 300 ml zeleninového vývaru 15 minút. Hrušku nakrájajte na kocky, pridajte do polievky a povarte 2 minúty. Prilejte lyžicu neochuteného sójového mlieka. Posypte bylinkovou soľou a okoreňte.

Nenechajte si ujsť 100 strán o zdravom DETOXE v špeciálnom vydaní časopisu Zdravie. Práve v predaji ;)

Vyberáme pre vás niečo PLUS