Nie je výnimočné, že osteoporóza sa objaví už okolo štyridsiatky. Úlohu pri tom zohráva nielen genetika, ale i dlhodobé užívanie niektorých liekov či celkový životný štýl, vrátane stravy. Po šesťdesiatke však kostnej hmoty prirodzene ubúda u žien i mužov. Proces rednutia kostí možno spomaliť nielen pravidelným pohybom, ale vhodným jedálničkom. Ktoré potraviny by v ňom určite nemali chýbať?
Nielen vápnik
V prípade kostnej hmoty zohrávajú najdôležitejšiu úlohu vápnik, vitamín D, ale i vitamín K. Netreba však zabúdať ani na vitamín C a niektoré vitamíny skupiny B, ktoré pomôžu kolagénovým štruktúram. Kosti poteší i horčík. Zmena jedálneho lístka sa určite vyplatí aj v prípade, ak vás už osteoporóza trápi. Nezabudnite, že k zdravému životnému štýlu patrí aj pravidelný pohyb. Aj ten je pre výživu kostí veľmi dôležitý.
1. Vyskúšajte syry
Vsaďte na dostatočný príjem mliečnych výrobkov, najmä syrov. Denne by ste mali skonzumovať približne 1000 mg vápnika. Toto množstvo môžete naplniť, ak si dáte napríklad štvrť litra mlieka a dva plátky ementálu. Práve tento typ syrov sa považuje za výborný zdroj vápnika, dobrá je však i gouda.