MENU
zdravy-zivot

6 najväčších chýb pri skladovaní potravín. Päťku robíme skoro všetci

Nemáte v chladničke aj vy potraviny, ktoré ničia telo aj mozog?
Zdroj: Shutterestock
Zdravý život

6 najväčších chýb pri skladovaní potravín. Päťku robíme skoro všetci

Skladovanie potravín má svoje pravidlá. Ak ich nedodržíme, hrozí že suroviny stratia chuť, textúru a môžu sa stať nebezpečné pre zdravie. Na čo by ste si mali dať pozor?

Kaziace sa jedlo, baktérie, plesne a choroby ako salmonelóza nie je radno podceňovať. Najlepší krok ako sa im vyhnúť, je naučiť sa potraviny správne skladovať. 

1. Nesprávna teplota 

Jednou z najčastejších chýb pri skladovaní potravín v chladničke je nevhodné nastavenie teploty. Tá by mala byť v rozmedzí 0 až 5°C. Pri nižších teplotách môžu potraviny namŕzať. Pri vyšších zasa hrozí riziko hnilobných procesov, zlepšujú sa životné podmienky pre baktérie a potraviny sa tak môžu ľahšie kaziť. Zásadnou chybou je aj chladenie teplého jedla v chladničke, pri ktorom sa ohrievajú ostatné potraviny a hrozí ich kazenie.

Pokračovať Ďalej (1/7)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Mám vysoký tlak, neodnesiem nákup, srdce mi búši. Aké potrebujem vyšetrenia?

Vysoký tlak krvi je potrebné liečiť. To isté platí pri zvýšenej frekvencii srdca. Vaša všeobecná lekárka by vás mala dôkladne vyšetriť a poslať na ďalšie doplňujúce vyšetrenia, ako je ultrazvukové zobrazovacie vyšetrenie prípadne 24-hodinové monitorovanie EKG. Na tieto vyšetrenia vás môže poslať aj špecialista – internista alebo kardiológ. Z praktického hľadiska je však jednoduchšie, ak to urobí lekár prvého kontaktu.

Všeobecná lekárka vám na základe vyšetrení môže predpísať lieky, ktoré zároveň ovplyvňujú tlak aj pulz. Najčastejšie ide o dva, alebo viac kombinovaných liekov. Až na základe výsledkov týchto vyšetrení sa môže vylúčiť spojitosť ďalších zdravotných ťažkostí s poškodením srdca z vysokého tlaku krvi.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor