5 potravín, ktorými si ničíme pankreas. Jedávame ich denne!
25. 9. 2023, 6:03 (aktualizované: 10. 8. 2024, 17:48)

Zdroj: Shutterstock
Pozrite si zoznam nižšie a úprimne priznajte, ktorú z potravín ste za posledný týždeň nejedli. Nájdete aspoň jednu?
Každý deň nevedomky konzumujeme potraviny, ktoré škodia nášmu pankreasu. Ak to robíme dlho a systematicky, môže to viesť až k tomu, že si privodíme ochorenia ako pankreatitída, chronický zápal pankreasu, rakovina alebo cukrovka.

Náš pankreas je dlhý asi 15 cm a nachádza sa v hornej časti brucha za žalúdkom. K jeho hlavným funkciám patrí produkcia tráviacich enzýmov, ktoré pomáhajú rozkladať potravu v tenkom čreve a tráviť cukry, tuky aj bielkoviny. Okrem toho produkuje inzulín, hormón kľúčový pre reguláciu hladiny cukru v krvi. Nedostatočná produkcia inzulínu môže viesť k cukrovke. Ďalej produkuje glukagón, ktorý má opačný účinok ako inzulín, pretože zvyšuje hladinu cukru v krvi. Keď je hladina cukru v krvi príliš nízka, glukagón pomáha uvoľňovať zásoby cukru z pečene. A nakoniec produkuje tráviace enzýmy, ktoré sú nevyhnutné pre správnu tráviacu funkciu.
Najprv si povedzme, čo pankreasu rozhodne robí dobre a mali by sme to jesť denne - ovocie a zeleninu bohaté na vlákninu. Sú prospešné, pretože spomaľujú prechod cukru do krvi, a tým zabraňujú náhlemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi. Tým sa šetrí aj práca pankreasu.
A čo by sme rozhodne nemali jesť denne, dokonca ani viackrát týždenne? Tieto úplne bežné a obľúbené potraviny >>>>>
Červené mäso
Červené mäso má vysoký obsah nasýtených tukov a zlého cholesterolu. Jeho spotrebu by ste mali obmedziť, najmä ak ste sa už stretli s problémami pankreasu. Okrem toho viaceré štúdie poukazujú na súvislosť medzi jeho nadmernou konzumáciou červeného mäsa a rakovinou pankreasu.
Údeniny
Nebezpečenstvo údenín asi netreba zdôrazňovať. Kvôli obsahu dusitanov a dusičnanov sa údeniny považujú za vinníka, ktorý podporuje rakovinu hrubého čreva. Štúdie tiež zistili pravdepodobnú súvislosť medzi konzumáciou dusičnanov a dusitanov s rizikom rakoviny pankreasu, prsníka, močového mechúra, prostaty a žalúdka.
Švédska štúdia odhadla, že konzumácia už 50 gramov spracovaného mäsa, ako sú údeniny, zvyšuje riziko rakoviny pankreasu o 19 %. Výskum bol publikovaný v British Journal of Cancer v roku 2012.
Biely chlieb a pečivo
Biely chlieb má vysoký glykemický index, rovnako ako rafinované obilniny, čiže cestoviny, biela ryža atď. Na reguláciu hladiny cukru v krvi vyžadujú veľa energie z pankreasu. Nadmerná konzumácia môže viesť k vyčerpaniu tohto orgánu.
Sladké nápoje a sladkosti
Cukor obsiahnutý v limonádach a sladkých koláčoch zvyšuje hladinu inzulínu v tele, čo podľa odborníkov určite prispieva k rozvoju rakovinových buniek pankreasu. Povedal to Noel T. Mueller, vedúci štúdie realizovanej na Universite v Minnesote v USA. Vedci zistili, že pitie viac ako dvoch limonád týždenne zvýšilo riziko vzniku rakoviny pankreasu o 87 %.
Alkohol
Pankreas je tiež zaťažovaný alkoholom. Chronická pankreatitída je najčastejšie alkoholického pôvodu, v priemere je to 7 z 10 ochorení. Pacienti, ktorí prestanú piť alkohol, majú šancu, že sa ich pankreatitída vyrieši. Lekári okrem toho odporúčajú prestať fajčiť.